Hol van az a nyár... (1) Családi idill
2016.12.08. 11:28 :: Skandi kamera
18 komment
Címkék: Kolmården-Zoo
A bejegyzés trackback címe:
https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2912032823
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.12.09. 12:02:46
Az egészben és fóliában sült karfiolos cikknél idézett viccem ide is vezet a ritka szó, s nem mellékesen Weöres Sándor miatt:
"Majomvacsoraemléktől
zúg a majomreterát"
Innen: www.weores-bp.sulinet.hu/weores.htm#_Toc93666743
"Majomvacsoraemléktől
zúg a majomreterát"
Innen: www.weores-bp.sulinet.hu/weores.htm#_Toc93666743
"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2016.12.12. 10:31:03
Jaj de cukik! És ők vajon az iskolában is lóghatnak?
Attilajukkaja 2016.12.15. 11:06:28
@Hobbiszakács: @Mormogi Papa: @"saját levében":
...es a tobbiek.
"Kicsit" OFF, de ilyenkor mindig meg szoktam kerdezni, hogy ti mit foztok karacsonyra? :o)
Illetve van egy konkret kerdesem is. Gyongytyukbol foztem 3 oran at egy alaplevet. A combjarol, hatarol, szarnyarol leszedtem a hust, de a melle annyira szaraz volt, hogy azt nem szolgalnam fel a levesben. Ezert egyben lefagyasztottam. Tudom, hogy lehetne kesziteni belole egy pastetomot, de nagyon melos dolog. Most nem lesz ra idom/energiam. Ti mit csinalnatok vele?
Amugy egy mutans tyukot vettem, mert csak egy kaparoja (laba), viszont 3 szive volt. He-he. Igaz, bontottan vettem, es izgulok, hogy a csalad ifjabb tagjai mit szolnak majd a tyuk majahoz, zuzajahoz vagy szivehez a levesben. Nekem gyerekkent kedvencem volt a zuza es a kakastarej, ... de ma mar a 30-asok is undorodnak tole, a 20-asokrol es a tinikrol nem is beszelve.
Amit en nosztalgiazva elek meg, attol a legtobb gyerek mereven elzarkozik. :o(
...es a tobbiek.
"Kicsit" OFF, de ilyenkor mindig meg szoktam kerdezni, hogy ti mit foztok karacsonyra? :o)
Illetve van egy konkret kerdesem is. Gyongytyukbol foztem 3 oran at egy alaplevet. A combjarol, hatarol, szarnyarol leszedtem a hust, de a melle annyira szaraz volt, hogy azt nem szolgalnam fel a levesben. Ezert egyben lefagyasztottam. Tudom, hogy lehetne kesziteni belole egy pastetomot, de nagyon melos dolog. Most nem lesz ra idom/energiam. Ti mit csinalnatok vele?
Amugy egy mutans tyukot vettem, mert csak egy kaparoja (laba), viszont 3 szive volt. He-he. Igaz, bontottan vettem, es izgulok, hogy a csalad ifjabb tagjai mit szolnak majd a tyuk majahoz, zuzajahoz vagy szivehez a levesben. Nekem gyerekkent kedvencem volt a zuza es a kakastarej, ... de ma mar a 30-asok is undorodnak tole, a 20-asokrol es a tinikrol nem is beszelve.
Amit en nosztalgiazva elek meg, attol a legtobb gyerek mereven elzarkozik. :o(
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.12.15. 13:52:44
@Attilajukkaja: Jókor kérded, mert épp az előbb pácoltam be egy negyedkilónyi zuzát (olivolaj, citromll, só, fohagyma). Anthony Bourden áradozott a TV-ben a fokhagymás sült zuzáról, onnan jött az ihlet.
Ezzel párhuzamosan csirkelevest főzök, abba is tettem egy marokkal a jól megmosott zuzából. (Szív is volt a boltban, azt majd a legközelebb.) A 350g-os csirkét "tavaszi" melléknévvel hirdették, francia a lelkem, meglátni és megszeretni pillanat műve volt. Akciós mivolta is sokat lendített a kapcsolatunk szorossá fűzésén.
Szívós, szálas hús: éles késsel szeleteld (keresztbe), olajban pirítsd barnára, és tálald jó sok (róka)gombaszósszal/pörkölttel és áfonyazselével.
Ezzel párhuzamosan csirkelevest főzök, abba is tettem egy marokkal a jól megmosott zuzából. (Szív is volt a boltban, azt majd a legközelebb.) A 350g-os csirkét "tavaszi" melléknévvel hirdették, francia a lelkem, meglátni és megszeretni pillanat műve volt. Akciós mivolta is sokat lendített a kapcsolatunk szorossá fűzésén.
Szívós, szálas hús: éles késsel szeleteld (keresztbe), olajban pirítsd barnára, és tálald jó sok (róka)gombaszósszal/pörkölttel és áfonyazselével.
Attilajukkaja 2016.12.15. 14:14:09
@Hobbiszakács:
Koszonom a receptet. Tetszik az otlet.
A 350 g-os csirke valoban eleg zsenge lehet. Nagyanyam ilyen kicsi madarat nem fozott meg levesnek, mert nem lett tole eleg "eros" a le'. Allitotta, hogy a legfinomabb leves oreg tyukbol, de meg inkabb kappanbol fozheto. :o)
(Az en gyongytyukom 2 kg felett volt, ... de volt is a bore alatt zsir rendesen.)
Viszont Anthony Bourdain musorait nagyon szeretem, es a zuza is biztosan finom lesz! A mai gyerekek mar nem nagyon ertik azt a kifejezest, hogy "egyem a zuzadat!" ;o)
Koszonom a receptet. Tetszik az otlet.
A 350 g-os csirke valoban eleg zsenge lehet. Nagyanyam ilyen kicsi madarat nem fozott meg levesnek, mert nem lett tole eleg "eros" a le'. Allitotta, hogy a legfinomabb leves oreg tyukbol, de meg inkabb kappanbol fozheto. :o)
(Az en gyongytyukom 2 kg felett volt, ... de volt is a bore alatt zsir rendesen.)
Viszont Anthony Bourdain musorait nagyon szeretem, es a zuza is biztosan finom lesz! A mai gyerekek mar nem nagyon ertik azt a kifejezest, hogy "egyem a zuzadat!" ;o)
"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2016.12.15. 18:40:51
@Attilajukkaja: Szerintem azt a kis leveshúst daráld le és tegyél bele mondjuk pirított hagymát, fűszereket, mustárt, egy kis vaj összefogja és mehet is a pirítósra. Nem kell tudniuk mit esznek pontosan!
Azért ez elég öreg tyúk lehetett, mert a gyöngytyúknak finom omlós a húsa, legalábbis amikkel eddig találkoztam. Illenek hozzá a mindenféle mártások.
Nekem a mélyhűtőben liba-alkatrészeim vannak, lehet hogy főzök belőle egy levest karácsonyra, és csinálok hozzá levesbetétnek tésztabatyut, valami ütős töltelékkel. További tervezettek: halak, kacsa és a nyári lereszelt és lefagyasztott cukkinik, amiből meg köretet készítek majd. A többi még nem tudom.
Azért ez elég öreg tyúk lehetett, mert a gyöngytyúknak finom omlós a húsa, legalábbis amikkel eddig találkoztam. Illenek hozzá a mindenféle mártások.
Nekem a mélyhűtőben liba-alkatrészeim vannak, lehet hogy főzök belőle egy levest karácsonyra, és csinálok hozzá levesbetétnek tésztabatyut, valami ütős töltelékkel. További tervezettek: halak, kacsa és a nyári lereszelt és lefagyasztott cukkinik, amiből meg köretet készítek majd. A többi még nem tudom.
Attilajukkaja 2016.12.15. 18:56:19
@"saját levében":
"Nem kell tudniuk mit esznek pontosan!"
Ez egy kulcsfontossagu mondat! :o))
A tyukom nem volt oreg. Barcsak az lett volna! A Feny utcai piacon ketfelet lehet kapni: kistestut es nagytestut. En mindekettot kiprobaltam. Sajnos egyik gazda sem hajlando megvarni, mig megoregszik a tyukja. Elobb eladja. Igazi oreg tyukot csak falun lehet talalni. Benikutynak biztosan van ilyen forrasa is (?).
A tesztabatyu is egy nagyon jo megoldas a szaraz mellhus felhasznalasra, ha teszek melle egy kis szalonnat. Talan Husvetra. :o)
Szoval nalatok Karacsonykor libaaprolek leves lesz tesztabatyuval? Tetszik!
Es elotte vagy utana mit szolgalsz fel?
Bocsi, de tenyleg erdekel, hogy kinel milyen fogasok szerepelnek az unnepi asztalon!
"Nem kell tudniuk mit esznek pontosan!"
Ez egy kulcsfontossagu mondat! :o))
A tyukom nem volt oreg. Barcsak az lett volna! A Feny utcai piacon ketfelet lehet kapni: kistestut es nagytestut. En mindekettot kiprobaltam. Sajnos egyik gazda sem hajlando megvarni, mig megoregszik a tyukja. Elobb eladja. Igazi oreg tyukot csak falun lehet talalni. Benikutynak biztosan van ilyen forrasa is (?).
A tesztabatyu is egy nagyon jo megoldas a szaraz mellhus felhasznalasra, ha teszek melle egy kis szalonnat. Talan Husvetra. :o)
Szoval nalatok Karacsonykor libaaprolek leves lesz tesztabatyuval? Tetszik!
Es elotte vagy utana mit szolgalsz fel?
Bocsi, de tenyleg erdekel, hogy kinel milyen fogasok szerepelnek az unnepi asztalon!
Attilajukkaja 2016.12.15. 19:03:44
@Hobbiszakács:
Kedves Hobbi!
Belegondoltam, hogy egy 350 g-os csirke akkora lehet, mint egy nagyobb galamb.
Eredetileg galamblevest foztem volna Karacsonyra, de a parom lebeszelt rola, mert ha valaki megtudja, hogy mit eszik,..... Uff!
"Sajat leveben" tanacsat pedig itt nem tudtam volna kovetni, muszaj lett volna elarulni, hogy mit esznek.
Visszaterve a francia galambmeretu csirkedre, az lenne a kerdesem, hogy ez egy miniatur csirke, vagy miert ilyen kicsi? Olyan, mint annak idejen nalunk is egy ideig divatban volt a japan csirke?
Emlekszik meg valaki erre?
Kedves Hobbi!
Belegondoltam, hogy egy 350 g-os csirke akkora lehet, mint egy nagyobb galamb.
Eredetileg galamblevest foztem volna Karacsonyra, de a parom lebeszelt rola, mert ha valaki megtudja, hogy mit eszik,..... Uff!
"Sajat leveben" tanacsat pedig itt nem tudtam volna kovetni, muszaj lett volna elarulni, hogy mit esznek.
Visszaterve a francia galambmeretu csirkedre, az lenne a kerdesem, hogy ez egy miniatur csirke, vagy miert ilyen kicsi? Olyan, mint annak idejen nalunk is egy ideig divatban volt a japan csirke?
Emlekszik meg valaki erre?
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.12.16. 07:15:29
@Attilajukkaja: A "vårkyckling" névvel (magyarul tavaszi csirke) az év első csirkegenerációját illetik. (Ha zöldség lenne, akkor primörnek is nevezhetnénk.)
Régen ekkorák voltak a piacon a csirkék, a vasárnapi ebédhez kettessével vásárolták öket.
Régen ekkorák voltak a piacon a csirkék, a vasárnapi ebédhez kettessével vásárolták öket.
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.12.16. 22:17:48
@Attilajukkaja: Japán csirke... erről megint csak eszembe jut :-)
Két japán beszélget. Az egyik összezárt markát a másik elé téve kérdezi:
- Na, mi van a kezemben?
A másik csak legyint.
- HiFi torony.
- Na jó, de mennyi?
Viccen kívül, ha nem is japán, de vietnami csirkéről már volt közvetett tapasztalatom. Kollégák töltöttek huzamosabb időt ott egy helyi rádióállomás szerelését végezték (adáspult, stb.)
A piacon talált csirkékből próbáltak magyaros ételt készíteni. (A napidíjukat nem tudták mire költeni értelmesen, mert az ellátásuk megvolt, szállásuk megvolt - a pénzük meg helyi viszonylatban rengeteg , és nem akartak minden nap rizspálinkát venni. Lua Moj - nem tudom, hogy írták, de ilyen néven nálunk is lehetett kapni.)
Szóval a csirke... akkora volt (leírásuk szerint) mint egy galamb mifelénk. Mikor a konyhán (ami a folyosó végén volt a mosdóval együtt; minden családnak egy szobája saját használatra) sütni kezdték a két kimúlt szárnyast, összegyűltek a lakótársak.
- Hány vendéget hívtatok mára? - kérdezték a helyiek - már akik beszéltek oroszul.
- Sehányat. Ez lesz a vacsoránk.
- Egyedül fogjátok megenni?
- Igen.
Erre susmorgás kezdődött, majd elküldtek valakit valahová, aki kisvártatva vissza is jött egy másik, tekintélyes és táskával érkező férfiúval.
Ez utóbbiról kisült, hogy ő a doktor, akit puszta jóindulatból hívtak, mert hát ha a két magyar ennyit eszik, biztosan belebetegednek...
(Olvastam valahol, hogy a vietkongnál napi egy marék rizs volt a fejadag. Lehetséges, hogy már főtt rizs.)
Két japán beszélget. Az egyik összezárt markát a másik elé téve kérdezi:
- Na, mi van a kezemben?
A másik csak legyint.
- HiFi torony.
- Na jó, de mennyi?
Viccen kívül, ha nem is japán, de vietnami csirkéről már volt közvetett tapasztalatom. Kollégák töltöttek huzamosabb időt ott egy helyi rádióállomás szerelését végezték (adáspult, stb.)
A piacon talált csirkékből próbáltak magyaros ételt készíteni. (A napidíjukat nem tudták mire költeni értelmesen, mert az ellátásuk megvolt, szállásuk megvolt - a pénzük meg helyi viszonylatban rengeteg , és nem akartak minden nap rizspálinkát venni. Lua Moj - nem tudom, hogy írták, de ilyen néven nálunk is lehetett kapni.)
Szóval a csirke... akkora volt (leírásuk szerint) mint egy galamb mifelénk. Mikor a konyhán (ami a folyosó végén volt a mosdóval együtt; minden családnak egy szobája saját használatra) sütni kezdték a két kimúlt szárnyast, összegyűltek a lakótársak.
- Hány vendéget hívtatok mára? - kérdezték a helyiek - már akik beszéltek oroszul.
- Sehányat. Ez lesz a vacsoránk.
- Egyedül fogjátok megenni?
- Igen.
Erre susmorgás kezdődött, majd elküldtek valakit valahová, aki kisvártatva vissza is jött egy másik, tekintélyes és táskával érkező férfiúval.
Ez utóbbiról kisült, hogy ő a doktor, akit puszta jóindulatból hívtak, mert hát ha a két magyar ennyit eszik, biztosan belebetegednek...
(Olvastam valahol, hogy a vietkongnál napi egy marék rizs volt a fejadag. Lehetséges, hogy már főtt rizs.)
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.12.16. 22:21:45
Amúgy Pesten is akadnak öreg tyúkok, de mind pletykadobozt simogat :-)))
(Bocsánat, nem lehetett kihagyni - amúgy is "ÖTYE-zik több ismerős - jellemzően hölgyek.)
ÖTYE: Öreg Tyúkok Etyesülete :-P
(Bocsánat, nem lehetett kihagyni - amúgy is "ÖTYE-zik több ismerős - jellemzően hölgyek.)
ÖTYE: Öreg Tyúkok Etyesülete :-P
Attilajukkaja 2016.12.17. 09:35:02
@Hobbiszakács:
"Régen ekkorák voltak a piacon a csirkék"
Melyik piacon? Ahol nagymamam lakott, ott ilyen kicsi csirkeket pazarlas volt levagni, mert ket het alatt duplajara nott a sulyuk. Az volt az igazi rantani valo csirke. Vagy csak rosszul emlekszem?
@Mormogi Papa:
A sztori jo! :o) Es Vietnamban tenyleg kisebbek a tyukok meg a csungo hasu malacok is, mint nalunk. Es az is igaz, hogy Tavol-Keleten sokkal, de sokkal kevesebb hust esznek meg ma is az emberek, es sokkal tobb zoldseget.
En azon a videken a haboru alatt jartam 1970-ben es '72-ben, mert edesapam kint dolgozott. Nem csak a vietkongoknak, de a fovarosi diplomataknak sem jutott minden nap egy marek rizs (persze csak insegesebb idokben). Apam 4 ev alatt 25 kilot fogyott ugy, hogy elotte sem volt sulyfeleslege.
"Régen ekkorák voltak a piacon a csirkék"
Melyik piacon? Ahol nagymamam lakott, ott ilyen kicsi csirkeket pazarlas volt levagni, mert ket het alatt duplajara nott a sulyuk. Az volt az igazi rantani valo csirke. Vagy csak rosszul emlekszem?
@Mormogi Papa:
A sztori jo! :o) Es Vietnamban tenyleg kisebbek a tyukok meg a csungo hasu malacok is, mint nalunk. Es az is igaz, hogy Tavol-Keleten sokkal, de sokkal kevesebb hust esznek meg ma is az emberek, es sokkal tobb zoldseget.
En azon a videken a haboru alatt jartam 1970-ben es '72-ben, mert edesapam kint dolgozott. Nem csak a vietkongoknak, de a fovarosi diplomataknak sem jutott minden nap egy marek rizs (persze csak insegesebb idokben). Apam 4 ev alatt 25 kilot fogyott ugy, hogy elotte sem volt sulyfeleslege.
"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2016.12.17. 21:24:03
@Attilajukkaja: Hát még nem tudom hogy mit eszünk majd, naponta változik a menü, és mivel ma egy ismerős beállított egy hűtőtáskával, benne kakas-, kacsa- és őz darabokkal, lehet hogy ismét átírom majd a terveket. De hal biztosan lesz, talán leveles tésztában megsütve, spenótlevelek társaságában. Ha pedig sült kacsa vagy őz, akkor a mártások és köretek mezőnyében húzok bele, hogy minél ünnepibb legyen a végeredmény.
Csirkeméret: falusi nyaralásaimból úgy emlékszem, a 8 hetes állatot jó rántani, ez egyfajta varázsszámnak tűnt a csirke/tyúk életpályában.
Csirkeméret: falusi nyaralásaimból úgy emlékszem, a 8 hetes állatot jó rántani, ez egyfajta varázsszámnak tűnt a csirke/tyúk életpályában.
Attilajukkaja 2016.12.18. 08:32:34
@"saját levében":
Huha! Kakas, kacsa, o"z es hal. A boseg zavara. :o)
En tavaly csinaltam spenotos lazac wellingtont. Csak ajanlani tudom egy unnepi alkalomra!
Viszont martasok ugyeben iden nagyon erdekelt vagyok, mert a husos fogas pulyketta tekercs lesz, a halas pedig hirtelen sult voros tonhal steak. Mindkettohoz kell valamilyen martas. Az elsohoz valoszinuleg rokagombas szosz lesz, de a masodikat meg nem dontottem el. Kivancsian varom az otleteket.
A 8 hetes csirke pedig mar joval nagyobb, mint 350 g. Szoval neked is hasonlo tapasztalatod van, mint nekem. Ezert gondoltam, hogy Hobbi valamilyen miniaturizalt csirket vasarolt.
Huha! Kakas, kacsa, o"z es hal. A boseg zavara. :o)
En tavaly csinaltam spenotos lazac wellingtont. Csak ajanlani tudom egy unnepi alkalomra!
Viszont martasok ugyeben iden nagyon erdekelt vagyok, mert a husos fogas pulyketta tekercs lesz, a halas pedig hirtelen sult voros tonhal steak. Mindkettohoz kell valamilyen martas. Az elsohoz valoszinuleg rokagombas szosz lesz, de a masodikat meg nem dontottem el. Kivancsian varom az otleteket.
A 8 hetes csirke pedig mar joval nagyobb, mint 350 g. Szoval neked is hasonlo tapasztalatod van, mint nekem. Ezert gondoltam, hogy Hobbi valamilyen miniaturizalt csirket vasarolt.
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.12.19. 11:10:47
@Attilajukkaja:
@"saját levében":
" a 8 hetes állatot jó rántani" - én is így emlékszem. Nosalty a 60-70 dekás csirkét tartja ideális rántanivalónak www.nosalty.hu/ajanlo/csirke-5-arnyalata
Ennek a feleakkora francia törpecsirkének mindene megvolt, ami gasztronómiai szempontból lényeges Legközelebb lefényképezem fóliázva is, hadd maradjon meg az utókornak.
:-)
@"saját levében":
" a 8 hetes állatot jó rántani" - én is így emlékszem. Nosalty a 60-70 dekás csirkét tartja ideális rántanivalónak www.nosalty.hu/ajanlo/csirke-5-arnyalata
Ennek a feleakkora francia törpecsirkének mindene megvolt, ami gasztronómiai szempontból lényeges Legközelebb lefényképezem fóliázva is, hadd maradjon meg az utókornak.
:-)
Attilajukkaja 2016.12.19. 14:51:16
@Hobbiszakács:
Sejtettem, hogy ezek valami torpetyukok lehettek. :o)
Sejtettem, hogy ezek valami torpetyukok lehettek. :o)
Utolsó kommentek