Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Egészben - és fóliában - sült karfiol

2016.10.17. 07:58 :: Hobbiszakács

sk2-dsc04474-2.jpg

Hozzávalók: egy közepes karfiol, 125g vaj, 1/2 - 1/2 kiskanál szárított rozmaring és kakukkfű, 1/2 kiskanál fokhagyma por(!!), 1/4 kiskanál só. 

sk2-dsc04442.jpg

A karfiol leveleit és a torzsa nagy részét levágtam, a fűszereket forró vajba kevertem, és rácsurgattam az alufóliába csomagolt "fejre", és

sk2-dsc04449.jpg

beraktam a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol

sk2-dsc04459.jpg

másfél órát sütöttem.

sk2-dsc04468.jpg

Hideg tejföllel (is) finom volt. 

sk2-dsc04474-3.jpg

(A tejföl a fotózás után került a karfiolra.)

 

25 komment

Címkék: Karfiol Fóliában sült karfiol

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr311767005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2016.10.17. 13:21:25

Anyám ehhez zsemlemorzsát is pirított, komplett vacsora.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.10.17. 16:42:00

@nagypapi: Most, hogy írod: nálunk is sokszor került asztalra prézlis-tejfölös karfiol! Nem tartozott a kedvenceim közé, mivel akkoriban sznobságnak tartották a fűszerezést, megaztán kinek volt kedve két ötéves terv között ízletesen főzni...
:-)

Benikuty 2016.10.18. 11:52:34

karfiol a király! csak vajjal ás durva szicíliai sóval...

Attilajukkaja 2016.10.18. 16:19:13

@nagypapi: @Hobbiszakács:
En annak idejen Lengyelorszagban ettem ilyet, nem is egyszer! :o) Ott voltam ovodas es anyukamnak mindig olyan orommel meseltem, hogy milyen finom ceklalevest, milyen finom tejlevest, milyen finom morzsas karfiolt kaptuk ebedre. Anyam meg mindig huzta a szajat, hogy Jesszumpepi, mivel etetik ezek a gyerekeiket. :o)

Amugy hasonlo folias receptet tanultam Jamietol, csak zellerrel. Az is nagyon finom volt!
reflectionsofafoodie.wordpress.com/2013/10/22/whole-roasted-celeriac/

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.10.19. 08:57:03

Nagyon szeretjük a morzsás (prézlis) karfiolt is - magában vagy köretnek. Jó sok tejföllel, ha lehet :-)
Tegnap viszont morzsás zöldbab volt a köret...
A zellert sajnos csak én szeretem a családban - talán jellegzetes, erős íze miatt. Ettem panírozva is, talán hajdina (pohánka) körettel - de az a vendéglő már megszűnt sajnos. Ott az étlapon "Táltosító" néven szerepelt - hony soit qui mal y pense :-)))
hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A9rdszalagrend

Céklalevest nemrégen ettem, mégpedig volt csoporttársunk konyhájában. Mivel férje orosz ember, valószínűleg egy ottani rokontól tanulta. Nem volt rossz, de a receptet nem kértük el :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.10.19. 09:01:47

Némi malíciával teszem hozzá, hogy az Egyesült Királyság Kírályi Címere két jelmondatot is tartalmaz - mind a kettő francia nyelvű :-P
en.wikipedia.org/wiki/Honi_soit_qui_mal_y_pense#/media/File:Royal_Coat_of_Arms_of_the_United_Kingdom.svg

Attilajukkaja 2016.10.19. 10:01:32

@Mormogi Papa:
Morzsas zoldbab? Erre meg nem gondoltam, de nagyon jo otlet. Koszi! Vegul is, szinte barmilyen zoldseg elkeszitheto piritott morzsaval. ;o)

Ha a ceklaleves nem izlett, akkor nem volt jol elkeszitve. Egy igazi borscs nagyon finom tud lenni (kiveve annak, aki alapbol nem szereti a cekla izet).

A "Táltosító" cim aranyos egy zelleres etelnek (biztosan pikans volt a fuszerezese),...csak nem ertem, hogy jon ide a francia terdszalag. A pikanteria miatt?

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2016.10.19. 10:50:53

Pár éve ment a gasztroblogokon a "kakaós karfiol" recept. És szeletekre vágva, megpirítva is finom. Ha párolom én szerecsendió-virágot dobok mellé.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.10.19. 11:04:29

@Attilajukkaja: Eddig úgy tudtam, a borscs a káposztaleves, de biztosan tévedtem. A céklát meg nagyon szeretem - még a gyári, tormával készültet is. A leve is jó :-)
A térdszalagrend meg a mottója miatt került képbe - hiszen a táltosító itt úgy értelmezhető, mint ami növeli az izé... táltosságot :-)))

Attilajukkaja 2016.10.19. 11:07:59

@"saját levében":
Kakaos karfiol? Olyan mexikoiasan hangzik. De ez is ragyogo lehet egy kis chilivel!
Ezt is ki kell probalnom. :o)
A szerecsendiot nagyon kedvelem, de foleg spenotos, mangoldos etelekbe szoktam tenni. Szoval a karfiol is birja?

Attilajukkaja 2016.10.19. 11:14:00

@Mormogi Papa:
Kevered a borscsot a scsivel. Amugy mindketto nagyon finom. En nyaron meg a szoljankat es az okrjoskat szoktam kesziteni. Ha szereted a finom leveseket, erdemes utananezned a recepteknek. :o)

Hogy a zeller miert noveli a taltossagot, meg valahol megertem (?), de a terdszalag is ezt teszi?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.10.19. 22:01:54

@Attilajukkaja: Való igaz, de legalább találtam valamit :-)

A WIki írja a szócikkében:
"Ez a szó az alapja a Боржч (Borzscs) nevű étkezdének, amely a sztalkerek kedvelt törzshelye Arkagyij és Borisz Sztrugackij „Piknik az árokparton” című művében. A műben a név Ernest, a tulajdonos találmánya, aki ragaszkodik hozzá és nem hajlandó megváltoztatni."

És hogy ez miért érdekes?
"A Piknik az árokparton (oroszul: Пикник на обочине, Piknik na obocsinye) Arkagyij és Borisz Sztrugackij 1972-ben megjelent tudományos-fantasztikus regénye. Magyarul eleinte „Piknik a senkiföldjén” címmel jelent meg, Bojtár Anna fordításában; ez a regény rövidített változata...
A teljes regény magyarul később jelent meg (1984-ben), ekkor már „Piknik az árokparton” címmel...
Andrej Tarkovszkij Sztalker (1979) című filmje a könyvön alapszik, melynek forgatókönyvét Tarkovszkij a Sztrugackij testvérekkel közösen írta."
A levesekrül:
hu.wikipedia.org/wiki/Borscs
hu.wikipedia.org/wiki/Scsi

Attilajukkaja 2016.10.20. 11:30:12

@Mormogi Papa:
Ez igen! :o) Szep kutatomunka es tenyleg erdekessegre bukkantal.

Amugy a borscsba is szoktak kaposztat tenni es a scsit is lehet ceklaval gazdagitani. ;o) Az orosz konyha szerintem egeszen finom, ha az ember megismeri!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.10.20. 12:12:21

@Attilajukkaja: Kétségtelenül jó, ha jól készítik :-) Nekem eddig legjobban egy tehéntúróból, lisztből, sóból gyúrt, olvasztott vajban kisütött (mondjuk) túrógombóc -féle ízlett a legjobban.
No meg a "szendvics" formájú, tejszínes jégkrémük :-)))

Attilajukkaja 2016.10.21. 12:26:23

@Mormogi Papa:
Sejtem, hogy melyik etelrol van szo. Az orosz konyha remekei kozu leginkabb csak a kaviart pezsgovel szoktak emliteni. De en a nagyon egyszeru eteleket IS szeretem. A legismertebb talan a pelmennij (igy irjak magyarul?), ami a legvaltozatosabb toltelekkel keszulo derelye, amit leginkabb levesben talalnak. De a kvaszt is imadom, ha nem tul edesen keszitik.
Es igen, az Eszkimo nevu jegkremre is emlekszem, amit a legnagyobb hidegben is szivesen ettek az oroszok.

Off: elnezest, hogy eddig meg nem gratulaltam Matyihoz. Oszinte irigyseggel teszem meg most!!!! :o)

Attilajukkaja 2016.11.17. 10:17:22

Megcsinaltam a karfiolt!! Azsiai etelhez keszitettem, ezert thai fuszerkeverekkel, plussz gyomberporral szortam be.
Nagyon finom lett, de 1 ora boven elegendo volt a suteshez.
Koszi a receptet!

Attilajukkaja 2016.12.05. 15:17:35

Megcsinaltam!! Tavol-Keleti etelhez szerviroztam, ezert a fuszerezesebe kerult fokhagyma, gyomber, chili es csillaganizs is. Nagyon finom lett, de boven eleg volt neki egy ora is.
Mellekesen, azt vettem eszre, hogy az ilyen puffaszto zoldsegeket minel tovabb fozi/suti az ember, annal inkabb lesznek szocialisan is elviselhetobbek. Magyarul, kevesbe fingatnak. Anyukamat mindig kritizalom, hogy agyonfozi a karalabet vagy a karfiolt, de utana csak aprobb kis szelekkel kell megkuzdenem, mig a roppanosra fott zoldsegek utan azt sem tudom neha, hogy milyen ajtatosan nezzem a plafont kinomban.
Szoval nehez kerdes a karfiol fozesi/sutesi ideje. Tapasztalatom szerint, ajanlatos mindig lobogo vizben, fedo nelkul fozni vagy parolni ezeket a zoldsegeket. A gozzel sok olyasmi is eltavozik beloluk, amit nem all szandekunkban felta'lalni a vasarnapi ebeddel.

Benikuty 2016.12.06. 04:06:59

@Attilajukkaja: nem értünk egyet!
Vannak ugye a stációk...A fingás összeköt, később aztán a hálószoba megtisztításában csak a horkolást veri.
Hülyeséget félretéve: szerintem a fűszerezés tette emészthetőbbé a karfiolt. Reggel megkérdezném kedvenc és elismert séf ismerősömet, de a Karibi-szigetekre menekült...

Attilajukkaja 2016.12.06. 18:16:14

@Benikuty:
"A fingás összeköt"
:o))) Vannak szituaciok, amikor olyan tarsasagban vagy, ahol nem a kotelekeket keresed. ;o)

"szerintem a fűszerezés tette emészthetőbbé a karfiolt"
A fuszerek sokat segitenek a gazok kikuszoboleseben, de tovabbra is allitom, hogy a fozesi/parolasi technikan is sok mulik. Kivancsi vagyok, mit mond majd az ismerosod.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.12.08. 18:44:16

AZ egykori "felkapaszkodott" "parvönü" és hasonló népekkel együtt kivesztek az "Arisztid, Tasziló és Agenor" viccek is - de néhányra még emlékszem. (Furcsamód maradványként egy darabig még léteztek a Jean viccek, amikben a viszony szinte kifordul néha, bár nem mindig - illetve amilyen az úr, olyan a szolga is...)

Az ide vonatkozó vicc:

Agenorh grhóf (próbálom érzékeltetni a kiejtést :-P) éppen estélyen van Eulália grhófnőnél, mikor megszállja a legrosszabb fajta ihlet. Azonban egy úrhiemberh mindig feltalálja magát - így ezekkel a szavakkal fordul az estély úrnőjéhez:
- Khedvesh Eulália grhófnő, megengedhné, hogy eljátsszham a Viharhszimphóniát?
- Csak tessék, kedves grhóf úrh!
Agenor megkönnyebbülten a zongorához ül, s mikor a legvadabbul csépeli a billentyűket, elereszti a... békegalambot.
Az estély vendégkara hatalmas tapssal "honorhálhja" a produkciót, ő pedig megkönnyebbülten hajol meg.
Ám az este további részében az ördög nem hagyja nyugodni, megint ingherhenchiája thámad... hát újfent odalép a nemes hölgyhöz:
- Khedvesh Eulálhia Grhófnő, megengedné, hogy - a nagy siker okán - ismét eljátsszam azt a szimphoniát?
- Csak tessék, kedves Agenhor, de ha megkhérhetném, azt a passzust, mikorh a Zistennyila belécsap a rheterátba... nos, azt hagyja ki.

Benikuty 2016.12.08. 20:46:54

@Attilajukkaja: nem veszi fel a telefonját, biztos a böjti szelek bántják... ;)

Attilajukkaja 2016.12.09. 10:23:30

@Mormogi Papa:
:o)))
Tenyleg nincsenek ma mar Jeanos es Arisztides viccek. De amugy sem nagyon hallok vicceket. :o(

@Benikuty:
A "böjti szelek"-rol Vanyadt bacsi jut eszembe, akit szinten bantottak a szelek, az oszi szelek. :o)
Emlekeztek ra?
www.youtube.com/watch?v=oMvNRNzkblo

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.12.09. 11:59:34

@Attilajukkaja:
Talán nem a megfelelő társaságba jársz :-P Ez csak vicc volt - mostanában, minthogy nemigen járok el hazulról, én se nagyon hallok, viszont időnként beugrik valami. Vagy régi, vagy vadonatúj saját kútfőből :-)

Attilajukkaja 2016.12.09. 12:35:38

@Mormogi Papa:
Mint tudjuk, nincsenek uj viccek, csak ujszulottek. ;o)
A regiekkel is elvagyunk!

Attilajukkaja 2016.12.15. 11:09:51

@Benikuty: @nagypapi:
Nektek is irtam a "Hol van az a nyar..." c. kommentemben!
süti beállítások módosítása