Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

A rejtett fűszer*

2022.02.28. 08:19 :: Hobbiszakács

Evés közben valóságos zenebonát keltünk a szánkban, melynek erőssége és frekvenciája (hangmagassága) a termék ropogósságával függ össze. Ismerős hangok, fel vagyunk készülve rájuk, ezért nem ugrunk fel rémülten, amikor kemény kekszbe, nápolyiba harapunk.

fogsor-1.jpg

A látás és a tapintás mellett az étel fogyasztása közben kibocsátott hang is befolyásolja az étel ízét. A rágás keltette hang a csontokon keresztül terjedve hamarabb ér el az agyunkba, mint a hanghullámok a levegőben. Az étel szól hozzánk, és mi megértjük azt, amit a textúrájával mond. Szem-száj-fülnek ingere… mert nem mindegy az, hogy előzőleg kicsavarunk egy főtt rákot, és pohárból isszuk meg a levét, vagy pedig szopogatva ropogtatjuk az ollóját, keresgéljük benne az ehető húst.

Kedveljük a pikniket a szabadban, mert a szélsusogástól a madárcsicsergésig mindent hallunk. Még a rágás zaját is. Az étteremben a hangos beszéd, a széknyikorgás, a háttérzene, az evőeszközök és a porcelán csörömpölése miatt nem halljuk a fogaink alatt összezúzódó apró sókristályok hangját, a pezsgő pezsgését, a húst vágó kés koccanását a tányéron. Arról nem beszélve, hogy nehezen tudjuk megosztani a hang-és ízélményről szerzett benyomásainkat.

A modern stílus nem kedvez az akusztikának, hiányoznak a hangtompító függönyök, a kicsúcsosodó fali díszelemek és a kárpitozott bútorok. A falakról visszaverődő zaj rontja az étkezés élményét, lemaradunk egy fontos „ízdimenzióról”. A megoldás a berendezés kiegészítésében rejlik. A könyvespolcok, a kárpitozott bútorok, a függönyök, az oszlopok - ezek híján üvegszálból készült, szövettel borított „Echo Eliminator” panelek - elnyelik a hangot. A falra erősített polcok alatt könnyebben lehet egymás hangját hallani, a hangot abszorbeáló műalkotások apró lyukain átszivárog és elhal a háttérzaj, és a vendégek az étel és az étkezés hangjaira összpontosíthatják a figyelmüket.

Az étkezés élményét csökkentő zajszint káros befolyással van az alkalmazottak egészségére is. A könnyen tisztán tartható sima felületek miatt a konyhákban pocsék az akusztika. Csúcsidőben a hangerő elérheti a 80 dB-t, ami megfelel az építkezéseken uralkodó hangviszonyoknak, vagy egy fűnyíró gép keltette zajnak. Az erős hang nem okoz fájdalmat, de hosszú idő után káros lehet a hallásra, melynek lassú romlása a fogakéhoz hasonlít.

* Részlet a tíz évvel ezelőtt megjelent Hobbiszakácskönyvből.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8216818348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidor Komor 2022.02.28. 10:56:25

Nehogy má' a saját csámcsogásomtól kapjak dobhártya-vékonyodást...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.02.28. 12:02:57

Igen érdekes észrevételek. Ez magyarázza, miért értékelik néhányan az "al dente" főzött tésztát és zöldségeket - bár a magyar Wiki szerint zöldségek esetében a kifejezés nem helytálló:
hu.wikipedia.org/wiki/Al_dente

Számomra nincsen visszataszítóbb, mint amikor az idegenforgalmi vendéglátó helyeken a prímás az asztalhoz jön és ott hangoskodik...
A régi vicc:
- Mit húzzak el, naccságos úr?
- A beledet, de nagyon gyorsan!

A visszaverődések csökkentésére használt legolcsóbb eszköz a nagy tojástartó rekesz, amibe (nem is tudom, 8x8-as vagy talán 10x10-es) sok tojás fér.
De a túlcsökkentés sem hasznos - kivéve a mérésre szolgáló "süketszobák" esetében: a hang túl steril lesz... Illetve térbeli felvétel lehallgatásakor az eredeti helyszín akusztikáját reprodukálhatja. Volt alkalmam ilyen körülmények között meghallgatni két quadrofon felvételt, az egyik egy szívsebészeti műtét során készült... A nagy szalagsebesség miatt a zajszint nem volt érzékelhető, pedig a csend volt a meghatározó a felvételben.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2022.03.06. 13:00:47

Szerintem sokakat ki lehetne kergetni a világból az evés közben létrejövő hangorgiával. Pedig vannak esetek, amikor egy cuppogás, egy szürcsölés milyen izgató is lehet! ;)
süti beállítások módosítása