Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Kőkorszaki amazon

2023.11.08. 08:05 :: Hobbiszakács

A napokban került sor a svéd állami TV-ben a Svédország történelméről készült sorozat bemutatására. A tízrészes történelmi visszatekintés első fejezete a kőkorszakba visz el minket.

svtplay-6.jpg

A rénszarvasokat követő telepesek a jégkorszaki maradványok – a kilométer vastagságú jégtakaró - eltakarodása után tették a lábukat Skandinávia területére. 

svtplay-4.jpg

Halásztak, vadásztak, bogyókat és gyökereket gyűjtöttek.

svtplay-1.jpg

A dél-svédországi Österödben talált, tízezer évvel ezelőtt élt nő csontjainak DNS vizsgálatából kiderült, hogy a hölgynek sötét haja és bőre volt, valamint az is, hogy eredményesen bánt az íjjal és a szigonnyal.

svtplay-2.jpg

Nemcsak hogy felvette a férfiakkal a versenyt, hanem le is pipálta őket.

svtplay-3.jpg

Summa summárum, a nők ügyességének köszönhető az, hogy az első telepesek túlélték a kőkorszaki viszontagságokat.

4 komment

Címkék: Kőkorszaki amazonok

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr118252149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2023.11.08. 16:17:33

Hmmm elolvastam miszerint az ősnőknek köszönhető a Svédországban történt sikeres első betelepülés 10 ezer évvel ezelőtt. Mindezt talált csontokból következtették! Ez annyira pontos lehet mintha a tenyereden található vonalakból tennéd...
Nekem ez nagy marhaságnak tűnik. Én úgy hinném a sikerben mindkét nemnek egyenlően része lehetett. Dehát nem. Ezek a svédek megérik a pénzüket.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2023.11.09. 06:13:00

@littke: Az állami pénzalapból anyagi támogatásért folyamodóknak meg kell indokolniuk azt, hogy a produkciójuk mivel járul hozzá a bevándorlók integrálásához valamint a nemek közti egyenlőség és a környezetvédelem fontosságának a tudatosításához. (Vita folyik arról, hogy ezt, az alkotói szabadságot korlátozó feltételt töröljék-e vagy sem.) Ahogy a BBC produkciók kötelező eleme (az amúgy tényleges) környezetet fenyegető veszély.

littke 2023.11.09. 15:16:05

@Hobbiszakács: Aha, értem. Hasonló a helyzet itt Kanadában is, persze hozzá kell adnunk az őslakosok ellen elkövetett igazságtalanságok megfelelő bemutatátását.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2023.11.10. 08:05:34

www.heritagedaily.com/2023/10/new-study-suggests-that-prehistoric-women-were-hunters-too/148951
Azért megjegyezném, a történelemben számos olyan "Tomboy" ismeretes, aki nem elégedett meg a "hagyományos női szereppel". Valamint írtak olyan hölgyekről is, akik erejükkel visszaélve "győztek meg" férfiakat (nőket) az 'igazukról'.
süti beállítások módosítása