Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

A kincses sziget

2025.04.29. 05:48 :: Hobbiszakács

sk-kantarell-dsc03750_1.jpg

Napsütéses délelőtt érkeztünk a szigetre. A nyári ház előtt Erik, a rókaképű tulaj várt. Miután elmagyarázta a fontosabb tudnivalókat, felkapta az ajtó mellől a vedrét, és kellemes tartózkodást kívánt.

- Mi van benne? - kérdezte csak úgy mellékesen Kati.

- Rókagomba, a sziget kincse – mutatta büszkén a sárgán virító gombákat Erik.

- Micsoda finom gombapaprikást tudnék rittyenteni belőle – sóhajtott Lonci. - Nem adja el?

- Már elígértem - mondta Erik.

Fölösleges volt rákérdezni. Tudvalevő, hogy a gombalelőhelyek titkát nem szokás elárulni.

Másnap a reggeli után elindultunk gombászni. Sajnos Erik írmagot sem hagyott a sziget kincséből. Megadóan poroszkáltunk hazafelé a keskeny földúton.

- Figyeljetek csak! – mutattam egy bokor ágára kötött piros szalagra. – Vajon mit jelöl?

- Nézzük meg! - mondta Pista, és széthajtotta az ágakat. És láss csodát! A zöld fűben sárgán virított a sziget kincse.

sk-kantarell-dsc03758_1.jpg

Otthon a lányok azon nyomban nekiláttak a pucolásnak, és kisvártatva a tűzhelyen rotyogott a gombapaprikás.

Az ajtón kopogtattak. Erik volt.

- Épp vacsorázunk, tartson velünk! - fogadta Lonci.

- Ilyen kedves meghívást nem lehet visszautasítani – mondta Erik, és lezökkent a felajánlott székre. - Hol szedték a gombát? – kérdezte ravaszdi mosollyal az arcán.

- Úton, útszélen – válaszoltam. - Sajnos a rókagomba nagy részét valaki már letarolta, úgyhogy ahány színes gombát találtunk, mind leszedtük.

Erik arcáról lefagyott a mosoly.

- Most jut eszembe, hogy feltettem melegedni a vacsorám – hebegte. Az ajtóból visszaszólt. - Tűzveszély… szóval izé, tudják.

A kulináris élményt megpecsételő borozgatás után kimerülten kerültünk ágyba. Hajnali négykor szólt a telefonom.

-  Halló? – A tétova hang. Eriké volt.

-  Igen, mi történt?

-  Semmi – mondta.  – Semmi különös. - És letette a kagylót.

Kati felébredt, a szemét dörzsölte.

- Ki volt? – kérdezte.

- Eriket nem hagyta nyugton a gondolat, hogy szörnyű görcsökben fetrengünk, talán életben sem vagyunk – tippeltem.

- Ritka kincs az ilyen ember– motyogta Kati. – De most hagyj aludni!

6 komment

Címkék: gombapaprikás Rókagomba A kincses sziget

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2018817064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2025.04.29. 15:35:36

A rókagomba, azaz chanterelle, tényleg nagyon finom. Sajnos itt É. Amerikában, ahol nagyon sok a gomba, az átlag ember nem gyüjti/eszi, a kulináris tudat nagyon alacsony fokon mozog.
Most tavasszal jön a morel, magyarul azt hiszem kucsmagomba, szintén nagyszerű.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2025.04.29. 21:11:25

@littke:
A kucsmagomba fajtákat felsoroló Wiki lapon több nyelven is hasonló a neve (morchella, a latin nevéből feltehetőleg) ám pontos egyezést csak a Cymareg, azaz a Welszi nyelvnél találtam.
Észak-amerikában - illetve az USA-ban - az ócskaják a mindennapi betevők; valódi főzés alkalomszerű: Hálaadás, Karácsony, Húsvét...
Jellemző gyerekszáj:
Tegnap anyu McDonaldot főzött, ma KFC-t. Tegnapelőtt BurgerKinget...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2025.04.30. 14:10:32

@Mormogi Papa: @littke: A morel - kucsmagomba - svéd földön murkel néven fut. Ügyelni kell, nyers állapotban mérgező anyagokat tartalmaz. Eleinte csak megszárítás után vetették be, újabban a szárított gomba előzetes kifőzését is ajánlják. A beszariak egyszerűen mellőzik az étlapjukról.

littke 2025.04.30. 14:48:18

@Hobbiszakács: A morel határozottan nem mérges, jómagam családostúl ettünk anno frissen. Van egy gomba, a hamis (false) morel, amiről te valszeg írsz, amitől tényleg beteg leszel, de az szárítva sem jó.
Olvass errő többet itt és másutt: www.foraged.com/blog/morel-mushrooms-vs-false-morels?srsltid=AfmBOorL-zYlWf2tLomP5kxXJXwyIh3UiisQyoDhYYXAMj1noOkBABNK

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2025.05.01. 16:19:49

@littke: Akkor a személyedben élő tanút tisztelhetünk :-)

Amelyikre én gondolok az a gyromitrin mérget tartalmazó
en.wikipedia.org/wiki/Gyromitra_esculenta
amit előszárítás-főzés után szoktak enni.

A csúcsos "Tiédet" en.wikipedia.org/wiki/Morchella_conica is nálunk legalább 15 percig előfőzik- a svéd egészségügy ajánlása.

Mindentől függetlenül ettem már szárítottból főzött mártást, csuda finom volt.
süti beállítások módosítása