Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

A mészkörforgás és a biomimikri a klímavédelem szolgálatában

2024.04.24. 06:47 :: Hobbiszakács

A globális felmelegedés megfékezésének egyik elfogadott módszere a légkör szén-dioxidtartalmának a csökkentése hagyományos módszerekkel vagy sci-fibe illő megoldásokkal.

A cement előtt az „oltott mész” volt az egyetlen olyan kötőanyag, ami nagy mennyiségben állt rendelkezésre. Oltott meszet (Ca(OH)2) a mészkő (CaCO3) hőkezelésével gyártanak.

CaCO3 -> CaO + CO2

A mészégető kemencében keletkezett égetett meszet (CaO) vízzel oltják, és az építkezésben használt falazó habarcsba keverik, ahol reagál a levegőből felvett szén-dioxiddal, és idővel visszaalakul mészkővé.

A mész körforgását használja ki a kaliforniai Tracy városkában üzembe helyezett, ipari méretű berendezés a szén-dioxid kivonására a Föld légköréből.  

63bb113ba09a60534e5df51d_technology_direct-air-capture-process-p-1600.png

Első lépésben megújuló energiával termelt, elektromos energiával fűtött kemencében égetett mésszé alakítják a mészkövet. A hőkezelés során keletkezett szén-dioxidot befogják, és valamilyen módon – például geológiai tározókban - ártalmatlanná teszik.

Heirloom cég „Direct Air Capture” rendszere felgyorsítja a szén-dioxid elnyelését. A tálcákra terített égetett mészpor (CaO) lényegesen nagyobb felületet kínál a szén-dioxiddal való reakciónak, mint a falazó habarcsban.  

A mindössze három napot igénylő folyamat alatt keletkezett ásványi mészkőport visszavezetik az égető kemencébe. A ciklikus módszer a szivacs többszörös kicsavarásához hasonlít.

A biomimikri néven ismert tudományág a természet időtálló mintáinak és stratégiáinak utánzásával állít elő új anyagokat. Innovatív és fenntartható, ötletek valósulnak meg, melyek révén egészségesebb és fenntarthatóbb módszereket alkalmazhatunk az élet minden területén.

Az építőiparhoz szükséges beton előállítása óriási szén-dioxid kibocsátással jár, amit a betonhoz szükséges kötőanyag, a cement tulajdonságaival rendelkező szerves anyaggal lehet csökkenteni. Kutatók dolgoznak azon, hogy a biomimikri segítségével a jövő betonja cement helyett szénsemleges kötőanyagot tartalmazzon.

biozeroc_kep_1.jpg

A Biozerocs „Bio-beton startup” cég szabadalma egy jelenleg folyó kutatáson alapszik, mely egy tenyésztett baktérium megfelelő körülmények között egy, a cement tulajdonságaival rendelkező szerves anyagot termel, melyet beton készítésére lehet használni.

 

Irodalom:                                                                  

  1. TRACY - The first commercial carbon capture plant in the entire country is set to open in San Joaquin County.https://www.cbsnews.com/sacramento/news/countrys-first-carbon-capture-plant-opens-in-san-joaquin-county/
  2. Heirloom https://www.heirloomcarbon.com/
  3. Biozeroc https://www.biozeroc.com/announcements/breaking-news-biozeroc-launches-worlds-first-on-site-integration-of-bioconcrete-manufacturing
  4. https://www.cartierwomensinitiative.com/fellow/liv-andersson

 

 

 

2 komment

Címkék: https://hobbiszakacs.blog.hu/9999/12/31/a meszkorforgas es a biomimikri a klimavedelem szolgalataban mészkörforgás Biozerocs Bio-beton Heirloom Direct Air Capture

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1718326499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2024.04.25. 00:10:56

Nos anyi nagyapám építészmérnök volt és ismert vállalkozó is (Báthory és Klenovits). A háború után az elkerülhetetlen államosításuk előtt, Kőbányáról a vállalat pasaréti házába és annak nagy kertjébe költözött, spórolás miatt.

Ott mint kis gyerek Láttam a meszet vízzel "oldani" két gödörben történt, veszélyes művelet és a maltert készíteni. Mert azt használták a legtöbb építkezésnél.

Senki nem gondolt arra hogy e módon a CO2-t "elfogaják".

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2024.04.26. 03:55:11

@littke: Régi szép idők... A lánghegesztőhöz az acetiléngázt kalcium-karbid (CaC2) és víz reakciójából helyben állították elő. A melléktermék ugyancsak oltott mész volt. A levegőben foszfinoknak tulajdonított, furcsa szag terjengett.

mek.oszk.hu/01200/01200/html/forg7.htm
süti beállítások módosítása