Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Leányrablás Stockholmban (1)

2020.10.24. 07:44 :: Hobbiszakács

Stockholmban a Királyi Palota déli homlokzatát négy, legendás leányrablást megörökítő szoborcsoport díszíti.

sk2-ph-dsc02560.jpg

Jacques Foucquet szobrai 1726-tól 1818-ig díszítették a homlokzatot. A leányrablók és áldozataik nyolcvan évig a palota raktárában várták a bronzba öntésüket. Mai állapotukban 1897-ben kerültek a helyükre.

sk2-ph-azh_5424.jpg

Balról az első, lábakban bővelkedő szobor a spártai Menelaosz király feleségét, a szép Helénát elraboló Párist ábrázolja. Az "extra" talp a szoborcsoporthoz tartozó gyerkőcé, akiről nem lehet tudni, hogy kicsoda.

sk2-ph-dsc02543-2.jpg

Páris és újdonsült neje az éj leple alatt Trójába menekültek. A talapzatként szolgáló "szárnyashal-hajó" a tengeren való átkelést szimbolizálja. 

 

3 komment

Címkék: Heléna elrablása Párisz és Heléna Királyi Palota Stockholm Jacques Foucquet Feleségrablás Leányrablás Stockholmban (1)

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8516254404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2020.10.24. 12:51:36

Hát ez igazán nagyon izgalmas! Nem is gondoltam volna...
Persze a leányrablás, mint népi hagyomány nálunk is fennmaradt, bár mára már csak jelképes formában. A "Viszik a menyasszonyt!" kiáltás néhol az esküvői mulatság része, néha már a szertartás után.

Az eredeti, (a megszokott fordulat szerint) az ősidők homályába vesző rablások tulajdonképpen bölcs megfontolásból eredhettek, céljuk a belterjesség csökkentése és a gének frissítése volt, ha nem is feltétlenül tudatosan.

Más esetekben viszont a legyőzött népek végleges asszimilálása is hasonló eredménnyel járt, persze sokkal rosszabb módon. Ott inkább a gének bizonyos egyeduralmát, hódítását akarták biztosítani; a háborúk borzalmas velejárói voltak az ezt biztosító rémtettek évszázadokon át.
Sajnos ezek még nem tekinthetők történelemnek - globálisan semmiképp.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2020.10.25. 19:04:00

Külön furcsaság, hogy az alkotó, Jacques Foucquet nem szerepel a francia nyelvű Wikipédia lapokon - megtaláltam viszont a svéden (de nem értem :-P) és onnan az angol nyelvűn is. Ott kiderül, hol tanult és kik voltak példaképei - de hát tevékenységét javarészt Svédországban végezte :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2020.10.26. 09:01:06

@Mormogi Papa: Méghozzá az "idősebb" Jacques Foucquet!
:-)
süti beállítások módosítása