Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Déjà vu

2015.04.11. 14:18 :: Hobbiszakács

Moszkvából érkezett az a hír, hogy Putyin áldásával megpróbálnak létrehozni egy jó és tisztességes ételeken alapuló, mindenki számára hozzáférhető ”anti-McDonalds” gyorsétteremláncot.

hsz-lenin-stalin.jpg

 

- Miért nem találnak egy jó szakácsot? – tette fel Lenin a párttitkári kérdést Maxim Gorkijnak egy, a Kreml éttermében elfogyasztott munkaebéd után. Pedig Lenin nem volt gourmet, talán ezért nem örökítették meg késsel és villával a kezében. Ételfilozófiájáról - a szocializmus egyik alappillérét képező, ”aki nem dolgozik, az ne is egyék” mondáson kívül - kevés írásos emlék maradt fenn.

 – A dolgozókat ízletes fogásokkal kell helyes táplálkozásra ösztönözni – folytatta Lenin. - Ehhez pedig egy tehetséges szakácsra lenne szükség.

(A történetnek nincs csattanója, Gorkij nem pazarolt nyomdafestéket a tehetségtelen szakács további sorsára.) 

Sztálin Mikojánra bízta a kommunizmus forradalmi szakácskönyvének megírását. A bajuszos örmény komisszár tüstént az USA-ba utazott, hogy ellesse a kapitalista ételipar titkait. A látogatás eredményeként 1939-ben kiadásra került az első hivatalos szovjet szakácskönyv, a Könyv a finom és egészséges ételekről. A tizenkét kiadást megért szovjet konyhabibliáról Anya von Bremzen nemrég megjelent, nosztalgikus-irónikus hangvételű könyvében, a „Mastering the art of Soviet cooking-ban”  olvastam. 

hsz-anya.jpg

Az egyszerű orosz konyha termékei, a konzervek és befőttek mellett olyan, az USÁ-ban megismert fogások, mint például a hamburger honosított változata, a kotleti, is szerepeltek benne. A későbbi kiadásokban a "kozmikus ételek" is helyet kaptak, de a kenyérsütésről – a liszt harácsolását elkerülendő - továbbra sem esett szó.

Az egészséges étrendet propagáló mű lapozása közben a Homo sovieticus szájában hiába indult meg a nyálkiválasztás, mert az éppen aktuális pártfőtitkár személyétől függetlenül, nehezen lehetett beszerezni a könyvben szereplő ételfogások hozzávalóit.

Az idő folyamán bekövetkezett változások híven tükrözték az éppen uralkodó politikai helyzetet. A második világháború után eltűntek belőle a gyökértelen kozmopolita kanapék, a krutongok, a consommék és a szendvics. (Ezekre sem Marx, sem pedig Lenin műveiben nem lehetett utalást találni.) Sztálin halála után kimaradtak a nevelő szándékú, bölcs mondások is, valamint Berijának az azerbajdzsáni vágóhídon tett látogatásáról készült fénykép. (Meglehetősen bizarr ötlet volt muzulmán köztársaságban egy sertésre szakosodott vágóhidat Sztálin mészárosáról elnevezni.) 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr527358240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.04.11. 19:36:13

Ezt az utolsó, rázójelbe tett mondatot nem lehet űberelni :-P

Viszont a szomszédban is működik orosz éttermecske, és én ettem kellemes orosz ételt is - igaz, idehaza.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.04.11. 21:16:23

Megnéztem, jól rémlik-e. Ugyan akkoriban nem feltétlenül számítottak gasztro-környezetnek (főképp a kevés pénzzel rendelkezők számára) de azért nem hiszem, hogy Svájc, Németország és Anglia ne hagyott volna némi nyomot Uljanov ételszemléletén :-P
Járt ezen kívül Prágában és Párizsban, a Finn Nagyhercegségben, Lengyelországban...

Attilajukkaja 2015.04.21. 13:56:38

Regen jartam Moszkvaban (kb. 20 eve), de akkor volt ilyen orosz gyorsetterem lanc Moszkvaban. Sajnos nem emlekszem a nevere, de nagyon finom kvaszt arultak. Most is van ilyen: Tyeremok.
Amugy Budapesten is volt egy rovid ideig magyar fast food: Paprika. Azt hiszem, ez volt a neve, de gyorsan eltunt.
süti beállítások módosítása