Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Stockholm születése

2021.05.25. 11:40 :: Hobbiszakács

sk2-ph-azh_6662.jpg

A viking időkben Stockholm helyén pörköltből kikandikáló húsdarabok gyanánt meredeztek ki a sziklák a mainál legalább öt méterrel magasabb szintű vízből. Az ezredforduló táján a skandináv félsziget fokozatosan kiemelkedett a környező tengerből, és a mai Stockholm helyén álló lakatlan sziget elállta a Keleti-tenger felől érkező lübecki hajók útját. A kereskedők kénytelenek voltak a sziget keleti partjára kirakodott árut átcipelni a nyugati tóparton várakozó "Mälar-járó" hajókra, és onnan folytatni az utat Birkába.

A körülményes közlekedés miatt Olof Eriksson király a Stockholmtól 30 kilométerre északra fekvő Sigtunában rendezte be udvarát. A kor szellemére hajló Olof családjával együtt megkeresztelkedett, de a vikingek nagy része csak jóval később, a XII. században követte a példát. A megkeresztelkedett pogány törzsek egy király és egy Isten alatt, közös birodalomban egyesültek. A vérszomjas vikingek átváltoztak jámbor svédekké, dánokká és norvégekké.

Az idill nem tartott sokáig. A monda – és Johannes Messenius püspök, középkori krónikás feljegyzései - szerint a Mälaren vizébe vetett, tölgyfa-tönkre bízták az új főváros helyét. Az áramlat az Óváros helyén álló szigeten sodorta partra az arannyal és ezüsttel megtömött tönköt.

ronk.jpg

A legendára emlékeztető, fekete gránitból készült „Stockholmrönk” a stockholmi Városháza udvarán áll.

Nils Holgersson csodálatos utazásában Selma Lagerlőf ennél költőibb magyarázattal szolgál. A lakatlan szigeten megpihenő halász legnagyobb meglepetésére, a sziklákon addig lustán heverő fókák bőrüket levetve gyönyörű leányokká változtak, és kecses táncot lejtettek a holdfényben. A halász az egyik fókabőrt gondosan eldugta egy nagy kő alá, és a bőrgúnyáját sírva kereső szépséges leányzót hazavitte a szülői házba.

A jó bánásmód következtében az ex-fóka egyre jobb kedvre derült. Amikor a halász megkérte a kezét, boldogan igent mondott. Csónakba szálltak, és elindultak papot keresni. Stockholm szigetéhez érve a halász felidézte ismerkedésük történetét. A hitetlenkedő menyasszony kérésére kikötött, és előkereste a bizonyítékot. A menyasszony magára kapta a bőrt, és egy ugrással a vízben termett. A pórul járt vőlegény elkeseredésében utána hajította a szigonyát. A haldokló fóka vére bearanyozta a szigetet, a kopár szirteket virágok lepték el. Halászok és kereskedők telepedtek le a festői szépségű szigeten, míg egy szép napon maga a király is odaköltöztette a székhelyét...

Sigtuna esetéből okulva a tengeren garázdálkodó kalózhajók felhatolásának megakadályozása és a hajóforgalom ellenőrzése céljából sorompóval nyitható, láncokkal összekötött cölöpkoszorút vertek a szigetet körülvevő víz medrébe. Innen eredhet a Stockholm név is: a stock ugyanis cölöpöt, oszlopot, a holme pedig szigetecskét jelent.

11 komment

Címkék: Stockholm Selma Lagerlöf A fóka és a halász

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8616566028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2021.05.25. 17:43:13

Köszönöm a történetet, tanulságos volt! :) Nils Holgersson említése külön feldobott. :D

Vidor Komor 2021.05.25. 21:02:55

No, az a változat se rossz, hogy a magyarok alapították a várost és eredetileg Istókhalom volt a neve...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.05.26. 05:27:39

@Vidor Komor: A dánok nekünk köszönhetik Kappanhágót :-)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2021.05.26. 07:49:14

@Hobbiszakács: Alapvetően lehet az is egy megközelítés, hogy minden a nő miatt, vagy a nőért történik, nem? ;)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.05.26. 08:34:16

@Enchantée: Ki másért?

Mutass egy férfit, akiért érdemes lehozni egy csillagot az égről? Mit ér a pénz, ha nincs kire költeni? Miért nem felejtjük el a lopva adott/kapott csókot. :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.05.26. 12:04:46

@Mormogi Papa: Néhány poszttal arrébb, amikor a svéd katonáknak a szultán háremjében tett látogatásáról írok, akkor kitérek erre is:-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2021.05.26. 19:28:04

@Hobbiszakács:
Csak nem a "Kalabaliken in Bender" alkalmával történt?

Hogy honnét tudom ezt a kifejezést?
Elementary, my dear Cher Lock Holmes!
Ez volt a címe az egyetlen svéd filmnek (amannyire tudom) amit részben Magyarországon forgattak. No, nem az utóbb hátbalőtt király Debrecenben vagy Pesten esett sietős áthaladása volt a téma, hanem (én nem voltam abban a stábban) például egy vaddisznó-vadászat. A disznót mi adtuk
süti beállítások módosítása