Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Hol van az a nyár... (1) Családi idill

2016.12.08. 11:28 :: Skandi kamera

csaladi_idill_azh_5870.jpg

csaladi_idill_azh_5866.jpg

csaladi_idill_2_azh_5875.jpg

 

18 komment

Címkék: Kolmården-Zoo

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8712032823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.12.08. 17:42:10

Nagyon cukik! :o)
Es tovabbra is nagyon jok a fotok.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.12.09. 12:02:46

Az egészben és fóliában sült karfiolos cikknél idézett viccem ide is vezet a ritka szó, s nem mellékesen Weöres Sándor miatt:

"Majomvacsoraemléktől
zúg a majomreterát"

Innen: www.weores-bp.sulinet.hu/weores.htm#_Toc93666743

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2016.12.12. 10:31:03

Jaj de cukik! És ők vajon az iskolában is lóghatnak?

Attilajukkaja 2016.12.15. 11:06:28

@Hobbiszakács: @Mormogi Papa: @"saját levében":
...es a tobbiek.
"Kicsit" OFF, de ilyenkor mindig meg szoktam kerdezni, hogy ti mit foztok karacsonyra? :o)

Illetve van egy konkret kerdesem is. Gyongytyukbol foztem 3 oran at egy alaplevet. A combjarol, hatarol, szarnyarol leszedtem a hust, de a melle annyira szaraz volt, hogy azt nem szolgalnam fel a levesben. Ezert egyben lefagyasztottam. Tudom, hogy lehetne kesziteni belole egy pastetomot, de nagyon melos dolog. Most nem lesz ra idom/energiam. Ti mit csinalnatok vele?
Amugy egy mutans tyukot vettem, mert csak egy kaparoja (laba), viszont 3 szive volt. He-he. Igaz, bontottan vettem, es izgulok, hogy a csalad ifjabb tagjai mit szolnak majd a tyuk majahoz, zuzajahoz vagy szivehez a levesben. Nekem gyerekkent kedvencem volt a zuza es a kakastarej, ... de ma mar a 30-asok is undorodnak tole, a 20-asokrol es a tinikrol nem is beszelve.
Amit en nosztalgiazva elek meg, attol a legtobb gyerek mereven elzarkozik. :o(

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.12.15. 13:52:44

@Attilajukkaja: Jókor kérded, mert épp az előbb pácoltam be egy negyedkilónyi zuzát (olivolaj, citromll, só, fohagyma). Anthony Bourden áradozott a TV-ben a fokhagymás sült zuzáról, onnan jött az ihlet.

Ezzel párhuzamosan csirkelevest főzök, abba is tettem egy marokkal a jól megmosott zuzából. (Szív is volt a boltban, azt majd a legközelebb.) A 350g-os csirkét "tavaszi" melléknévvel hirdették, francia a lelkem, meglátni és megszeretni pillanat műve volt. Akciós mivolta is sokat lendített a kapcsolatunk szorossá fűzésén.

Szívós, szálas hús: éles késsel szeleteld (keresztbe), olajban pirítsd barnára, és tálald jó sok (róka)gombaszósszal/pörkölttel és áfonyazselével.

Attilajukkaja 2016.12.15. 14:14:09

@Hobbiszakács:
Koszonom a receptet. Tetszik az otlet.
A 350 g-os csirke valoban eleg zsenge lehet. Nagyanyam ilyen kicsi madarat nem fozott meg levesnek, mert nem lett tole eleg "eros" a le'. Allitotta, hogy a legfinomabb leves oreg tyukbol, de meg inkabb kappanbol fozheto. :o)
(Az en gyongytyukom 2 kg felett volt, ... de volt is a bore alatt zsir rendesen.)
Viszont Anthony Bourdain musorait nagyon szeretem, es a zuza is biztosan finom lesz! A mai gyerekek mar nem nagyon ertik azt a kifejezest, hogy "egyem a zuzadat!" ;o)

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2016.12.15. 18:40:51

@Attilajukkaja: Szerintem azt a kis leveshúst daráld le és tegyél bele mondjuk pirított hagymát, fűszereket, mustárt, egy kis vaj összefogja és mehet is a pirítósra. Nem kell tudniuk mit esznek pontosan!
Azért ez elég öreg tyúk lehetett, mert a gyöngytyúknak finom omlós a húsa, legalábbis amikkel eddig találkoztam. Illenek hozzá a mindenféle mártások.
Nekem a mélyhűtőben liba-alkatrészeim vannak, lehet hogy főzök belőle egy levest karácsonyra, és csinálok hozzá levesbetétnek tésztabatyut, valami ütős töltelékkel. További tervezettek: halak, kacsa és a nyári lereszelt és lefagyasztott cukkinik, amiből meg köretet készítek majd. A többi még nem tudom.

Attilajukkaja 2016.12.15. 18:56:19

@"saját levében":
"Nem kell tudniuk mit esznek pontosan!"
Ez egy kulcsfontossagu mondat! :o))

A tyukom nem volt oreg. Barcsak az lett volna! A Feny utcai piacon ketfelet lehet kapni: kistestut es nagytestut. En mindekettot kiprobaltam. Sajnos egyik gazda sem hajlando megvarni, mig megoregszik a tyukja. Elobb eladja. Igazi oreg tyukot csak falun lehet talalni. Benikutynak biztosan van ilyen forrasa is (?).
A tesztabatyu is egy nagyon jo megoldas a szaraz mellhus felhasznalasra, ha teszek melle egy kis szalonnat. Talan Husvetra. :o)
Szoval nalatok Karacsonykor libaaprolek leves lesz tesztabatyuval? Tetszik!
Es elotte vagy utana mit szolgalsz fel?
Bocsi, de tenyleg erdekel, hogy kinel milyen fogasok szerepelnek az unnepi asztalon!

Attilajukkaja 2016.12.15. 19:03:44

@Hobbiszakács:
Kedves Hobbi!
Belegondoltam, hogy egy 350 g-os csirke akkora lehet, mint egy nagyobb galamb.
Eredetileg galamblevest foztem volna Karacsonyra, de a parom lebeszelt rola, mert ha valaki megtudja, hogy mit eszik,..... Uff!
"Sajat leveben" tanacsat pedig itt nem tudtam volna kovetni, muszaj lett volna elarulni, hogy mit esznek.
Visszaterve a francia galambmeretu csirkedre, az lenne a kerdesem, hogy ez egy miniatur csirke, vagy miert ilyen kicsi? Olyan, mint annak idejen nalunk is egy ideig divatban volt a japan csirke?
Emlekszik meg valaki erre?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.12.16. 07:15:29

@Attilajukkaja: A "vårkyckling" névvel (magyarul tavaszi csirke) az év első csirkegenerációját illetik. (Ha zöldség lenne, akkor primörnek is nevezhetnénk.)

Régen ekkorák voltak a piacon a csirkék, a vasárnapi ebédhez kettessével vásárolták öket.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.12.16. 22:17:48

@Attilajukkaja: Japán csirke... erről megint csak eszembe jut :-)

Két japán beszélget. Az egyik összezárt markát a másik elé téve kérdezi:
- Na, mi van a kezemben?
A másik csak legyint.
- HiFi torony.
- Na jó, de mennyi?

Viccen kívül, ha nem is japán, de vietnami csirkéről már volt közvetett tapasztalatom. Kollégák töltöttek huzamosabb időt ott egy helyi rádióállomás szerelését végezték (adáspult, stb.)
A piacon talált csirkékből próbáltak magyaros ételt készíteni. (A napidíjukat nem tudták mire költeni értelmesen, mert az ellátásuk megvolt, szállásuk megvolt - a pénzük meg helyi viszonylatban rengeteg , és nem akartak minden nap rizspálinkát venni. Lua Moj - nem tudom, hogy írták, de ilyen néven nálunk is lehetett kapni.)
Szóval a csirke... akkora volt (leírásuk szerint) mint egy galamb mifelénk. Mikor a konyhán (ami a folyosó végén volt a mosdóval együtt; minden családnak egy szobája saját használatra) sütni kezdték a két kimúlt szárnyast, összegyűltek a lakótársak.
- Hány vendéget hívtatok mára? - kérdezték a helyiek - már akik beszéltek oroszul.
- Sehányat. Ez lesz a vacsoránk.
- Egyedül fogjátok megenni?
- Igen.
Erre susmorgás kezdődött, majd elküldtek valakit valahová, aki kisvártatva vissza is jött egy másik, tekintélyes és táskával érkező férfiúval.
Ez utóbbiról kisült, hogy ő a doktor, akit puszta jóindulatból hívtak, mert hát ha a két magyar ennyit eszik, biztosan belebetegednek...

(Olvastam valahol, hogy a vietkongnál napi egy marék rizs volt a fejadag. Lehetséges, hogy már főtt rizs.)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.12.16. 22:21:45

Amúgy Pesten is akadnak öreg tyúkok, de mind pletykadobozt simogat :-)))
(Bocsánat, nem lehetett kihagyni - amúgy is "ÖTYE-zik több ismerős - jellemzően hölgyek.)

ÖTYE: Öreg Tyúkok Etyesülete :-P

Attilajukkaja 2016.12.17. 09:35:02

@Hobbiszakács:
"Régen ekkorák voltak a piacon a csirkék"
Melyik piacon? Ahol nagymamam lakott, ott ilyen kicsi csirkeket pazarlas volt levagni, mert ket het alatt duplajara nott a sulyuk. Az volt az igazi rantani valo csirke. Vagy csak rosszul emlekszem?

@Mormogi Papa:
A sztori jo! :o) Es Vietnamban tenyleg kisebbek a tyukok meg a csungo hasu malacok is, mint nalunk. Es az is igaz, hogy Tavol-Keleten sokkal, de sokkal kevesebb hust esznek meg ma is az emberek, es sokkal tobb zoldseget.
En azon a videken a haboru alatt jartam 1970-ben es '72-ben, mert edesapam kint dolgozott. Nem csak a vietkongoknak, de a fovarosi diplomataknak sem jutott minden nap egy marek rizs (persze csak insegesebb idokben). Apam 4 ev alatt 25 kilot fogyott ugy, hogy elotte sem volt sulyfeleslege.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2016.12.17. 21:24:03

@Attilajukkaja: Hát még nem tudom hogy mit eszünk majd, naponta változik a menü, és mivel ma egy ismerős beállított egy hűtőtáskával, benne kakas-, kacsa- és őz darabokkal, lehet hogy ismét átírom majd a terveket. De hal biztosan lesz, talán leveles tésztában megsütve, spenótlevelek társaságában. Ha pedig sült kacsa vagy őz, akkor a mártások és köretek mezőnyében húzok bele, hogy minél ünnepibb legyen a végeredmény.
Csirkeméret: falusi nyaralásaimból úgy emlékszem, a 8 hetes állatot jó rántani, ez egyfajta varázsszámnak tűnt a csirke/tyúk életpályában.

Attilajukkaja 2016.12.18. 08:32:34

@"saját levében":
Huha! Kakas, kacsa, o"z es hal. A boseg zavara. :o)
En tavaly csinaltam spenotos lazac wellingtont. Csak ajanlani tudom egy unnepi alkalomra!
Viszont martasok ugyeben iden nagyon erdekelt vagyok, mert a husos fogas pulyketta tekercs lesz, a halas pedig hirtelen sult voros tonhal steak. Mindkettohoz kell valamilyen martas. Az elsohoz valoszinuleg rokagombas szosz lesz, de a masodikat meg nem dontottem el. Kivancsian varom az otleteket.

A 8 hetes csirke pedig mar joval nagyobb, mint 350 g. Szoval neked is hasonlo tapasztalatod van, mint nekem. Ezert gondoltam, hogy Hobbi valamilyen miniaturizalt csirket vasarolt.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.12.19. 11:10:47

@Attilajukkaja:
@"saját levében":
" a 8 hetes állatot jó rántani" - én is így emlékszem. Nosalty a 60-70 dekás csirkét tartja ideális rántanivalónak www.nosalty.hu/ajanlo/csirke-5-arnyalata

Ennek a feleakkora francia törpecsirkének mindene megvolt, ami gasztronómiai szempontból lényeges Legközelebb lefényképezem fóliázva is, hadd maradjon meg az utókornak.
:-)

Attilajukkaja 2016.12.19. 14:51:16

@Hobbiszakács:
Sejtettem, hogy ezek valami torpetyukok lehettek. :o)
süti beállítások módosítása