Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Tack för maten!

2022.04.13. 07:15 :: Hobbiszakács

Először jártunk újdonsült svéd barátainknál, Magnusnál és Gunillánál, ami azt jelentette, hogy rám hárul az a megtiszteltető feladat, hogy ”díszvendégként” asztalhoz vezessem a háziasszonyt, és a vendégkoszorú nevében megköszönjem a vacsorát.

”Kedves barátaim! Eljött az ideje, hogy köszönetet mondjunk ezért a kulináris kirándulásnak is beillő, kiváló ízléssel összeállított vacsoráért. Gunilla nyári beszámolója lélegzetelállítóan érdekes volt, így a mai este szellemiekben is gazdag élményként fog az emlékezetembe vésődni. Megragadom az alkalmat, hogy mindannyiunk nevében - itt majd körbejártatom a tekintetemet az asztal körül ülőkön - megköszönjem vendéglátóinknak, Gunillának és Magnusnak, ezt a tüneményes vacsorát.”

gk-026b.jpg

Az illemkönyv - amit erre az alkalomra kölcsönöztem ki a könyvtárból - külön fejezetben tárgyalja a meghívásos vacsora végén kötelező "Tack för maten" (szó szerint Köszönet az ételért) tósztnak, ennek a sajátos északi szokásnak a szabályait. 

”Fontos az, hogy ne csak az étel minőségét dicsérjük, hanem említsük meg olyan részleteket is, mint a lobogó gyertyák, a virágmintás abrosz, és nem utolsósorban az a megtiszteltetést, amit egy ilyen kellemes beszélgetőpartner, mint maga a háziasszony jelent a meghívottak számára. Utána jöhet egy humoros történet, anekdota, hogy a vendégek mosolygó arccal koccinthassanak, mielőtt a háziasszony példáját követve, elhagyhatják az asztalt.”

A szerző elismeri, hogy ez a szokás megkeseríti a díszvendég szájában a falatot. Amíg a többiek az étkezés örömeit élvezik, addig a kiszemelt gyomra összerándul, ha csak arra gondol, hogy mi lesz akkor, ha belesül a tósztba. De sebaj, mert mindenre van megoldás! Jó ha előre bemagolunk egy rövid szöveget - amit a vacsora alatt hallottakkal kiegészítünk. És, hogy egy kis leleményességért ne menjünk a szomszédba, tippekkel is szolgál:

- ”Barátaim! Aki jól főz, annak nem feltétlenül szükséges szépnek lennie, és az sem lényeges, hogy van-e valami a koponyájában. Egy ragyogó példa erre a jobbomon ülő háziasszony...” - A szerző arra figyelmeztet, hogy ezzel a bevezetéssel veszélyes vizekre eveztünk, és abban reménykedik, hogy a folytatásból egyértelműen kiderül, hogy rég volt, amikor ilyen badarságokat büntetlenül állítani lehetett, hiszen közismert, hogy egy sikeres vacsora megszervezéséhez mennyi előkészület - és nem utolsó sorban esztétikai érzés - szükséges.

Pontban este nyolckor bekopogtunk, Magnus széles mosollyal sietett a fogadásunkra. Gyorsan cipőt cseréltünk, és fagyott kezünket dörzsölgetve beléptünk a nappaliba. Rajtunk kívül két ismerős házaspár egészítette ki a társaságot. Az "Isten-hozott pohár" kiürítése után asztalhoz ültünk. Szétbontottam a szalvétát, és az ölembe terítettem. Az előételt Gunilla gustavsbergi, kék-fehér porcelántányérban szolgálta fel. A szétnyílt kékkagylók héjastól csücsültek a sűrű, sárga petrezselyemszószban. A kagylóhoz jól csúszott a száraz fehérbor. A második fogás igazi ínyencfalat: rénborjú-szűzérme, barna, édeskés szósszal leöntve. Gunilla kipirosodott arccal hallgatta az elégedett hümmögéseket.

A koccintáshoz vidám nótákat énekeltünk az énekeskönyvből – mindenki kapott egy példányt - vagy Magnust hallgattuk, aki a Római Birodalom bukásáról olvasott egy könyvet. A római cirkuszi viadaloknak a harci erkölcsöt erősítő szerepéről beszélt, amivel nem remélt inspirációt adott a beszédemhez.

Az asztal közepén díszes tartókban lobogó gyertyák fényében meg-megcsillantak az ezüst evőeszközök. Ha valaki benéz az ablakon, azt hihetné, hogy kivilágított akváriumban üldögélünk. Pillantásom találkozott az asztal végén ülő Ivaréval. Kihasználtam az alkalmat, és a poharamat az állam és a tányér között húzott képzeletbeli egyenes felezőpontjához emeltem, és mélyen a szemébe néztem. Kortyoltam a pohárból, és ismételten a szemébe néztem. Tíz perccel ezelőtt ”távkoccintott”, ideje volt viszonozni. Az etikett az etikett...

Gunilla a kávét szervírozta, amikor eljött a beszéd ideje. Megkocogtattam a poharam. 

- Sajnálattal kell tudatnom, hogy nem jut eszembe egy épkézláb ötlet, amely segítségével szavakba önthetném a vacsora során szerzett kellemesnél kellemesebb benyomások sokaságát. Mentségemre egy ókori történetet szeretnék elmesélni.

Körbenéztem, szüreteltem a bátorító mosolyokat.

- Történt ugyanis, hogy egy római cirkuszban a szolgálatos áldozat odaintette magához a farkaséhes oroszlánt, súgott valamit a fülébe, mire a fenevad, a közönség legnagyobb meglepetésére, farkát lábai közé vonva, kioldalgott az arénából.

- Áruld el nekem, mit súgtál az oroszlán fülébe? - kérdezte a császár, miután a közvélemény nyomására megkegyelmezett a rabszolga életének.

- Csupán arra emlékeztettem, hogy ha megesz, akkor neki kell a tósztot mondania!

Ezzel Gunilla felé emeltem a poharam. - Tack för maten!

11 komment

Címkék: Tack för maten

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9117802091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.04.13. 11:46:19

A "My Fair Lady" magyar fordításában hangzik el Higgins professzor szájá
ból a következő "bon mot":

- A francia bármit mond, egyértelműen mondja - csak kétértelműen hangzik.

(Ne feledjük, ez egy angol mondja - a nec plus ultra-ja a dolognak az, amikor egy francia szerző {Pierre Daninos} 'Thompson őrnagy visszaemlékezései' című művében úgy állítja be a dolgot, mintha ő az angolul írt szövegnek csupán a francia fordítója lenne. Márpedig a - képzelt - őrnagy - sok más angolhoz hasonlóan - megelégelvén a Brit szigetek jellemzően nedves éghajlatát, nyugdíjas éveit Franciaországban tölti, s lévén a késői házasságban társa egy francia hölgy, bőven van értekezni valója. Közben a fordítóval is vitatkozik néha, ami nagyon humoros - feltéve, ha az ember némileg járatos mindkét nyelvben :-)))
Az őrnagy pl. ragaszkodik hozzá, hogy a bemutatkozásnál használt angol formulát "May I Introduce Myself" szóról szóra, 'pontosan' tegye át a fordító franciára. Ám az általa követelt "Puis-je m'introduire?" inkább hangzik felhívásnak keringőre, mint bemutatkozásnak... És még finom voltam :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.04.13. 12:05:40

Egyebekben nem is akármilyen családban nevelkedett a szerző. Bátyja, Jean Daninos iparmágnás és a gépjárművek szerelmese alapította az utolsó francia luxus gépkocsimárkát, a Facel-Vega -t. (1954-1964)

en.wikipedia.org/wiki/Facel_Vega

en.wikipedia.org/wiki/Facel_Vega#/media/File:Facel_Vega_1961_Castle_Hedingham_2008.JPG

en.wikipedia.org/wiki/Facel_Vega#/media/File:Facel_Vega_HK500_-_Flickr_-_exfordy.jpg

Szomorú tény, hogy 1960 január elején egy Facel, volánjánál a híres kiadóval, Michel Gallimard-ral és anyósülésén Albert Camus-vel Párizsba visszatértükkor halálos balesetet szenvednek; a vizsgálat szerint azért, mert az egyik kerék váratlanul eldurrant. A kiadó felesége és lánya, akik hátul ültek, sértetlenül megúszta a balesetet. Akkoriban nem volt még kötelező a biztonsági öv, és a járművek sebességét sem korlátozták...
AZ ikonikus gépjárművek "utóélete" sem mindennapi: több filmben és rajzfilmben is szerepel ilyen jármű - például, hogy némi 'gasztro' vonatkozást is becsempésszek; a
"Ratatouille" (L'Ecsó) című rajzfilmen a "Chez Gusteau" vendéglő kevéssé rokonszenves sovány séfje, Skiner vezet egy Facel Vega HK 500 -ast.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.04.13. 14:46:53

@Mormogi Papa: kimaradt "n". Természetesen "Skinner" a neve.

Az illemtankönyvek meg már a múlt tartozékai.
Hogy is volt a refrén az "Egy szerelem három éjszakája" című magyar Musial filmben?
" Az Etikett, az etikett - csak a halottak tudnak illemet..."
youtu.be/4-X93tw6ZGU

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2022.04.13. 15:20:15

@Mormogi Papa: "az egyik kerék váratlanul eldurrant"

A család autójának az első kereke pár napja laposra eresztette magát. A parkolóban állt, az első gondolat szeg vagy kés volt. Aztán rájöttem: a szelep "töve" elvált a gumitól, ott jött ki a fölös atmoszféra. Szerencse, hogy nem az autosztrádán történt...

Vidor Komor 2022.04.13. 18:58:09

A mi vidékünkön más az etikett. Ha Lajcsi bácsihoz mentünk, mindig ez volt a poén: "asszony, tégy valami szarnak valót az asztalra", s a végén ezzel zárta a vacsorát: "hál' istennek jól laktunk, jó, hogy meg nem fulladtunk, ámen!"
Ahány ház, annyi szokás...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.04.13. 21:10:58

A francia gyerek meg (már ha hívő, kdresztyén szülőké) ezt mondja evés után:
On a bien mangé,
On a bien bu,
On a le ventre bien tendu
Merci, Petit Jésus!

Azaz "jót ettünk, jót ittunk, csam úgy fedzül a pocknkbőre

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.04.13. 21:12:51

@Mormogi Papa:
Megint elugrott #@^%!!!

Cyak úgy feszül a pockunkon a bőr - köszönjük, Kisjézus!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2022.04.14. 06:12:07

@Vidor Komor: Egy koccintás alkalmával hallottam: "Ott jöjjön ki, ahol bement!" - értve alatta a pohár száját.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.04.14. 11:14:23

@Hobbiszakács:

Én, ellenkezőleg, ezt hallottam jókívánság gyanánt:

"Egészségedre, ne maradjon benned - és ne ott jöjjön ki, ahol bément."

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.04.14. 16:52:24

@Hobbiszakács:
Egy apró jó tanács:

Ha a szomszéd/tulajdonostárs/bérlő éppen a gépkocsitok közelében sétáltatná az ebét, netán az a korcs "megtisztelte" lett volna a kocsidat, akkor...

Közöld vele kíméletesen, hogy az esetről videófelvételt készítettél és elküldted egy megbízható barátodnak.
Így, ha utóbb hasonló baleset érne az úton, a barátod tanúsítani fogja, hogy a szomszéd (stb. nem kívánt törlendő) viselkedése (t.i. h nem rángatta el onnét a kutyáját) kimeríti a "Gondatlan veszélyeztetés" - esetleg emberölési kísérlet - tényállását. Ugyanis köztudott, hogy az ebek (nem harmincadja, hanem ) húgya kikészíti a gumiabroncsokat - különösképpen az acél radiálokat - márpedig a tiéd éppen ilyen...

Mindezt persze "Kóhn Fliktus kerülő üzemmódban teendő, ha már svédek vagyunk... Pardon, én aztán nem :-P
süti beállítások módosítása