Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Tejszínes füstölt ingola (Enchantéenak)

2021.10.26. 17:30 :: Hobbiszakács

A füstölt ingolák az Északi-sarkkör tájékáról kerültek a konyhánkba.

sk2-ph-20210918_183143.jpg

A körszájú ”vámpírhal” svéd neve nejonöga. Szívószájával rátapad a zsákmányára, amely lehet élő vagy döglött hal. Svédországban ínyencek különleges csemegéje. (A Tiszában és a Dunában védetten él.)

sk2-dsc05645.jpg

Az ingolák fejét-farkát levágtuk...

sk2-dsc05648.jpg

...és a belsőségeket - egyes példányokból az ikrát is - eltávolítottuk.

sk2-dsc05657.jpg

Az 1-2 centiméteres darabokra vágott ingolát kevés vajban 3-4 percig pirítottuk.

sk2-dsc05660.jpg

Végül tejszínnel felöntöttük, és felforralás után fött krumplival tálaltuk.

sk2-dsc05661.jpg

Nekem ízlett, talán azért, mert az állaga és az íze a füstölt kolbászéhoz hasonlított.

 

6 komment

Címkék: Tejszínes füstölt ingola Flodnejonöga Lampetra fluviatilis nätting

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6316736298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidor Komor 2021.10.26. 20:07:25

No, ez érdekes. Úgy füstölték meg, hogy a bele benne maradt? Én 1x Debrecenben ettem a Felvidékről hozott füstölt pisztrángot (és számtalanszor füstölt makrélát az üzletből vásárolva), de ezeket füstölés előtt rendesen megtisztítják...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.10.27. 06:39:11

@Vidor Komor: Pepecs munka lenne, ezért inkább a saját vérében füstölik/sütik. Nagyszerű írás a "se nem hal se nem pióca" ingoláról: sunyiverzum.wordpress.com/2016/01/13/ingolak-csak-batraknak/

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2021.11.07. 16:50:22

Köszönöm a külön posztot! <3

Milyen szép aranyló színe van! Az ikrája nem is fogyasztható? Vagy azt külön dolgoztátok fel?

Nem vagyok nagy halas, de a leírásod és a képriport alapján lehet még meg is kóstolnám egyszer. :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.11.07. 17:29:46

@Enchantée: :-)

A lappok, jaj bocs: a számik azt is megeszik, de a recept, amit kaptunk, nem tanácsolja.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2021.11.08. 12:36:35

Füstölt pisztráng (már nem rángott) a SZalajka völgyében... Finom volt.
Jómagam nem vagyok nagy halevő, ám erre nekem kellett rábeszélnem a "halas" lányokat. Aztán álmélkodtak, milyen finom :-)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2021.11.08. 16:36:30

@Hobbiszakács: Azért kérdeztem, mert kár elpazarolni azt a finomságot.
@Mormogi Papa: Szerintem még én sem ettem olyat, vagy csak nem tudtam, hogy az. :)
süti beállítások módosítása