Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Szemrevaló és ennivaló - a stockholmi "Hötorget" vásárcsarnokban

2018.12.14. 07:40 :: Hobbiszakács

sk2-ph-dsc01708.jpg

Homár a pácban

sk-ph-dsc01724.jpg

Tölcséres rókagomba és zöldpaszuly (zöldbab)

sk3-ph-dsc01721.jpg

Húst hússal

sk-ph-dsc01712.jpg

Egy kis hazai

sk-dsc01715.jpg

Körözött

sk2-ph-dsc01704.jpg

Sütemények

sk2-ph-dsc01713.jpg

Mákos beigli

 

30 komment

Címkék: körözött Torta Csarnok Sütemények Marhahús Homár Beigli Hötorget

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr5814461108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2018.12.14. 10:17:26

Tejjel-mézzel folyó kánaán!
Azért érdekes, hogy arra lehet jelöletlen kolbászokat árulni, itthon ezért az élelmiszer-biztonsági hatóság a helyszínen lelő...

Benikuty 2018.12.14. 10:18:36

Sajnálom, hogy most nem nagyíthatók a képek!

Attilajukkaja 2018.12.14. 11:15:25

@Benikuty:
Egyetértek Benikuttyal, én is nagyítanám, ha tehetném. :o)

Az a mákos bejgli nem inkább a mi mákos kalácsunkra hasonlít a tésztáját illetően?

Nagyon szép és étvágygerjesztő képek!
Ezt a fajta zöld paszulyt nálunk vajbab és ceruzabab néven árulják. De a kedvencem a Juliska, amelyik szintén sárga, de lapos fajta. Szerintem annak a legjobb az íze. :o)

Benikuty 2018.12.14. 12:58:55

@Attilajukkaja: Egyetértek Attilajukkaja-val, mondhatni mindenben.
A beigli szerintem vajastésztából(remélem nem margarinos)készült, és nem is árt, ha kissé hangsúlyosabb, mint azoknál, amik szinte teljesen töltelékből állnak. Számomra az a fontos, hogy ne legyen cukor a beiglibe, hál'Istennek nagyon jó édesítőszerek is kaphatók.
A zöld zöldbab neve valóban ceruzabab. A sárga színű pedig a zöldbab:D

Attilajukkaja 2018.12.14. 13:20:13

@Benikuty:
"A sárga színű pedig a zöldbab"
A zöldbab egy gyűjtőnév. A vajbab pedig a zöldbab egyik sárga változata. Nyáron mifelénk lila zöldbabot is szoktak árulni.
Amúgy beleférne az is, hogy a sárgát zöldnek nevezzék, ahogy a TV paprikát is sokan zöldpaprikának nevezik. Pedig látványosan sárga. Ennyit az elnevezések logikájáról!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.12.14. 20:57:21

@Benikuty: "Sajnálom, hogy most nem nagyíthatók a képek!"

A blog.hu nem engedi nagyítani az állóképeket. :-(

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.12.14. 21:00:13

@Attilajukkaja: "Pedig látványosan sárga. Ennyit az elnevezések logikájáról!" Azt hittem, hogy a vöröshagymáról beszélsz :-) Az itt sárga hagyma, vöröshagymának a lilahagymát nevezik.

Attilajukkaja 2018.12.15. 09:20:06

@Hobbiszakács:
A vöröshagyma is jó példa! Igaz, annak legalább a héja kicsit vöröskés, amikor kihúzzák a földből. Utána már tényleg sárga. :o)
A zöldbab gyűjtő elnevezésében annyi logikát látok, hogy bármilyen is a színe, még a teljes beérés előtt, vagyis zölden szedik el. A zöldnek a magyar nyelvben nem csak a színre, hanem az érettségre utaló jelentése is van.
Meg arra is gondoltam, hogy nálunk azért alakult ki a vöröshagyma vagy a zöldpaprika elnevezése, hogy megkülönböztessék a fokhagymától (vagy foghagymától, mert figyeltem Mormogi beírására!!) vagy a pirospaprikától. Amikor ezek az elnevezések születtek, még nem nagyon voltak más színű fajták, azóta pedig a nyelvünk része maradt.
Nem gondolod?

Benikuty 2018.12.15. 09:22:27

@Hobbiszakács: ami a hagymát illeti, van az elnevezésben logika.
A zöld a babnál nyilván arra utal, hogy még nem érett be. Színtől függetlenül.

Benikuty 2018.12.15. 09:23:34

@Attilajukkaja: megelőzött, és nem olvastam.

Benikuty 2018.12.15. 09:25:31

A fokhagyma viszont nem foghagyma. Persze lehet jópofizni, sőt kell is :)

Benikuty 2018.12.15. 09:27:35

A húsos pult valami csodaszép, pont mint Gál Józsié a Hegyvidék központban. Kap is hamarosan egy szép szállítmány csabai vastagkolbászt :D

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.12.15. 11:39:39

@Attilajukkaja: @Benikuty: Erről eszembe jutott egy székely vicc:

Kisétál a székely a fiával a gyümölcsösbe.
- Édesapám, ez a szilva sárga?
- Nem, fiam, kék.
- Akkor miért piros?
- Azért mert még zöld.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.12.15. 11:41:53

Utánanéztem, és itt találtam egy "hitelesebb" anekdotát/viccet:

erdelyben.info/2013/09/09/az-meg-zold/

Attilajukkaja 2018.12.15. 12:37:58

@Benikuty:
"A fokhagyma viszont nem foghagyma."
Látom, nem olvastad Mormogi beírását annak idején. :o)

@Hobbiszakács:

A vicc ül! De a te interpretációdban jobb, mint a belinkelt szöveg. :o))))

Benikuty 2018.12.16. 17:26:14

@Attilajukkaja: Nem olvastam. Kellett volna

Attilajukkaja 2018.12.17. 12:37:36

@Benikuty:
"Kellett volna"
Nem feltétlenül, csak abban elemezte, hogy a fokhagyma nevét arról kapta, hogy a pucolt gerezdjei annyira hasonlítottak egy fogra, hogy az eredeti neve foghagyma volt. Lehet, hogy ez csak egy városi legenda, de mindenképp érdekes elmélet. Ez jutott az eszembe.

Benikuty 2018.12.18. 10:45:03

@Attilajukkaja: ki mit akar belelátni egy gerezd fokhagyma, de hogy ez az elmélet elég infantilis, szerintem vitathatatlan.
Nyugodtam kihagyhatja a továbbiakban az idézőjelezgetést, tudom, hogy mire reflektál. Igen jó elhülyülés elleni kegyszerek vannak forgalomban, elég drágák, és nem emlékszem rá, hogy érnének valamit ;)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2018.12.18. 11:10:26

Elegendő, ha az ember megnéz egy régebbi kiadású könyvet - mondjuk egy századelős kiadást. Ellenőriztem: az 1937-es kiadású Sauvageot szótárban még szerepel a foghagyma változat, de a másik írásmódra utal vissza.
A magyar helyesírás két lábon áll: a történeti-etimológiai az egyik, ami őrzi a szavak kialakulásának történetét, illetve a hagyományos írásmódot. A másik, bizonyos esetekben alkalmazott a kiejtést, használatot követő írásmód; amiben a helyesírás aktualizálását elhatározók állásfoglalása tükröződik.
Ez azonban sok minden, de nem következetes. Jelen esetben egy szimpla zöngétlenedést, ami igen gyakori: itt a g hangot követő k miatt következik be, ezt vették alapul feltételezve, hogy az eredeti jelentés már "elhalványodott". Holott az antropocentrikus elnevezések mindennaposak: asztalláb, tengerfenék, oszlopfő... itt a gerezd alakját a vadállatok szemfogához, agyarához hasonlító volta miatt vették alapul.
Következetlenek viszont annyiban, hogy más, fog- kezdető összetételeknél nem alkalmazták a kiejtés szerinti írásmódot; maradt a fogkő, a fogkefe, a fogkrém stb.
Sapienti sat.

Attilajukkaja 2018.12.18. 11:15:58

@Benikuty:
Jól Vagy???? Mióta magázol engem? :o)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2018.12.18. 11:22:35

Egy könnyebben elérhető forrás: a Révai Nagy Lexikona 1991-es hasonmás kiadásának VII. kötete (Etelka-Földöv). A facsimile eredetije 1913-as kiadású.
A Foghagyma címszót a 621-ik lapon találjuk, bő fél hasáb terjedelemben a Foggyógyászat és a Foghagymaszagú címszavak között. (Aztán Foghagymaszagú gomba - a szegfűgomba rokona...)
Ellenben a 636-ik lapon ezek a címszavak követik egymást: Fokgyarmat, Fokhálózat, Fo-kien (Fu-Kian), Fókisz. A hálózaton kívül nincsen fokh kezdetű szó benne.

Benikuty 2018.12.20. 07:11:36

@Attilajukkaja: legyen fog vagy fok, engem inkább az izgat, hogy évről évre nehezebb jó minőségűt beszerezni. Úgy néz ki, hogy az a maroslelei termelő, akitől hosszú évek óta vásárolom, jövőre már nem veti. Sajnos eltűnik arról a vidékről is ez a jó termék, amiből hajdan szinte az egész falu élt.
Nem tudom, hogy mit fogok tenni,de a kereskedelemben kapható fok(g)hagymák használhatatlanok...

Attilajukkaja 2018.12.20. 09:44:48

@Benikuty:
A jó minőségű magyar fokhagymák tényleg eltűnőben vannak, sajnos. Ami kapható, szerintem nem használhatatlan, csak sokkal több kell belőle, mert jóval gyengébb az aromája.

Benikuty 2018.12.20. 10:22:37

@Attilajukkaja: Éves felhasználásom 60-70 kg. Nem az aroma erőssége a probléma, hanem a penetráns vegyszerszagú égető csípés, és hogy nem elállóak a fokhagymák.

Attilajukkaja 2018.12.20. 12:39:01

@Benikuty:
Hú, az nagyon sok! Kolbászt csinálsz vele?
Így persze már érthetőbb a dolog.
Én a Fény utcai piacon egy bácsinál szoktam venni, aki még a régimódi, kis fejű fokhagymát árulja, és mindig kitesz melléjük mutatóba egy olyat, ami még enyhén földes és rajta van a szára, gyökere. Azt mondja, hogy lássák, ezt tényleg ő termeszti. Az finom is, és nincs semmilyen mellékíze! Én persze csak főzéshez használom, nem "ipari" mennyiségben. :o)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.12.20. 13:48:37

@Benikuty: Anno Erdélyben az oltyánok árultak vállon átvetett fűzérekben kitűnő minőségű fokhagymát. Délről, Craiova mellől utaztak fel. Ők hozták júniusban az első paradicsomokat is az erdélyi piacokra.

Érdemes lenne megérdeklődni - hogy ha még érvényes ez - nem-e küldenek/visznek külföldre belőle?

Jól sejtettem- Olvasom, hogy az import fokhagyma alacsony ára miatt nem éri meg termelni. 1989 előtt 300 hektáron termesztették, mára már sokan felhagytak vele.

www.digi24.ro/regional/digi24-craiova/cultivarea-usturoiul-traditie-la-falcoiu-localitatea-este-recunoscuta-pentru-calitatea-usturoiului-299352

Benikuty 2018.12.20. 13:56:03

@Hobbiszakács: érdemes futni egy kört, bár kontakt nélkül nehéz. Ha már a savanyúkáposzta szárhegyi...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.12.20. 14:05:17

@Benikuty: Igen, ezen a káposztafajtán múlik a siker. Bukaresti szomszédom igért is magot, de a teraszon nem nő meg :-(

Hanem láttam német töltöttkáposzta konzervet. Kipróbálom, és raportálok majd :-)
süti beállítások módosítása