Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Alpok az Óceánban - A Lofoten-szigetek (1)

2024.03.24. 07:37 :: Hobbiszakács

Napnyugta Henningsvaerben

Az Atlanti Óceánból kiemelkedő Lofoten szigetcsoport az Északi-sarkkörtől északra, a 67 és a 68 szélességi fokok között fekszik. Éghajlatát a partok mellett végigsimuló Golf áramlat határozza meg. A telek enyhék, a nyarak hűvösek. A hőmérséklet júliusban és augusztusban meghaladhatja a huszonöt fokot is, de ha a nap elé felhő kerül, akkor pillanatok alatt 14-15 fokra süllyed. (A nyári rekordhőmérsékletet, 30 fokot 1963. júliusában mérték.)

Lofoten térképe

 A 600-1000 méter magas, fekete cukorsüveg formájú sziklákból álló, száz kilométer hosszú "Lofoten-fal" tövében eltörpülnek az öblök vizében álló cölöpökre épült, vörösre festett halásztanyák, a rorbuk. 

ph-rorbuk.jpg

A szigeteken élő 25000 lakos legfontosabb jövedelmi forrása a skrei – az ivarérett tőkehal - februártól áprilisig tartó halászata. Az arktikus tőkehal - gadus morhua - decemberben indul a Barents-tengerből, hogy 800 km-es vándorlás után Lofoten partjai mellett bukkanjon fel. A közel harmincezer helybéli, valamint Norvégia más tájairól idesereglett halász évente több mint harmincmillió tőkehalat fog ki.

ph-torsk-6.jpg

A hűvös nyár, az állandó szél, tökéletes körülményeket biztosít a halszárításhoz, ezért a tőkehalak egy részét a parton épített állványokra aggatva szárítják.

ph-torsk1.jpg

A fahasábhoz hasonlító halmúmiákat nagyságuk, illatuk és színük alapján három fő osztályba szortírozzák: Prima, Sekunda és Tertia (vagy Afrika). 

ph-szaritott_tokehal3.jpg

Austvågöy szigetén van Lofoten legnagyobb települése, Svolvaer. Svolvaer temetője fölött kecskeszarv alakú hegycsúcs, a Svolvaergeita magaslik. (A geit kecskét jelent norvégül.)

ph-svolvaergeita1.jpg

Ismert hegymászó próba az egyik "szarv" megmászása után, háromszáz méter magasban átugorni a másikra.

ph-g3d.jpg


2 komment

Címkék: Lofoten Svolvaer Svolvaergeita Austvågöy skrei szárított tőkehal rorbu

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1318358639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2024.03.24. 15:17:47

@littke: Én nem aztán. Még a járda szélén is szédülök. A kecskeszarvak mögötti hegygerincre ösvény vezet, onnan jobb képet tudtam volna csinálni. (A fénykép az utcáról készült egy 300-as objektívvel.)
A neccen vannak videók merészebb ugrásokról is. (Keress a youtube.com-on "Svolvaergeita"-ra.)
süti beállítások módosítása