A mikrohullámú sütő legalább olyan fontos munkaeszköz, mint a sütő, a gáztűzhely vagy a grill. A Michelin-csillagos konyhában is megvan a helye. Eric Chavot (The Capital, London, két Michelin csillag) büszkén használja a hagyományhoz ragaszkodó tradicionalisták által megvetett „pling-pling-masinát”. Tőle kaptam az ihletet egy könnyen elkészíthető, ízletes vacsorához.
A répát, a cukkinit (vagy fiatal tököt), a zellergyökeret és a sárgarépát fél centiméter vastag szeletekre, a brokkolit és a karfiolt csinos virágcsokor alakúra vágom, esetleg négy-öt szárított borókabogyót rakok közéjük, sózom-borsozom, megszórom kakukkfűvel és bazsalikommal, majd egy-egy evőkanálnyi olajat és vizet csepegtetek a zöldségkeverékre. A tányért fóliával letakarom, és a zöldségek mennyiségétől függően három-négy percre beteszem a mikróba.
-Pling-pling! - máris kész a színdús, gyomorkorgató illatokat árasztó fogás. Az al dente zöldségek textúrája tökéletes, az ízek sem hígulnak fel, mint a „hosszú lére eresztett" főzéskor. A brokkolinak így határozottan kellemes az íze. A Zasszonynak parmezánrudacskákkal - vagy csak magában - tálalom. Azt hümmögi:
- Ehető!
* Részlet a tíz évvel ezelőtt megjelent Hobbiszakácskönyvből.
Utolsó kommentek