Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

A három korona

2021.05.31. 05:08 :: Hobbiszakács

A svéd címer három, gúlába rakott sárga koronája Albrecht király uralkodásának idejéből származik. Nem volt eredeti ötlet, a lovagromantika aranykorában a tetőtől talpig galvanizált lovagokat azonosító, pajzsra festett címerekben sűrűn előfordult a három bibliai király hagyatéka, a három korona

riksvapnet.png

A svéd főurak 1364-ban ajánlották fel a koronát a német mecklenburg-i Albrechtnek. Öt évre rá, a falköpingi csatában a svéd ellenzék Margit Valdemarsdotter norvég-dán királynő hatékony támogatásával legyőzte Albrecht seregét, melynek maradéka Stockholm várfalai mögé barikádozta el magát.

A stockholmi polgárok vegyes érzelmekkel várták az ostromot. A németek bizalmatlanul tekintettek a Margit királynő seregeinek szurkoló svédekre. Hetven svéd polgárt hamis vádakkal letartóztattak, és a városfalakon kívül fekvő hodályba zártak, melyet még aznap éjszaka felgyújtottak.

Az ostromzár alatt a Keleti-tengeren közlekedő német hajók látták el a stockholmiakat eleséggel, vitaliákkal. (Innen ragadt rájuk a vitáliánus név). Albrecht parancsára a megtámadott és megcsáklyázott dán hajók rakományát elkobozták, és Rostock és Wismar kikötőjében elárverezték. A jövedelmező foglalkozást egy idő után más hajókra is kiterjesztették, és válogatás nélkül raboltak. A sikeres akciók hírére egyre többen csatlakoztak hozzájuk.

A vitaliánusok – vagy vitalie-testvérek – a svéd partok melletti Gotland szigetéről indultak fosztogató utjaikra. Vezérük a Vörös Ördögnek keresztelt hajó parancsnoka, a Wismari születésű Klaus Störtebeker volt. Amíg a dánok számára ő volt a megtestesült ördög, addig Hamburgban valóságos hősként ünnepelték. 1393-ban a vitalie testvérek flottája egészen a norvég Bergenig hajózott. Kifosztották a norvég kereskedők raktárait, majd – a Hansa kereskedőnegyedet kivéve – az egész várost felégették.

A helyzet tűrhetetlenné vált, Hamburg és Lübeck 1398-ban összefogott a dánokkal, és a Német lovagrend (Ordo equitum Teutonicorum) nagymestere, Konrad von Jungingen parancsnoksága alatt nyolcvannégy hajóból álló flottát indítottak a kereskedelmet megbénító kalózok ellen. A kalózok a vitorlaerdő láttán elmenekültek, és Margit királynő győztesként vonulhatott be Stockholmba.

A kedélyek megnyugodtak, és 1397-ben az északi országok képviselői a svédországi Kalmarban megszavazták a három királyi dinasztia egyesülését. A Keleti-tengerről kiüldözött kalózok áttették működésük színhelyét az Északi-tengerre, és a Fríz-szigetekről (Hollandia északnyugati tartománya) indulva dézsmálták a tengeri hajókat. Nem sokáig, mert 1400-ban bedőltek a Bunte Kuh nevű, állítólag arannyal és ékszerrel megrakott hajóról terjesztett álhíreknek. A Bunte Kuh azonban nem aranyat, hanem állig felfegyverzett katonákat szállított. A tőrbe csalt kalózokat vezérükkel az élen Hamburgba hurcolták, és egy borongós őszi napon lefejezték.

Albrecht koronáit a dánok is megkedvelték, és az 1613-as knäredi békekötés alkalmával megegyeztek a közös használatban.

 

12 komment

Címkék: vitaliánusok mecklenburg-i Albrecht Ordo equitum Teutonicorum A három korona I. Margit királynő

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4616572336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2021.05.31. 10:47:01

Előbb korona, aztán meg híd közösen ?

Hát ilyen drága a fogászat ?
Persze csirkefogászatra gondolok. Meg a takarékosságra.

Erről jut eszembe, kommentbe teszem be...

Whiltshire egyik fogadójába (nem vendégfog-adóról; vagyis fogtechnikusról van szó) betér egy idősebb skót házaspár.
A fogadós kérdi, mit kérnek.
- Egy szelt zsíroskenyeret, egy kést mg két pohár vizet.
A fogadós sokat tapasztalt férfiú lévén csak a szemöldökét emelinti meg kissé; ám nem szól, csak hozza, amit rendeltek.
A férj fogja a kést, akurátusan két egyforma részre vágja a karéj kenyeret, majd falatozni kezd. Az asszony meg csak ül...
De ezt már a gazda sem állja meg szó nélkül:
- Már bocsásson meg
Uraságod, de a nacsasszony nem ebédel?
A kérdezett felnéz, lenyeli a falatot és válasfzol:
Dehonnem; csak várja a... fogsort.

(Így járnak, akik túlzottan a fogukhoz verik a garast

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.05.31. 13:56:55

@Mormogi Papa: Lefogadom, hogy a fogadósnak fogalma sem volt a házasság örömeiről. :-)

Vidor Komor 2021.06.01. 20:03:19

Bunte Kuh = tarka tehén. A Tarka ökör pedig kocsma volt, miként azt Huszár Sándor is megírta. Így, ahogy olvasgatom a történelmet, elég furcsának tartom, h milyen apróságoktól függött egy-egy ország történelme.
"A patkószeg miatt a patkó leesett, a patkó miatt a ló elesett, a ló miatt a király leesett, s a király miatt az ország elveszett..."

Vidor Komor 2021.06.01. 20:12:59

Előbb kellett volna megkeresnem az interneten, de most is elfér, tehát: javítás az előbbi hozzászóláshoz. Dalszövegként is ismert, Halász Judit énekelte (nem tudtam róla).
Egy szög miatt a patkó elveszett
A patkó miatt a ló elveszett
A ló miatt a lovas elveszett
A lovas miatt a csata elveszett
A csata miatt az ország elveszett
Máskor verd be jól a patkószeget!
--- Bezzeg, mennyire más lett volna Európa története, ha Napóleonnak halva születik a nagymamája...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2021.06.02. 18:52:28

@Vidor Komor:
Halász Judit előadásában jól ismerjük ezt a verset - "Angol népköltés, Károlyi Ami fordítása".
Ez a Mákosrétes című gyereklemezén az A oldal első száma, tehát a lehető leghangsúlyosabb dal. Gyanúm szerint itt a Bojtorján együttes kíséri.

Viszont Napóleon nagyanyja már más lapra tsrtozik.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2021.06.02. 19:12:02

@Mormogi Papa:
Micsinámán ez a telefon? Elkűtte hibával, befejezetlen

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.06.03. 09:04:38

@Vidor Komor: @Mormogi Papa: Marx és Engels tanaiból kiindulva, Napóleon a nagyanyjától függetlenül kitermelődött volna. Vagy ahogy ma mondjáK: jó időben, jó helyen volt. :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2021.06.03. 14:57:01

@Hobbiszakács: Erre mondaná Wágner úr, a Kékszakállú:
- A Tanay ? Őt speciel tényleg ismerem, de a másik két sztrovacsekről nem is hallottam!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2021.06.03. 15:01:35

@Hobbiszakács: De hová tűnt a korábbi kommentem vonatkozó része? A René Barjavel kisregény ?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2021.06.04. 07:22:07

@Hobbiszakács: Nos, amikor elküldtem azt a kommentemet, akkor még megjelent a teljes szöveg, másnapra viszont csak az első mondatom maradt meg belőle.
Ki lehetett a Cenz ura?
süti beállítások módosítása