Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

SMS-t küld az intelligens szemétláda

2014.03.28. 11:46 :: Hobbiszakács

A stockholmi parkokban felállított, új típusú szemétládák összepréselik a szemetet, és SMS-ben jelentik azt, hogy megteltek.

HSZ-PH-AZH_4801.jpg

A szemétláda belsejébe szerelt prés motorját a tetején levő napelem hajtja.

 HSZ-PH-AZH_4783.jpg

Körülbelül ötször annyi fér belé, mint a hagyományosba, ezért ritkábban kell üríteni. A hagyományos szemétláda „csak” 750 euróba, a napelemes rokon 3000 euróba kerül.

HSZ-PH-AZH_4790.jpg

Hosszú távon mégis az utóbbi gazdaságosabb, ugyanis jelentősen csökken a szemét elszállításával járó üzemanyag fogyasztás. 

7 komment

Címkék: Stockholm Intelligens szemétláda Napelemmel működő szemétláda Big Belly

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr815879168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.03.28. 11:59:30

Jó 5let ez a "Nagy Pocak" :-)
Remélem, biztonságos is…
Nagyon irritál, hogy nálunk a házban is mennyien szállíttatnak el több köbméter levegőt évente a szemetesben. Magam a szelektívbe hordom az üvegeket, (ha nem visszavehetők - amiről törvény van ugyan, de eléggé jellemző módon a kutya se törődik vele) a sörös dobozokat meg a PET palackokat; alkalmasint a nagyobb papírhulladékot pedig a ház külön kukájába teszem.
Mások viszont simán úgy dobják kukába (mondjuk) a 30 centis pizza dobozát, hogy más szemét nem fér bele; papírdobozokat egyben, PET palackot egyben (néha folyadékmaradékkal együtt) és sorolhatnám.
Úgy tudom, több országban úgy oldották meg ezt a kérdést, hogy a helyi köztisztasági vállalat (vagy a szemét elszállítója) csak a szállítóktól vehető speciális zsákban kirakott szemetet viszi el. Annak árában pedig benne van a szállítás-feldolgozás díja is. Mivel nem olcsó, ezért mindenkinek alapvető érdeke, hogy minél több szemét férjen bele :-P
Persze társasházak esetében ez sem egyszerű…

piszt-ráng 2014.03.29. 19:45:11

Szerintem ,nyerő.Ötször annyi szemét és csak négyszer drágább. :-) Nálunk a napelemért ellopnák. :-(

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.03.30. 09:40:18

@piszt-ráng: Itt csupán összefirkálják a Banksy-félék :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.03.30. 09:49:11

@Mormogi Papa: A visszaváltás ország- és korfüggő. Néhány éve meglátogattuk a beváltó automatákból származó alumínium visszanyerésével foglalkozó üzemet. Többek között azt is megtudtuk, hogy Skandináviában is nehezen indult be a folyamat, hát még kelet-európában, ahol belátható időn belül nem is fog. Itt sokat költenek reklámra, melynek a célcsoportja a 40+ korosztály, ugyanis a fiatalok elenyésző hányada viszi vissza a dobozt/üveget.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.04.01. 21:28:57

@Mormogi Papa: Április elsejei hír: A svéd rendőrkutyákat ezentúl speciális fogvédővel látják el. Az intézkedés célja a gyanusítottak ruhájában tett károk valamint a harapások okozta sebek kezelési költségének a csökkentése.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.04.02. 17:39:08

@Hobbiszakács: Talán nem is rossz ötlet. Már láttam közelről (még 87 körül) a hazai rohamrendőrség kutyáit. Persze forgatáson…

Aztán meg a kutyáknak gyártanak már papucsot, cipőt, túracipőt, gumicsizmát (Wellington Boots) - de még esőkabátot és karneváli jelmezeket is. Mért pont fogvédőt ne? :-P
süti beállítások módosítása