Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

A Nobel-bankett 2002-ben*

2022.02.08. 08:40 :: Hobbiszakács

A stockholmi Városházát 500 égő fáklya világította meg, a tóparton óriási mécses fénye játszott a didergő szobrokon. A frakkomat igazgatva haladtam az 1270 vendégből gyúrt tömeggel. A Kék terembe szigorú ellenőrzés után jutottunk be. Az ültetés rendjét a ruhatárnál osztott programfüzetből tudtuk meg. A focipálya nagyságú díszteremben folyt az izgatott keresgélés a vörös minden árnyalatában tündöklő 4 000 szál San Remó-i szegfűvel díszített asztalok között. A sajtónak a Svéd Akadémia asztala mellett, az árkádok alatt terítettek.

sk2-ph-dsc01954.jpg

Pontban este hétkor megszólaltak a harsonák, és a lépcsők tetején megjelentek a díszvendégek. Elöl a király jött, aki a hagyomány szerint a fizikai Nobel-díjas feleségét vezette a karján. Mögötte az est vendéglátója, Bengt Samuelsson, a Nobel-alapítvány elnöke és Szilvia királyné lépkedett. Kertész Imre Benedikte dán hercegnőt, Medgyessy Péter pedig az azóta merénylet áldozatává lett Anna Lindh külügyminiszter-asszonyt vezette a karján.

Károly Gusztáv király rövid tósztot mondott. Aranylábú poharakban gyöngyöző, 10 éves Dom Pérignon pezsgővel koccintottunk Alfred Nobel emlékére. Ezután cirkuszi artisták merész, szerelmi témájú szórakoztató műsort adtak elő:

Léggömbbe forrasztott Rómeó és Júlia talált egymásra - természetesen happy-endes változatban -, akrobaták lebegtek, peregtek lélegzetállító magasban a ritmikus zenére. Alig szállt fel nyomukban a mesterséges köd, amikor a lépcsőkön szinte észrevétlenül megjelent a több száz főnyi pincércsapat.

A három fogásból álló menüt az utolsó percekig titok fedte. Az előétel egy kecskesajt és rák alapú alkotás volt, a főfogás pedig szarvas-bélszín, áfonya- és fahéjszósszal, hozzá francia miniburgonya. A szarvast élete alkonyán érte a gyilkos golyó, a kenyérrel szeget lehetett volna beverni - nem csoda, hiszen reggel nyolckor kezdték kihordani az asztalokhoz. A bor jó volt - 1999-es évjáratú Amarone -, csak kevés. A legnagyobb meglepetést a desszert jelentette. A hagyományos fagylaltkreáció után áhítozó törzsvendégek számára a körtelikőrrel locsolt, krémes-szerűség maga volt a csalódás, melyre sem a kávé, sem pedig a konyak nem jelentett vigaszt. Arról nem beszélve, hogy a vendégek nagy része állott kávét szürcsölt. (A 450 liter kávét 5 óra alatt főzték meg.)

A Nobel-díjasok beszédei után végre asztalt bonthattunk! Az Arany teremben állt a bál, és a félhomályba borult Herceg galériájának bejáratát fiatal diákok állták el.

-A király fogadást tart... Sajnos. - Asztaltársam, a Reuters színeit képviselő, fiatal finn lány karon fogott, és mire háromig számolhattam volna, már bent voltunk a bálteremben.

- A finn követ és neje - vetette oda a tétova ajtónállónak. Bent semmi különös nem történt. A lány eltűnt a tömegben, én pedig lézengtem az előkelően unalmas közegben, és kedvemre nézegettem a művészien kidolgozott Nobel-diplomákat és aranyérmeket.

* Részlet a tíz évvel ezelőtt megjelent Hobbiszakácskönyvből.

1 komment

Címkék: A Nobel-bankett 2002-ben

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2116818328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidor Komor 2022.02.08. 22:38:31

Eccer nekem is megadatott, h Budapesten Igazi Nagykanállal ehessek. A Monarchiához címzett vendéglőben volt az ebéd, amikor Jánossal leültünk a nekünk illő helyre (3,4 méterre az Ünnepelttől), a tányérhalom legfelső darabján egyetlen szem földimogyoró volt. Ránézésre 1298 forint lehetett az az egy szem -- a helyet és az esemény magasztosságát ismerve. Nem fix menü volt, hanem mindenki az étlapról választott, ennek okán valami 65 percig csak az az egy szem mogyoró gurult ide-oda a gyomrunkban. Utána jobb dolgok is jöttek, azokra már nem emlékszem. Ugyanezzel a csapattal még két más alkalommal is asztalhoz ültem, az már kellemesebb volt. Svédasztal, melegen tartott ételekkel. Ifjú és egészséges voltam, végigettem jobbról balra az egészet. Szarvasbélszín gombával, libacomb rizzsel narancsos + őszibarackos mártással, tarja aszalt szilvával, a negyedikre nem emlékszem. Ja, hajnali háromkor aludtam el, addig csak forgolódtam. Hiába mondta apám, hogy ne zabáljak, csak 'egyek'... Mióta öregebb és betegebb vagyok, már csak a lágy tojás pirítóssal fér bele egy adagba. Ha valami más is lenne, akkor annak várnia kell öt órát, hogy sorra kerüljön... és így is jó!!!
süti beállítások módosítása