Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Rejtély

2019.09.26. 08:04 :: Hobbiszakács

A stockholmi Gustav Adolf teret a Királyi palotával összekötő Norrbro - Északi híd - valamikor népszerű korzó volt.

sk2-ph-dsc05659.jpg

A hídfőt díszítő bronzoroszlánok 1926-ban kerültek a helyükre. A szobrok másolatok, eredetijüket a Vatikáni Múzeumban őrzik. Egyesek szerint Babilonból származnak, mások szerint Egyiptomból.

sk2-ph-dsc06076.jpg

A gyakorlatias stockholmiak telefontantuszt raktak az oroszlán mancsába, hogy az átmulatott éjszaka után konflist vagy taxit hívhassanak a közeli telefonfülkéből.  

sk2-ph-dsc05675.jpg

Ma már csak a nagyon régi stockholmiak emlékeznek erre a szokásra. A hagyomány illusztrálásához vittem magammal négy, régóta érvényét vesztett egykoronást, és az oroszlán mancsába helyeztem, majd vakon kattintgatva – jó magasan van - lefényképeztem.

sk2-ph-dsc05680.jpg

Két nap múlva megint arra jártam, és a mancsot üresen találtam.

sk2-ph-dsc06083.jpg

Vajon kinek jutott eszébe felnyúlni, és az értéktelen érméket elvenni?

 

2 komment

Címkék: Norrbro Stockholmi hagyomány Oroszlán a Norrbron

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr10015093294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2019.09.26. 08:56:34

Olyasvalaki lehetett, aki még szintúgy emlékszik erre a szokásra. Talán egy érmegyűjtő :-)
A tantusznak igen ősi története van. (Leesett a tantusz ? :-P)
A 'pénzhelyettesítő eszközök" között nem is a legősibb, de nem jelentéktelen. Nekem is van valahol régi pesti tantuszom.
Egykor az egyetlen pesti híd a Lánchíd volt, és fizetni kellett az átkelésért. Így járult hozzá a polgár az építési költségekhez. Viszont a közlekedést akadályozták a megállított lovaskocsik; a pénztárcában guberáló hajtók... ezért kitaláltak egy "előre fizetős" megoldást. Aki gyakran kényszerült Pestről Budára és vissza (vagy font pordítva) közlekedni, az vásárolhatott hídpénz "bárcát"+. A szó eredetileg ugyanis ezt jelentette - ma már csak az "ebadó bárca" (meg az ismertebb, ám a szó eredetét nemigen ismerők által is használt) 'bárcás szépleány' kifejezések emlékeztetnek erre.
Pedig maga a tárgy igen sokfelé volt használatos.

Tekintsünk el most a "szükségpénzektől" - jó példa erre egy angol gyarmat, ahová évekig nem érkezett meg a zsold alapjául szolgáló londoni ellátmány; ezért az erőd elöljárója (a rangjára már nem emlékszem) elkoboztatta a katonáktól a játékkártyákat. A kártyalapokat ketté vágták (hogy legyen belőlük elegendő), és lebélyegezték, hogy "illegálisan visszatartott" kártyalapokkal ne lehessen manipulálni; majd ezeket használták az erődben pénz gyanánt. Amíg meg nem érkezett a valódi pénz :-) Szóval a szükségpénzeken kívül is széles körben használták őket.

A Vadnyugat is ismert ilyeneket - a marhahajcsárok (ismertebb nevükön 'tehénfiúk', azaz Cow Boy-ok) illetményük egy részét beváltható tikettekben kapták. Mainapság az ilyen fém érmék (kerek, ovális, háromszögletű, négyszögletes, sokszögű, stb.) a fémdetektoros kutatók trófeái. Van közöttük kocsmatikett, ami egy korsó sörre vagy egy pohár Whiskyre váltható, de akadnak speciálisabbak is, amiket a vegyesboltban (drug store) vagy akár a helyi vigalmi negyedben lehetett szolgáltatásra váltani :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2019.09.27. 08:02:02

@Mormogi Papa: Inkább arra tippelek, hogy valaki meglátta, hogy mi(be)n mesterkélek. A mancsba véletlenül belátni még egy kétméteres ember sem tud. Az pedig, hogy magával vitte arról árulkodik, hogy nem ismerte a svéd pénzt :-)

Az Érmemúzeumban láttam pizza nagyságú rézlapokat. Az ezekből levágott darabokkal fizették ki a katonák zsoldját az 1600-as években.
süti beállítások módosítása