Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Nyár Stockholmban

2016.07.11. 08:39 :: Hobbiszakács

summer_in_the_city--azh_4544.jpg

summer_in_the_city--azh_4565.jpg

summer_in_the_city--azh_4542.jpg

summer_in_the_city-azh_4578.jpg

summer_in_the_city-azh_4581.jpg

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr848878362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.07.11. 09:17:05

Naddddddon jo kepek! :o))))

Attilajukkaja 2016.07.11. 10:04:10

Evtizedek ota olvasoja vagyok a 168 oranak, ahol egy idoben volt egy olyan kezdemenyezes, hogy "adjon cimet a fotonak".
Ez most eszembe jutott, mert elmondanam, hogy az utolso elotti kep ragadott meg a legjobban, es szivesen adnek neki cimet. Sajnos nem vagyok a szavak embere, talan Fiam vagy Mormogi tudna jo cimet adni. A magam reszerol azt a cimet adnam, hogy "hallok, beszelek, de nem latok".

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.07.11. 11:00:58

@Attilajukkaja: Vagy: Láss, ne nézz :-)

Déli ebédszünetben "dokumentáltam" az egymás mellé préselt életeket, a nagyváros biztonságát, a magánszféra érintetlenségét.

Attilajukkaja 2016.07.11. 13:46:02

@Hobbiszakács:
A dokumentalas tokeletesen sikerult!
A "Lass, ne csak nezz" sem rossz! De ez mindegyik fotora ervenyes. Mert te kulonleges modon LATSZ.
www.youtube.com/watch?v=5FbpHS5W-7E

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.07.11. 17:47:57

@Attilajukkaja: :-)) Igen, én pedig tovább ragoztam, célozva a svéd szokásra: "nem nézünk meg semmit, még azt hiszik, hogy kiváncsiak vagyunk".

Azért látnak ők mindent, anélkül, hogy utánad fordulnának az utcán. (Elég nehéz leszokni róla.)

:-))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.07.12. 22:02:02

@Hobbiszakács:
Ez emlékeztet a Hollandiában látottakra. A házak földszinti fogadószobájának (nappalijának) a ház mindkét oldalára nyílik ablaka, az ablakokon pedig igencsak kurta, jelzésszerű függönyök lógnak. Helyi zsargonban "alsószoknya-függöny" a nevük.
Az elv: bárki bármikor benézhet a mi házunkba, nem láthat olyat, amit nem kéne...
Következmény: senki nem néz be az ablakokon, mert nem érdemes :-P
Mellékszál: az emeleten lakók időnként visszapillantó tükröket szerelnek fel az ablakuk mellé - nem azért, hogy időnként kinézhessenek, dehogy... hanem azért, hogy bárki benézhessen a szobába az utcáról...
Viszont: a hálószobák ablaka a fentieknek nem felel meg - már, ha van egyáltalán :-)))

A második fotóhoz:
Ne túlozz, öregem...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.07.13. 08:29:35

@Mormogi Papa: :-)) Ekkora méretet nem is szabad véka alá dugni. Naná, hogy parkban kell felpróbálni.

Ami az amsterdami visszapillantó tükröket illeti - Utrechtben és Eindhovenben nem láttam - úgy vannak beállítva, hogy a kapucsengőt nyomogatót lássák vele.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.07.13. 11:06:42

@Hobbiszakács: 1965-ben jártam apróbb holland településeken, akkor még más lehetett a helyzet. Azóta csak átutaztam egyszer.
Amsterdamon csak átutaztunk - viszont megnéztük Madurodam -ot, amiről egy könyvben olvastam. Ez volt talán az első "miniatűr város" a Világon... Gyerekként nagy élmény volt, a működő autópálya, a repülőtéren mozgó gépek (bár nem szálltak föl :-) és egyéb nyalánkságok... Szerintem most is élvezhető.

Attilajukkaja 2016.07.18. 10:53:50

@Mormogi Papa:
"Következmény: senki nem néz be az ablakokon, mert nem érdemes :-P"
En bizony beneztem, ohatatlanul is. :o) Es ha senki nem volt a szobaban, neha meg is alltam bameszkodni. Kivancsi voltam, hogyan laknak. Igaz, ez par nap mulva elmult.
Viszont egyszer megalltunk a kollegammal egy hazikonal egy kisebb varosban, hogy megcsodaljuk a regi holland epitesu mestermuvet. A tulaj eppen jott es eszrevette, hogy meregetjuk a hazat. Miutan elmondtuk, hogy kulfoldiek vagyunk es nagyon tetszik a haza, beinvitalt minket. Mindent megmutatott, meg a haloszobat is az emeleten, ahova olyan keskeny lepcso vezetett, hogy alig fertunk el a feljaron. :o) Nalam eppen volt egy kis doboz konyakosmeggy, amit szoroajandekba vittem a vendeglatoinknak. Halank jeleul odaadtam a fiatal tulajnak. Mondtam, ne harapjon bele, hanem egyben kapja be! Vajon utolag megfogadta a tanacsomat?
Szep emlek. Nalunk ezt a kozvetlenseget nehezen tudnam elkepzelni. Talan mar ott sem divik.:o(

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.07.18. 12:37:15

@Attilajukkaja:
Igen, ez nem igazán érinti a turistákat :-)
Akkoriban még szokásban volt (az egykor a gazdagságot jelző) rézedényeket kitenni (szó szerint) az ablakba. Réz habtál, mozsár, kávépörkölő (vagy meglehet, ágymelegítő volt, de akkor még arról nem tudtam :-) meg régi kávéőrlő...
Szerintem már írtam a holland vendéglátásról korábban. Nagyon szívélyes - feltéve, ha nem kerül sokba :-P Ezt úgy kell érteni, hogy "nemzeti közmegegyezés" alapján minden betérőnek "jár" egy db keksz (vagy teasütemény) és egy csésze tea. Ennél több a negyven éve tartó barátság esetén sem. Kivéve, ha a vendég hoz magával élelmet - akkor "svédasztal" lesz :-)
Persze ennek is hasonló a forrása: egykor igen nagy volt az élelmiszer szűke arrafelé...

Attilajukkaja 2016.07.18. 17:11:21

@Mormogi Papa:
Valoban. Ha jol emlekszem, tolunk is megkerdezte a hazigazda, hogy megkinalhat-e egy kaveval. :o) Mi nem kertunk.
Amugy Svedorszagban is nagyon szivelyesen bantak velunk. A Kungliga Vetenskapsakademien egyik vendeghazaban szallasoltak el minket, ami puritan, de kifogastalan allapotban volt. Valamelyik kulvarosban volt, ahol kozossegi kerteket is fenntratottak az allandoan ottlakok. Ezt mi akkor meg nem tudtuk, csak azt lattuk, milyen szepen terem a malna a kertben. Lementunk es megkostoltuk. Nem dozsoltunk belole, de csipegettunk. Nagyon megijedtunk, amikor kijott az egyik lako es megkerdezte, hogy izlik-e. Szegyenkezve mondtuk, hogy nagyon finom. Elnezest is kertunk. Hiszen tudtuk, hogy valaki maset esszuk, es ez nem ildomos. Csak Skandi vilagositott fel utolag, hogy a malna nem nagyon terem meg Svedorszagban, ezert azok a malnaszemek valoszinuleg nagy becsben voltak tartva, amit mi nem tudtunk.
A lenyeg, hogy a gazda orommel konstatalta, hogy izlett nekunk es eszebe sem jutott megroni vagy kioktatni minket.
Ekkor dobbentem ra, hogy mekkora u"r tatong a ket tarsadalom felfogasa es hozzaallasa kozott. Ezt a lelki beket es nyugalmat a magyarok SOHASEM fogjak elerni,....mert a tortenelem nem erre predesztinalt minket. :o)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.07.22. 10:21:08

@Attilajukkaja: Nem annyira társadalom, mint emberfüggő a fogadtatás. Magyarországon többször volt ehhez hasonló, pozitív élményben részem. Na, nem a málnacsipegetésre gondolok, hanem egyszerű, emberi találkozásra a villamoson vagy a patak szélén. Mosolyra mosoly a válasz. Ha szépen kéred megkapod, ha nem, akkor az ég kegyelmezzen neked. Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten...

Ott, és akkor a messziről jött idegenről csupa jót feltételeztünk, amíg be nem bizonyította az ellenkezőjét. "Idekint" ennek az ellentéte volt érvényben már akkor is. :-(

Attilajukkaja 2016.07.22. 12:40:09

@Hobbiszakács:
""Idekint" ennek az ellentéte volt érvényben már akkor is. "
Ugy erted, hogy "odakint" a messzirol jott idegenrol csupa rosszat felteteleztek mar akkor is, vagy hogy akkor is jot teleztek fel rola miutan bizonyitotta az ellenkezojet? :o)
Pontosan minek az ellentete volt ervenyben odakint? Most kicsit osszezavarodtam.
Amugy videken mindig kedelyesebbek az emberek, mint a nagyvarosokban. Nekem is voltak itthon nagyon jo tapasztalataim (is).

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.07.23. 09:39:52

@Attilajukkaja: "a messzirol jott idegenrol csupa rosszat felteteleztek mar akkor is". Igen, ezt értettem.

Attilajukkaja 2016.07.29. 17:54:06

@Hobbiszakács:
Lehet, hogy rolunk is csupa rosszat felteteleztek a malnacsipegetesnel Stockholm kulvarosaban, de nagyon udvariasan reagaltak le. Szamomra ez egy nagyon pozitiv elmeny volt. Igy utolag meg tele vagyok lelkifurdival. :o)
De ott es akkor eloszor jartunk Skandinaviaban es nem gondoltunk bele, hogy a svedeknel mekkora kincs lehet egy malnaultetveny.
Kulturalis kulonbsegek.
De azert szeretnem, ha nalunk is ilyenek lennenek az emberek. Ennyire toleransak. Persze bizonyara ott is valtozott a helyzet azota. Nalunk egyfolytaban csak romlik. De csunyan! :o(

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.08.02. 09:37:45

@Attilajukkaja: Anno, egy sötét, nyári estén a belvárosi kertünk ablakából láttuk, hogy egy középkorú pár megáll a kerítésünk előtt, a férfi körülnéz, majd benyúl a lécek között, és leszakít egy szál rózsát. - Biztos a közeli tömbházban laknak, mondta Édesanyám, amikor már hallótávolságon kívül voltak. - Valamikor kertes házban élhettek, és a szál virággal enyhítenek a nosztalgián.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.08.04. 16:12:53

Egykoron csendes megállapodás szerint minden utasember szabadon szedhette a gyümölcsöt a fák utcára kinyúló ágairól. Az "közpréda" volt.
Akadtak ugyan egyesek, akik annyira utálták még a gondolatát is annak, hogy munkájuk (ez esetben konkrét) gyümölcsét mások élvezhessék, hogy lefűrészelték az út fölé nyúló ágakat. Ám ezeket az egyének úgyszólván közutálat tárgyai lettek. Mint zsugori "fasz@ri" alakok :-)
De az engedékenység csak a felfrissülést adó gyümölcsökre és nem a kert kerítésén belüli egyéb növényekre vonatkozott...
Az is igaz, hogy akkortájt kevesen járták az utakat; s akadt köztük tisztességes író, költő, színészember...

Attilajukkaja 2016.08.05. 09:03:59

@Mormogi Papa:
:o)
Es mi van az olyan helyeken, ahol nincs kerites?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.08.05. 15:15:33

@Attilajukkaja: Ez most provokatív kérdés ? :-P

Nem válaszolom meg.
Illetve máma ideiglenesen nálunk állomásozó anyósom mondta a hírek után, hogyaszongya:
"Ezek a nyavalyások, nem elég, hogy leszedik, amit mások ültettek - de miért kellett nekik a gyümölcsfákat is kidönteni?"
(És még finomítottam rajta - mert hát ez történik déli vonalainkon.)

Attilajukkaja 2016.08.05. 16:15:59

@Mormogi Papa:
Erre viszont inkabb en nem valaszolok. :o)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.08.06. 16:37:53

Visszatérve az eredeti témára: a Nyár nálunk is tombol. Ennek egyik jele az, hogy a Dunán járó Békáká járművek (hajók) tömve vannak - dacára annak, hogy átírták a menetrendet.
Ennek egyik oka lehet még - ami plusz megállók beiktatásával járt -, hogy a Margitszigetre most nem megy be autóbusz. Illetve csakis az Árpád híd irányából, és csak a Szabadtéri Színpadig (a 26-os).
Mene trend: www.bkk.hu/apps/menetrend/pdf/0260/20160728/1.pdf
Mivel nem értettük, miért nem írja ki a mexokott járatot, felhívtuk a békákás (káka között béka) információt. No, azt sem könnyű elérni - egyetlen számot adnak meg és sokat kell várni. Azért végül kiderült: a Szigeten felújítás vagyon, a szigeti bejáró járművel nem működik. Állítólag így lesz jövő évig :-(

Na de minden rosszban van valami jó is :-) Kimentünk a Jászai Mari téri hajóállomásra még csütörtökön. Sajnos a hajó csak erős késéssel és dugig zsúfoltan érkezett - már a külföldiek is rájöttek, hogy ez a városnézés legjobb ár/érték arányos módja :-) Ráadásul többfelé augusztus hava a par excellence nyaralási idő (pl. a francia üzemek többsége is ekkor adja ki a szabadságot) - így nincs ezen mit csodálkozni.
Végül egy órával és három hajóval később szálltunk fel - a tervezettel ellentétes irányba haladó hajóra. Most jön a lényeg!
A Szabadsághíd is le van zárva ugye (a Gellért térrel együtt a megállók átépítése miatt), ezért a hídon csakis gyalogos (meg biciklis) forgalom haladhat jelenleg. Feltűnt viszont, hogy mennyien másztak fel a híd ívelt tartóelemeire. Mivel már nem volt miért végigmennünk a vonalon (a Haller utcánál az aluljáró állapota miatt nincsen igazán hová menni - talán a csepeli HÉV-hez és annak a felüljárójához - ám az messze van), leszálltunk a Gellért térnél.
A hídra érve kiderült mindennek az oka: igazi latin-amerikai hangulat fogadott; legalábbis a zene miatt. Ugyan nem Brazíliát idézték meg, inkább Kubát, de a hangulat igen jó volt.
Úgy tűnt, több budapesti Salsa iskola vonult ki közös hídbált tartani. A hídon végig hangfalak voltak telepítve, és szólt a zene - néha nem csak Salsa, hanem más is. (Bachata, Zumba...)
Sajnos fényképező gép nem volt nálam, de úgy is fel kellett volna vele kapaszkodni valahová - és videó üzemben rögzíteni :-)
Sajnos az a kevés, amit korábban felszedtünk egy tanfolyamon (nyolc-tíz óra a múlt ősszel) az már elpárolgott - nem is álltunk be. Pedig jó pár idősebb pár is járta - és a lépéseket se vették túl szigorúan. Inkább valami fesztivál-hangulat volt.
Többen piknikeztek is a híd pesti végében - valaki még eredeti dél-amerikai függőágyat is hozott, amit a híd két fémrészéhez kötött.
Mindenesetre nagy és váratlan élmény volt - de nem maradtunk a jelzett tíz órás zárásig, haza kellett mennünk korábban.
Kis ízelítő a múlt évből:
www.youtube.com/watch?v=BtvPLlbAtoU
És egy dal, amit nagyon szerettünk - bár ez egy "zenei Világ körüli utazás" része, az előadója egy görög származású francia chansonnier :-)
www.youtube.com/watch?v=kSrTymQpvvM

Elnézést, ha túl sokáig kötöttem le valakit - de tekinthető ez az Olimpia előtti tisztelgésnek is :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.08.06. 16:51:48

Még a
Salvador de Bahia:
www.youtube.com/watch?v=X9rIGGGNPvQ&index=15&list=RDTFlE1NP_484

Mellesleg Brazília első fővárosának diaporámájával :-)

No meg a sorban következő Flamenco se rossz :-)
Bár a "történelem szel" már megfordult, és Spanyolország is megszabadult az emlegetettől - de ott sincs kolbászból a kerítés :-( de a végén az a kis instrumentális rész...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.08.06. 19:52:23

@Attilajukkaja:
Mivel nem mindenki beszéli a franciát, itt egy rövid angol életrajz az énekes-szerzőről:
en.wikipedia.org/wiki/Georges_Moustaki
innen:
"After a decade of composing songs for various famous singers, Moustaki launched a successful career as a performer himself, singing in French, Italian, English, Greek, Portuguese, Arabic and Spanish."
"In 1969, Moustaki composed the song "Le Métèque" — 'métèque' is a pejorative word for a shifty-looking immigrant of Mediterranean origin — in which he described himself as a "wandering Jew" and a "Greek shepherd". Serge Reggiani rejected it and the record companies refused to produce it. Moustaki then sang it himself, on a 45rpm disc, and it became a huge hit in France, spending six non consecutive weeks at number one in the charts. "A small, subliminal settling of scores became the hymn of anti-racism and the right to be different, the cry of revolt of all minorities,” Moustaki said of the song."
(Másik ismert dala ebben a vonulatban az "On est tous des pédés" - "We are all gay people" - amiből kiderül, hogy minek is tekintik mások a művészeket :-P)
www.youtube.com/watch?v=eiQtuVWys5Y
A francia szócikk szerint:
"Egyiptomban született; olasz anyanyelvű, zsidó vallású görög szülők gyermekeként. A család Korfu szigetéről származik. Multikulturális környezetben nőtt fel (zsidó, görög, török, olasz, arab, francia).
Szülei a Giuseppe névre keresztelték, ám az egyiptomi okmányokban már Youssef néven szerepelt. Az alexandriai francia iskolában már Joseph-nek hívták, majd ennek becézéseként Jo-nak - ennek köszönhetően később Franciaországba érkeztekor egyesek azt hitték, hogy Georges a keresztneve. Ő ezt fel is vállalta később - mivel kedvenc énekes-szerzőjének is ez volt a keresztneve."
www.youtube.com/watch?v=poJCMkjJ6T8
Ennek a dalnak a zenéje is a "mesterét" idézi - eladdig, hogy a legvégén konkrétan eljátssza az egyik dal intróját :-)
süti beállítások módosítása