Mit sütsz, kis szűcs?
2014.12.13. 13:34 :: Hobbiszakács
19 komment
Címkék: boeuf bourguignon Békacomb Burgundi marha
A bejegyzés trackback címe:
https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr306979881
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Stegal · http://sanstegal.wordpress.com/ 2014.12.13. 15:22:11
Elsőre még soha nem jutott egy képről annyi csak eszembe, hogy zimme zumm..
Pedig hát Virágéknál még mindig ég a világ..
Utoljára pedig a tányéromon egy dámpörkölt nézett pontosan ki így, mint a második képeden szereplő valami. :)
Pedig hát Virágéknál még mindig ég a világ..
Utoljára pedig a tányéromon egy dámpörkölt nézett pontosan ki így, mint a második képeden szereplő valami. :)
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.12.13. 16:08:28
@Stegal: A zimme-zumm, békacumm stimmel! A második tényleg (amúgy macerás) pörkölt, hanem - az alkatrészek után ítélve - vajon mi a szép neve?
:-)
:-)
Attilajukkaja 2014.12.13. 17:10:39
Bekacombot mar mondtak.
Masodiknak a boeuf bourguignon valamilyen valtozatara szavaznek.
Ki mit foz Karacsonyra?????
Masodiknak a boeuf bourguignon valamilyen valtozatara szavaznek.
Ki mit foz Karacsonyra?????
Stegal · http://sanstegal.wordpress.com/ 2014.12.13. 19:06:26
@Hobbiszakács: Marhapöri de francia, egészben van benne a hagyma.
nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2014.12.14. 09:48:42
A békacombra rögtön rájöttem, a burgundi marha (daube) nem ment, pedig főztem nehányszor. Ez itten látszólag egy 'Eintopf',
pedig a ragu csak a végén (a tányérban) kerül a húshoz/ra. Persze ez csak akadékoskodás, biztos így is nagyon finom.
pedig a ragu csak a végén (a tányérban) kerül a húshoz/ra. Persze ez csak akadékoskodás, biztos így is nagyon finom.
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.12.14. 17:01:36
@nagypapi: Igen, a burgundi marha többrészes odisszea :-) Hanem, ami történt az a következő:
Francia szakácskönyvből inspirálódtam. (A biztonság kedvéért ellenőriztem a "Bűvös szakácsban"). Csakhogy a pörkölés utáni borban főzés (180 fokra melegített sütőben) nem vezetett a kívánt eredményhez. Két óra után a hús még reménytelenül rágós volt. Nem is csoda, hiszen amíg a szesz el nem párolog, addig 78 fok fölé nem emelkedik a főzőlé hőmérséklete. Ez elvileg elég kellene legyen, de mégsem volt. Elővettem a svéd receptet - a nyolcvanas években divatos gálaételnek számított - és abban az állt, hogy a sonka-gomba-hagyma-sültet húsz perccel a főzés befejezése előtt adják hozzá. Nekem sem kellett kétszer mondani (olvasni). És nem húsz, hanem negyven percet hagytam a sütőben. Vagy ötvenet...
Olllyan lettt minttt a VAJ!
:-)
Francia szakácskönyvből inspirálódtam. (A biztonság kedvéért ellenőriztem a "Bűvös szakácsban"). Csakhogy a pörkölés utáni borban főzés (180 fokra melegített sütőben) nem vezetett a kívánt eredményhez. Két óra után a hús még reménytelenül rágós volt. Nem is csoda, hiszen amíg a szesz el nem párolog, addig 78 fok fölé nem emelkedik a főzőlé hőmérséklete. Ez elvileg elég kellene legyen, de mégsem volt. Elővettem a svéd receptet - a nyolcvanas években divatos gálaételnek számított - és abban az állt, hogy a sonka-gomba-hagyma-sültet húsz perccel a főzés befejezése előtt adják hozzá. Nekem sem kellett kétszer mondani (olvasni). És nem húsz, hanem negyven percet hagytam a sütőben. Vagy ötvenet...
Olllyan lettt minttt a VAJ!
:-)
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.12.14. 17:04:06
@Attilajukkaja: Talált! Nagyszerű! :-)
Karácsonyra sertéscsülök lesz (tormával és vörösborral). Az megfő magában, nem kell tornászni mellette.
:-)
Karácsonyra sertéscsülök lesz (tormával és vörösborral). Az megfő magában, nem kell tornászni mellette.
:-)
"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2014.12.14. 22:35:12
@Hobbiszakács: Ó, ez függ ám a delikvens marha fajtájától, korától és még ki tudja mi mindentől. Csak az a baj hogy az ilyesmire főzés közben kezdünk csak gondolni.
Egyébként elég jól néz ki mindegyik étek, kiegyeznék velük, köret nem is kell.
Egyébként elég jól néz ki mindegyik étek, kiegyeznék velük, köret nem is kell.
Benikuty 2014.12.15. 12:06:05
@"saját levében": nálunk nem egyszerű mutatvány húsmarhához jutni, mert ugye a selejt holsten fríz nagyon gáz...
Attilajukkaja 2014.12.19. 12:40:15
@Hobbiszakács:
"Talált! Nagyszerű! :-)" Koszonom! Aki mar csinalt ilyet, annak nem volt tul nehez kitalalni. Igaz, az ir vagy a belga marharagu is eppen igy nez ki a vegen. Mindketto jofele barna sorrel keszul bor helyett, de a belgak a vegen meg ket kocka keseru csokit is tesznek hozza. :o)
Nekem a burgundi marha sutoben is jol sikerult, de inkabb nagyon kicsi tuzon egy nagyon vastag labasban (dutch oven) szoktam kesziteni a tuzhelyen. Ott is orakig fo. En csak a piritott gombat es a petrezselyem zoldjet szoktam a vegen beletenni. A fozesi ido inkabb a marha minosegen mulik, ...szerintem (?).
"Talált! Nagyszerű! :-)" Koszonom! Aki mar csinalt ilyet, annak nem volt tul nehez kitalalni. Igaz, az ir vagy a belga marharagu is eppen igy nez ki a vegen. Mindketto jofele barna sorrel keszul bor helyett, de a belgak a vegen meg ket kocka keseru csokit is tesznek hozza. :o)
Nekem a burgundi marha sutoben is jol sikerult, de inkabb nagyon kicsi tuzon egy nagyon vastag labasban (dutch oven) szoktam kesziteni a tuzhelyen. Ott is orakig fo. En csak a piritott gombat es a petrezselyem zoldjet szoktam a vegen beletenni. A fozesi ido inkabb a marha minosegen mulik, ...szerintem (?).
Attilajukkaja 2014.12.19. 12:50:57
@Stegal:
Marhapori? Es mitol francia?
@Hobbiszakács:
"sertéscsülök lesz (tormával és vörösborral)."
Fustolt? Ha torma lesz hozza, akkor bizonyara fustolt. Es vorosborral?????
@Benikuty:
Nalatok igazi falusi kacsa. Ugy emlekszem, mar nem eloszor.:o)
@"saját levében", @nagypapi: :
Nalatok mi lesz Karacsonykor a menu?
Mindenkinek koszi a valaszt. Latom, csak nalunk lesz "klasszikus" menu hallal. Eloetel gravlax kapros mustarmartassal, utana borleves, majd harcsa brassoi (ahogy en csinalom: borsoval es piritott gombaval), Utana valamilyen makos suti es repatorta. Hat ez sem az a piros-feher-zold paszomanyos nepnemzeti menu! :o))
Kivanom, hogy mindenkinek jol sikeruljon a fozocskezese!!!
Marhapori? Es mitol francia?
@Hobbiszakács:
"sertéscsülök lesz (tormával és vörösborral)."
Fustolt? Ha torma lesz hozza, akkor bizonyara fustolt. Es vorosborral?????
@Benikuty:
Nalatok igazi falusi kacsa. Ugy emlekszem, mar nem eloszor.:o)
@"saját levében", @nagypapi: :
Nalatok mi lesz Karacsonykor a menu?
Mindenkinek koszi a valaszt. Latom, csak nalunk lesz "klasszikus" menu hallal. Eloetel gravlax kapros mustarmartassal, utana borleves, majd harcsa brassoi (ahogy en csinalom: borsoval es piritott gombaval), Utana valamilyen makos suti es repatorta. Hat ez sem az a piros-feher-zold paszomanyos nepnemzeti menu! :o))
Kivanom, hogy mindenkinek jol sikeruljon a fozocskezese!!!
Benikuty 2014.12.20. 15:30:12
@Attilajukkaja: ...és remélem ez még soká így lesz. Idén pártütő jelentkezik, gyöngytyúk leves két madárkából :)
Vidor Komor 2020.12.08. 15:54:40
Vaslábosban, fedő alatt, lassú tűzön 4-5 órát is lehet hagyni a husit, előbb-utóbb csak megpuhul. Tégy hozzá egy nagy vasszöget (15o-est), az is 'segít'. Hál' istennek Erdélyben rendes marhákat kísérnek el az utolsó útjukra, növendék egy héten kétszer is van (16o ezres megyeközpont, nem kisváros), vén marhát évek óta nem láttam. Borjú is van, nem túl sűrűn, de előfordul. Idén áprilisban napokon át lehetett venni (sorállás nélkül) lefagyasztott növendékbélszínt nevetséges alacsony áron (5o lej/kg, 37oo ft, 1oo sv.kr.), kell-e ennél kedvezőbb ár? S még mondja valaki, hogy Románia nem egy jó hely... A csontos birkalapocka 17 lej, mire a fazékba kerül a 4o%-ától megszabadítom, mert a fehér részét nem ehetem, de még így is megéri. Jó puliszkával, tejfölösen... Na, jöhet?
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2020.12.08. 20:26:43
@Vidor Komor: Birkahúst rég nem ettem. Ja, egyszer Moszkvában, ahova véletlenül kerültem. 1979-ben hirtelen külföldi tanulmányutat kérvényezhettünk. A többiek a Sorbonnet, az Oxfordot, a Harvardot és a Standfordot kérvényezték. Nem voltam párttag, na meg sejtettem, hogy beugratás, ezért a Lomonoszov egyetemet írtam a kérvényre. Egy évre rá megjött a válasz: nem megy senki sehova, egyedül én utazom... Moszkvába. Egyszer elmesélem.
Apropó lassú, hosszas főzés. (Mint a "Hoszú forró nyár.")
A Bécsben (is) népszerű Tafelspitz nevű fogáshoz "slow cooking"-al készült marhahúst főzés után jeges vízben, hirtelen hűtik le. Ezt a "trükköt" tegnap tanultam Rick Stein (brit szakács) gasztroműsorában. Így a belőle vágott 1-2 cm vastag szeletek nem esnek szét, hanem egyben maradnak.
Apropó lassú, hosszas főzés. (Mint a "Hoszú forró nyár.")
A Bécsben (is) népszerű Tafelspitz nevű fogáshoz "slow cooking"-al készült marhahúst főzés után jeges vízben, hirtelen hűtik le. Ezt a "trükköt" tegnap tanultam Rick Stein (brit szakács) gasztroműsorában. Így a belőle vágott 1-2 cm vastag szeletek nem esnek szét, hanem egyben maradnak.
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2020.12.09. 10:04:15
@Hobbiszakács: Ez még így is jó történet :-) Remélem, nem télen kellett kimenned - az már Napóleonnak se jött be :-)))
Utolsó kommentek