Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Széntemetés

2019.05.22. 09:58 :: Hobbiszakács

sk2-ph-dsc04216.jpg

"Bioszén a klímáért"

A bioenergiával foglalkozó kutatókat és az ipari-mezőgazdasági szakembereket közös fedél alá gyűjtő svéd “SVEBIO” szervezet rendezésében nemzetközi konferenciát tartottak Stockholmban az üvegházhatással leginkább okolt, fölös széndioxid befogásáról és raktározásáról.

sk2-ph-dsc04209.jpg

Széntemetők - avagy hogyan fogjuk be és raktározzuk el a szenet a földben.

A klímacélról, azaz a 2045-re kitűzött „nulla COkibocsátásról” szóló bevezető előadásból annyit szűrtem le, hogy a svéd törvények értelmében a széndioxid hulladéknak minősül. Törvény szabályozza a tárolását, és tiltja az  exportálását. Az egyre sürgetőbb változtatások előterjesztésével és a klímavédelmi megoldások jogi vonatkozásaival a svéd kormány által felállított Klimatpolitiska vägvalsutredningen, azaz a Klímapolitikai útválasztás bizottsága foglalkozik.

Ahhoz, hogy az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC), a globális hőmérsékletemelkedés Párizsi Egyezményben meghatározott 1,5 C fokos küszöb tartható legyen, első sorban az erdészetre, mint a leghatékonyabb széndioxidot elnyelő ágazatra kell összpontosítani. 

Szó esett a felmerülő nehézségekről, így például a fejlett országok által pénzelt tanzániai és közel-keleti,erdősítésekkel szemben tanúsított, nem éppen pozitív hozzáállásról a helyi lakosság részéről. Nem hanyagolhatók el a fakitermelés után hátramaradt gallyak, gyökerek és tuskók korhadásából származó bomlástermékek sem, amellyel az erdő kamatostól visszaszolgáltatja az idők folyamán elnyelt széndioxidot.

sk2-ph-dsc04242.jpg

A svéd fakitermelő vállalatok kutatói a fának, mint építőanyagnak a reneszánszáról számoltak be. A Stockholmtól délre fekvő Växjö városában 2008-ban fogtak neki az első, túlnyomórészt fából készült tömbház építésének.

 sk2-ph-dsc04214.jpg

"Megközelítőleg 4600 tonna széndioxiddal lett szegényebb a légkör."

A betonból készült házakkal ellentétben, amikor 50-100 év múlva eljár felettük az idő, akkor nem kell őket szétrobbantani. A csavarokkal és ragasztóval összefogott faelemeket épségük megőrzése mellett szétszedik, és újrahasznosítják. Arról is szó esett, hogy számos, ma még műanyagból készült csomagolóanyagot és használati tárgyat lehetne a fák rostjából előállítani.

A CCS – Carbon Capture and Storage - azaz a szénbefogás és raktározás másik kipróbált módszere a hagyományos szénégetés mintájára, a szerves hulladékból készített szén kivonása a „forgalomból”

sk2-dsc00816.jpg

A nyersanyagok skálája a kerti szeméttől az ételmaradékig terjed.

 

sk2-dsc00823.jpg

Stockholm Högdalen negyedében földdel letapasztott boksa helyet retortában állítják elő a bioszenet.

 A szecskára vágott kerti hulladék oxigénhiányos környezetben, 350°C - 1000 °C közötti hőmérsékleten történő hevítésének - pirolízisének - elszenesedett maradéka, a külső behatásnak ellenálló, stabil bioszén, amit Stockholm Város kertészei a termőföldbe kevernek, ezzel javítva a talaj tápanyag hasznosítását. Azzal, hogy eltűntetik a föld színéről, kivonják a szenet a„körforgalomból.”

sk2-ph-dsc00824.jpg

Az üzemeltetés anyagi hátterét a Mayors Challange-n, a Bloomberg Philantrophies nemzetközi újításpályázatán nyert egy millió euró biztosította.

Nemcsak növényeket, hanem az ételmaradékot is el lehet szenesíteni. A Max Burgers élelmiszerlánc a Max Carbon Valley program keretén belül az ételmaradékokat alakítja át bioszénné. Erről a Max Burgers élelmiszerlánc informátora, Kaj Török számolt be.

sk2-ph-20190516_114941.jpg

Kaj Török, a Max Hamburgers fenntarthatósággal felelős informátora

A sikeres svéd élelmiszerlánc, amely eddig is erdőtelepítéssel kompenzálta – Ugandában 1,4 millió fát ültettek – üvegházhatást, újabban marhahúst helyettesítő növényi alapanyagból készített “zöld burgerrel” igyekszik hozzájárulni és valósággá váltani a „nulla” illetve az optimista „negatív” kibocsátás vízióját.

A széndioxid felszín alatti tárolásának másik módja a  Knud Dideriksen vezette kutatócsoport által Izlandon kidolgozott Carbfix módszer, melynek lényege a széndioxidot az óceánfeneket alkotó, vulkánikus eredetű és lyukacsos szerkezetű bazalt réseibe "zárni". 

sk2-ph-20190516_135822.jpg

Knud Dideriksen professzor, a Koppenhágai egyetem "Nano-Science Center and Department of Chemistry " kutatócsoportjának a vezetője.

A kutatók forró vízben nyomás alatt feloldott széndioxidot pumpáltak a tengerfenékbe. Vízben oldhatatlan CaCO(kalcit) képződött, amely végérvényesen beépült a bazalt réseibe. A tervek szerint  ezzel a módszerrel - és a Reykjavik Energy vállalattal együttműködve - évente tízezer tonna széndioxidot fognak csapdába ejteni. 

Úton hazafelé elgondolkodtam egy pár dolgon. Érdekes, egyben sajnálatos az, hogy a hetekkel azelőtt bejelentett konferencián sem politikusok sem aktivisták nem képviseltették magukat. A sajtó részéről csupán ketten voltunk, ami viszont érthető, hiszen a problémák megoldásának nincs hírértéke. 

A másik gondolatom - mert aki egyszer kutató volt, mindig kutató marad - az, hogy nem éppen tudományos módszer a jelenség, jelen esetben a környezetváltozás okát kizárólag egy tényezőre hárítani, és csak azt vizsgálni. Elég arra gondolni, hogy Skandináviát 14000 évvel ezelőtt, a hatvanezer évet tartó utolsó jégkorszak végén, több kilométer vastag, összefüggő jégréteg borította. Aztán az ereszek valamely okból kifolyólag megeredtek, és 8-9000 évvel ezelőtt, amikor az ősemberek Közép-Európában mamutra, gyapjas orrszarvúra és óriásszarvasra vadásztak, a jégtakaró utolsó darabja is becsúszott a tengerbe. A kopár, legyalult sziklákat moha lepte be, és a tundra észak felé vándorolt. Újabb ezer év múlva meghonosodott a törpefenyő, melyet a nyírfa követett. A legelőket benépesítő rénszarvascsordákat kőkorszaki fegyvereket és bőrsátrakat cipelő vadászok követték. 

Most pedig innen posztolok.

 

 

 

 

 

8 komment

Címkék: CCS Bioszén Swebio Széntemetés

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr3614838770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2019.05.22. 11:43:48

Nagyon jó összefoglalás.

Valamiért már megint azok a bölcs emberek jutnak az eszembe, akik egykor megjósolták, hogy London a XIX. század közepére - ha a közlekedés továbbra is az addigi ütemben növekszik - belefullad a lótrágyába, amit nem lesznek képesek eltakarítani, hiszen naponta több méter vastagsággal növekszik a város területén...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2019.05.22. 11:46:01

Persze a katonai műholdak, miegymások fellövésének betiltásáról, vagy az atomrobbantások beszüntetéséről sem esett szó. Mily véletlen.

Vidor Komor 2019.05.24. 18:06:35

No. 2 kérdés. Kaj Török tud-e magyarul?
A másik: amikor felfűtik a szenesítő kemencéket, akkor azt mivel teszik, h ne keletkezzék megint egy rakás széndioxid?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2019.05.25. 08:42:26

@Vidor Komor: 1. Ő keresett meg, néhány szó kivételével nem beszél magyarul. 2. A cél a fontos, akadékoskodásnak nincs helye. (Ismerős, úgy-e? )

Valahol el kell kezdeni, és amíg jobb és hatékonyabb megoldás nincs, addig ezek dicséretes próbálkozások. Mintha valaki kiskanállal próbálná kimérni a Balaton vizét. Nem biztos, hogy sikerül neki, de ne vegyük el a kedvét.

Az előadók dícséretére legyen mondva, a szalonkérdésekre a válaszok legtöbbször a "nem tudnám megmondani" kategórába estek. Kivéve az egyik brit kutatót, aki a "nem tenném rá a nyugdíjamat"-al válaszolt.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2019.05.25. 08:57:39

@Mormogi Papa: "azok a bölcs emberek jutnak az eszembe, akik egykor megjósolták,"

Valamitől mindig kell tartani, lehetőleg rettegni. Ha nem UFO, akkor ózonlyuk, ha nem tűz, akkor víz és ha nem éppen kelet, akkor meg nyugat fenyeget.

A katonaságban azért foglalkoztatnak, cseszegetnek egyfolytában, mert - ahogy a parancsnokunk mondta - a "nyugalomban születnek a káros gondolatok".

És ha már itt tartunk, kiváncsi vagyok, tényleg "eltörlik" a nyári és a téli "óra-átállítást", amivel évente kétszer emlékeztetnek arra, hogy - többek között - ebbe sincs beleszólásod?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2019.05.25. 09:04:33

@Mormogi Papa: "Persze a katonai műholdak, miegymások fellövésének betiltásáról, vagy az atomrobbantások beszüntetéséről sem esett szó. Mily véletlen."

Nem ez volt a konferencia témája.

Amúgy ez a frász már lecsengett, ki kell várni a következő generációt, és azt ijesztgetni vele.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2019.05.26. 17:55:04

@Hobbiszakács: "Nem ez volt a konferencia témája"
Igen, ez tipikus. Egyébként számítottam erre a válaszra, amint megírtam a kommentemet...
:-P

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2019.05.26. 18:44:55

@Mormogi Papa: A résztvevők kutatók és szakértők voltak. Aktivisták nem. Amúgy sem tudják, hogy a sok sértőnek - vagy sértőnek vélt - dolog közül mibe kössenek bele.
süti beállítások módosítása