Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Étterem a Sötét lebujhoz*

2022.02.04. 07:21 :: Hobbiszakács

 „Kóstold meg Stockholmot!” névvel négynapos maratoni ételkiállítást rendeztek a város központi terén. Rengetegen jöttek el kipróbálni a neves éttermek szakácsainak főztjét. A színpadon szakácsviadalok folytak, és helyi celebek szórakoztatták a zabálókat. Végig ragyogó idő volt, a hatalmas sátrak ezúttal nem az eső ellen, hanem a hétágra sütő naptól védték azt, aki befért alájuk.

Az egyik félreeső sátor a „Sötét lebuj” nevet viselte. Közelebbi megtekintésre kiderült, hogy Svédország egyedüli olyan éttermét képviselik, ahol koromsötétben eszik a vendég. A pincérek sötétben jól tájékozódó látáskárosultak, akik felszolgálás közben anekdotákat mesélnek, sőt olykor dalra is fakadnak.

etterem_a_sotet_lebujhoz-b.jpg

A következő „előadásra” egy fél órát kellett várni. A pénztáros beszédes kedvében volt. Elmondta, hogy a sátorban tett látogatás betekintést nyújt a vakok és gyengén látók mindennapjaiba. Meg fogok lepődni azon, hogy a látásból származó zavaró benyomások nélkül mennyire „érzéki” lesz az étel, a zene és a vers. Részben mulatságos kaland is, mivel gyakran fordul elő, hogy feldöntöd a poharad, és melletted felsikoltanak. Azt is megígérte, hogy kivezetnek, ha pánikba esem.

etterem_a_sotet_lebujhoz.jpg

Pánikba? Én?

Tavaly részt vettem egy céges csapatépítés alkalmával egy sötétben lebonyolított kóstolón. Már azt is nehéz volt megállapítani, hogy merre van az asztal, és hogy milyen közel ül a szomszédom. Az ujjamat valami hideg lébe dugtam, és a villa vagy a kés az ölembe hullott. Eleinte jókat röhögtünk azon, hogy „Nem a cukrot kértem, hanem a sót.” és, hogy „Egy légy van levesemben, hallom a zümmögését.” Aztán elkapott a légszomj, és kisebb gondom is nagyobb volt annál, minthogy az ízélményre figyeljek.

Milyen szerencse, hogy figyelmeztettek!

A pénztáros átnyújtotta a névjegykártyáját:

- Ha meggondolja magát, ez a címünk.

A kártyának furcsa, csiklandós tapintása volt. Jobban megnéztem: a Brailleírás miatt.

* Részlet a tíz évvel ezelőtt megjelent Hobbiszakácskönyvből.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr716818712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása