Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

A svédek és a Corona

2020.08.05. 06:18 :: Hobbiszakács

sk2-20200522_101256_1.jpg

Ki hitte volna, hogy 2020 tavaszán egész Európában egyedül Svédországban rendelhetsz egy korsó sört?

A hivatalosan féléve kitört koronavírus járványról mindent leírtak már, miközben magáról a gyógyításáról épp oly keveset tudunk, mint azelőtt. Naponta érkeznek egymásnak ellentmondó hírek: használ a maszk/ nem használ a maszk, cseppekben fertőz/aeroszol útján fertőz, tünetmentes személy nem fertőz/de bizony fertőz...

Egy biztos: senki nem szeretné elkapni/megfertőződni. A Texasi Orvosszövetségnek az emberi aktivitásokkal járó fertőzésveszély 1-10-ig terjedő, szubjektív, konkrét adatok nélkül felállított ranglistájának alapját a szociális távolság képezi.  

riziko_2.jpg

A legnagyobb veszélyt a zárt téri közösségi élet - a bárban üldögélés, a koncertre járás vagy a miselátogatás jelenti. A kézfogás és az ölelés legalább annyira rizikós, mint repülővel utazás, kosárlabdázás, moziba, Tivoliba, esküvőre, temetésre, edzőterembe, fodrászhoz vagy étterembe járás. (Texasról lévén szó, a kézcsók kimaradt a listáról.) Legcsekélyebb veszéllyel a levelezés (borítékbontás), az élelmiszer hazarendelése és a benzintankolás jár.

Az első svéd esetet január végén regisztrálták. Az illető a kínai Wuhanból tért vissza. Őt a téli vakáció után az Alpokból hazatérő sízők követték, akiket orvosi ellenőrzés nélkül engedték be az országba.  A végső döfést a március 7-án megtartott Euróvízió Dalfesztivál selejtezője, a Népegészségügyi Hivatal (FHM – a svéd ÁNTSz) jóváhagyásával megtartott Melodifestival adta. A stockholmi Friends arénában 30 000-en gyűltek össze, feltehetően ennek következtében lett Stockholm a svéd koronafertőzés epicentruma.

sk2-ph-20200302_131159_1.jpg

Akkor már túl voltunk azon a ponton, amikor karanténnal meg lehetett volna fékezni a COVID-19 terjedését. Késve és kaotikusan indult a kríziskezelés, az idősotthonokat kifelejtették a stratégiából. Ahol csak lehetséges volt átálltak távmunkára, de a gyárakat, az iskolákat, de még a fodrászüzleteket sem zárták be, maszk és kesztyű viselésére sem köteleztek. Mindenki igyekezzen a saját belátása szerint elkerülni a fertőzést.  A Népegészségügyi Hivatal az alapos kézmosást és az egymáshoz mért tisztes távolság betartását, az időseknek pedig az otthon tartózkodást ajánlotta. Azaz megfelelő törvénycikk híján előírta.

sk2-20200629_130036.jpg

Figyelmeztetés a „2-méteres szabály” betartására a stockholmi metróban

A svéd legfeljebb a távolságtartás törvénybe iktatásán csodálkozott. A pénzkiadó bank automaták, és a piszoárok előtt eddig sem kellett megjelölni a tisztes távolságot. Senki sem szereti tanúk előtt elővenni az értéktárgyait a nadrágjából.

A svéd engedelmességnek évszázados hagyománya van. A múlt század elején Európa szerte forradalmi hangulat uralkodott. Az 1917-es svéd választások a baloldal győzelmét hozták, és V. Gusztáv király kénytelen volt elfogadni egy liberális-szociáldemokrata összetételű kormányt. Beletörődött a reprezentatív államfői szerepbe, cserébe a szociáldemokraták sem erőltették a köztársaságot. A népnek biztonságra, fedélre, meg egy tál ételre volt szüksége, amit megkapott. Mindezért a kormány engedelmességet kért. (Hogy ez nem jutott az eszébe másnak a világon!?)

A laza víruskezelés ellenére a svéd gazdaság is megszenvedte a pandémiát. A máskor turistáktól hemzsegő Óváros kocsmái üresen tátognak. Enyhe vigaszt jelent az, hogy nehéz idők járnak a zsebtolvajokra.

sk2-ph-dsc00369.jpg

Svédországban eddig több mint 5500-an meghaltak, és a fertőzésveszély miatt sokáig ki voltunk tiltva a környező országokból. (Finnországba még mindig nem engednek be.)

A jövő megmutatja, hogy a svédek helyesen jártak el vagy sem, amikor nem másolták a többi ország példáját, ahol gyakorlatilag házi őrizetbe kényszerítették a polgárokat.

 

5 komment

Címkék: Svédország A vírus és a svédek A svédek és a Corona

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6816104280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidor Komor 2020.08.22. 20:37:37

Meggyőző és rövid az amerikai táblázat. Tetszett az egész szöveg meg a fotók. Nálunk - Erdélyben - megint élénkül a víruska támadása, igyekszem itthon tenni-venni. Az idén Neglizsében nyaraltunk. Jó hely az, minden van... Éjszaka még csend is.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2020.08.23. 10:17:16

@Vidor Komor: A "víruska" a kötelességét teszi: eteti a médiát. Addig marad velünk, amíg kitalálnak egy új rettegnivalót. Nem könnyű feladat: atomháború volt, ózonlyuk volt, széndioxid volt...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2020.08.23. 11:30:37

@Vidor Komor: Azért már a mérési módszerben is látható bizonyos szándék... A benzinkút oké; nmég ha nem is autózhat az ember; az áhitatoskodásnál meg maximális a kockázat - de az 500 fő alatti istentiszteleteket nem méri a kutya se, pedig feltehetőleg abból van több :-P
Tenisz és golf kevéssé kockázatos (fizesd csak a pályadíja6t, jóember!) ám azt idős rokon meglátogatása már veszélyes... nem is beszélve egy esküvőn vagy temetésen való megjelenésről... függetlenül a részt vevők számától (!!!).
Foci és kosarazás szuper veszélyes - talán azért, mert ezeket a játszótéren ingyen is lehet űzni...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2020.08.24. 11:00:52

@Mormogi Papa: Maga az élet veszélyes. Klasszikus mondás, mely egyre több értelmet nyer.
:-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2020.08.25. 07:43:38

@Hobbiszakács: Korábban sem volt veszélytelen - csak a körülmények változtak...

mult-kor.hu/a-kzepkori-elet-het-legnagyobb-es-legkulnsebb-veszelye-20200822

A huszadik századról nem is beszélve :-(
süti beállítások módosítása