Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Divat megsértődni (2005)

2023.09.01. 05:48 :: Hobbiszakács

Az időközben megszűnt "parlamentblogot" a "Déli Riporter" indította 2005 táján. Ha az internet nem is, de a Winchesterem még emlékezik a közel két évtizede írt posztjaimra. 

Manapság jóformán nincs olyan kijelentés, karikatúra vagy reklám, mely nem sértené valamelyik kisebbségi csoport érdekeit, tagjait. Az ember hajlamos arra, hogy visszasírja a szex- és politikamentes szovjet Krokogyil „vicclapot”. (Egy karikatúrára emlékszem: A rajzon pufajkás-kucsmás pasas, vállán óriási fűrésszel, így szól a megrökönyödött babuskához: A rádiót jöttem megjavítani. Tessék megmutatni, hogy melyik az, a többi az én dolgom).

riksdagen.jpg

A svéd parlament épülete

Érzékenynek áll a világ. Vannak maxi-, midi- és minisértődések. Amatőr és profi,  időszakos és állandó jellegű, vehemens és bárgyú, agresszív és passzív sértődősek. Megsértődni alapvető jog, a demokrácia része.

- A demokrácia komplikált dolog – mondta Gorbacsov valamikor az 1980-as évek derekán. Azaz egy olyan fogalom, amelynek nincsenek konkrét határai. Gyakorlatilag minden belefér.

A szabadsággal együtt jár a megsértés és a megsértődhetőség. Ahogy a szabad véleményt nem lehet betiltani, úgy a sértéseket sem lehet. Legfeljebb ejnye-bejnyét mondhatunk. És ragtapaszt osztogathatunk a képzelt, vagy tényleg megsértetteknek.

Ugyan kinek jutott volna eszébe kilakoltatásért, közmunkára vezénylésért vagy éppen sorban állásért megsértődni a diktatúrában? Örültünk annak, hogy van lyuk a becses részünkön. Pedig Ceausescu Romániájában kínosan ügyeltek arra, hogy a megtartsák a demokrácia látszatát. A Kárpátok Esze beszédeiben következetesen úgy említette szeretett népét, mint a románok, a magyarok, németek és más nemzetiségek homogén masszáját. (Erre mondta aztán a forrasztó Gábor a sarki trafikosnak: „Mit van úgy eltelve magával? Maga is csak „más nemzetiségű!”)

A nyugat-európai muzulmán (nemrég tudtam meg, hogy a mohamedán elnevezés sértésnek számít) kisebbség régóta szívta a fogát. Egy szimbólumra várt, hogy azzal - vagyis azon - töltse ki a bosszúját a megálmodott luxusélet helyett a társadalom szélére való kiszorulása miatt. A sértés nem késett, a dán Jyllands Postenben közölt vérlázító Mohamed karikatúrák ugyancsak felkorbácsolták az indulatokat.

A skandináv TV-híradókban idő- és tölténymilliomos álarcosok egy (tőlük) távoli kis ország zászlaját tapodják, égetik, és halálra ijesztik a csörömpölő fegyvereikkel a humanitárius segélyintézmények személyzetét. Az arab országok sorban jelentették be a dán áruk bojkottálását. (Időközben megnézték a térképet, és a bagatellizálás vádját elkerülendő, kiterjesztették a blokádot a norvég és a svéd árukra is).

A bojkott elterjedése óta sorban érkeznek a szólásszabadság mellett kiállókat – több európai újság leközölte a képeket - megértésre, jobb belátásra bíró, megszeppent reakciók. Amikor az elvek és a pénz között kell választani, akkor a "Nyugat" az utóbbit választja. (Ha jól emlékszem, tíz évvel ezelőtt a Csendes-óceánban végrehajtott francia atombomba-kísérletek ellen a francia borok bojkottálásával tiltakoztunk – mármit mi, skandinávok).

Ceausescu uralmát is egy szimbólum ingatta meg. Öt-hat évvel kivégzése előtt kétszázezres tömegnek tartott ötórás beszédet, melyben Gorbacsov glasznosztjára célozva azt találta mondani, hogy „akkor lesznek változások Romániában, amikor a fenyőfa körtét fog teremni”.

Másnap létráról szüretelték a szekusok a bukaresti diáknegyed fenyőfáira drótozott körtéket.

 

 

5 komment

Címkék: 2005 Ceausescu Gorbacsov Karikatúrák Krokogyil Divat lett megsértődni Volt egyszer egy parlamentblog Déli Riporter

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2818203739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2023.09.01. 18:52:18

Jo poszt.

Talán hallottál egy honfitársam jelen problémáiról, a poltikailag nagyon nem korrekt Jordan Petersonról.

Sajnálom a komikusokat is, manapság tabú kisebbségeket kritizálni.

Megbolondult az első világ, én ezt annak hanyatlásaként látom.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2023.09.02. 06:14:05

A körtermő fenyős történet nekem új volt ;-)

A másik forráson is láttam új képeket az ünnepségről. Arra még nem orroltak?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2023.09.02. 08:03:51

@littke: Aki a kellemetlen igazságot közli, az számíthat arra, hogy megorrolnak rá. A komikusok és J.P.Peterson a túlnyomó többséget kritizálják: a buták halmazát. Erre mitadisten: a kisebbségek húzzák fel az orrukat. Merthogy ők nem tehetnek róla :-))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2023.09.02. 08:18:27

@Mormogi Papa: Felőlem orrolhatnak. :-) A "Seen in Stockholm" lassan meghaladja az erőmet. Az 500 éves évforduló képeit "Az Utazónak" (azutazo.hu) készítettem.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2023.09.02. 09:27:19

@Hobbiszakács: Ezért reagáltam megkésve - ritkábban nézek be oda.
süti beállítások módosítása