Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Mitől érik a paradicsom?

2024.12.02. 05:36 :: Hobbiszakács

sk2-20241012_114431.jpg

Amikor a paradicsom eléri a zöld érettségi állapotot, és az első vörös árnyalat megjelenik rajta, érést serkentő, katalizátor hatású etilént kezd termelni, amely meggyorsítja az érés folyamatát.

Az etilén képlete

Arra, hogy az etilén az érés folyamatának a kulcsa, arra egy orosz kutató jött rá. Dimitrij Neljubov „A gázlámpák hatása a levélhullásra” című, 1901-ben keltezett dolgozatában jelezte azt, hogy a gázlámpával világított laboratóriumban növesztett borsó másképp fejlődik, mint a szabad levegőn termesztett.

A gázlámpa a fényen kívül az érési folyamatot befolyásoló etilént is kibocsát, ami színtelen, édeskés szagú, emberre veszélytelen gáz. Természetes hormon, amely a növényi sejtekben található aminosav, a metionin, lebomlásából keletkezik. A növény speciális receptorai megszimatolják az etilént, amire az enzimek mozgásba lendülnek, és a szénhidrátokat cukorrá, a savakat aromákká alakítják, ezzel megérlelik a gyümölcsöt

Az etilén az „utóérő”gyümölcsök, azaz a paradicsomon kívül az alma, az avokádó, a banán, őszibarack érését katalizálja. A messzi földről érkező, zöld banán érésének a beindítása is etilénből álló, palackos ipari ” banángázzal” történik. 

A „nem utóérő”, főleg bogyós gyümölcsök, mint a cseresznye, szőlő, narancs és eper csak a fán vagy bokron megérve válnak teljes értékűvé, a teljes érés előtt leszedve ízetlenek, fogyasztásra alkalmatlanok.

Szólj hozzá!

Címkék: Etilén Paradicsom érése Banán érése Banángáz utóérő gyümölcsök

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2618736166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása