Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Sankta Lucia körmenet Luca napján

2023.12.13. 06:14 :: Hobbiszakács

"Külön megtiszteltetés a Grand Hotelben Luciázni, ott, ahol az újdonsült Nobel díjasok szállnak meg."

sk-ph-dsc01866.jpg

Svédországban és Finnországban 1927 óta él ez a zimankós, téli hajnalt köszöntő hagyomány. A fiatal leányok kora hajnalban kelnek, hogy megsüthessék a lussekattot, és a gyömbéres kekszet, a  pepparkakát.A nagyobbacskák az iskolában virrasztják át az éjszakát. Virradatkor a nyoszolyóleányok a demokratikus módon rendezett választással kijelölt Lucia fejére helyezik az égő gyertyakoszorút. A szűzies menet körbehordozza a fénysugarat, amely oly fontos szerepet játszik a hosszú téltől szorongós lelkű északiak életében.


sk2-ph-dsc01865.jpg

A névadó Lucia 304-ben halt mártírhalált Syrakuzában. A diokleciáni átkos időkben rájárt a rúd a szüzekre. Luciát, miután sikertelenül próbálták call-girlnek beszervezni, máglyára küldték a hatóságok. Mivel a lángok nem ártottak, torkát karddal szúrták át, úgy vetettek véget életének. 

sk2-ph-dsc01875.jpg

Külön megtiszteltetés a parlamentben, de még inkább a Grand Hotelben Luciázni, ott, ahol az újdonsült Nobel díjasok szállnak meg. Kora hajnalban, minden előzetes figyelmeztetés nélkül vonulnak be a szobákba. A legédesebb álmukból ébredő, és nem éppen ifjú kitüntettek, meglepetésükből felocsúdva igyekeznek jó képet vágni ehhez a szép szokáshoz.

lucia.jpg

Feljegyezték, hogy az egyik japán kitüntetett szentül meg volt győződve arról, hogy a mennyországba jutott, és az angyalok dalát hallgatja. A dán Nobel díjas orvos kócos hajú felesége a kíséretként betóduló fényképészek elől az ágy alá menekült.

És amire sajnos senki sem gondolt előre, az a halálra rémült Martin Luther King bizarr képzettársítása volt a hosszú, fehér lepelbe burkolt, kezükben égő gyertyával, harsányan daloló társaság láttán. Ettől eltekintve általában kellemes benyomást kelt az idegenekben a protestáns, női Mikulás.

2 komment

Címkék: Stockholm Grand Hotel Luca nap Nobel díjasok

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr3318277737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2023.12.13. 09:42:32

Kedves Bloggazda, mindig tanulok Nálad valami újat az északi Lucázásról!
Magát a szokást régebbinek vélem, nem 1927-esnek, hiszen nlunk is van hagyománya. Részletesebben:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Luca-napi_szokások
Röviden: Luca napja - a Gergely-naptár bevezetése előtt ez a nap volt az év legrövidebb napja (eltérően a mai téli napfordulótól, ami december 21-re, esetenként 22-ére esik). Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek.
Északon a Luca-menyasszonyt koszorúval és gyertyával 1780-ban említik először, a szokást újraélesztették Svédországban Nobel Alfréd halála évfordulójával összefüggésben. Nevezetesen a Nobel-ünnepségek zárónapja december 13., és e nap reggelén gyertyás-koronás lányok köszöntik az új Nobel-díjasokat.
A Luca-naptár a régi magyar Luca-hagyománykör egyik eleme, mely szerint a következő esztendő januárjában a megfigyelési helyen olyan idő lesz (átlagosan), mint Luca napján (december 13.), februárban olyan, mint Luca másnapján és így tovább egészen karácsonyig, ami a következő decemberi időjárásra utal.
Lucázás: (kotyolás, palázolás)
A lucázás vagy kotyolás, a fiúgyermekek házról házra járó, termékenységvarázsló szokása Nyugat- és Dél-Dunántúlon. Többnyire hajnalban, kisebb csoportokban mentek. A házba betérve engedélyt kértek, s ha megengedték, akkor ráültek egy tuskóra vagy szalmára és elkezdték az éneküket.
"Luca, Luca, kitty-kotty,
Tojjanak a tiktyok!
Tiktyok, luggyok ülőssek legyenek,
Fejszéjek, furójok élessek legyenek!
Ú’ megállanak a helibe,
mint a fűzfa a tövibe!
Akkora disznójuk legyen, mint a hidas,
Akkora szalonnájok legyen, mint a pajtakapu,
Ollan hosszu kóbászuk legyen, mint a falu hossza,
Annyi töpörtőjük legyen, mint a tengerben a föveny,
Annyi pénzek legyen
mint az égen a csillag,
Annyi csirkéjük legyen, mint a kertben a fűszál!
Luca, Luca, kitty-kotty!"

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2023.12.13. 09:57:04

Humorosabb hSz:
Ha a lúzerek rákattannak a borsos kakira, az az ő dolguk. De a Fő Luca feje biztosan fő - még akkor is, ha nem kap lángra.
Megjegyezném, hogy a japán mennyország magyban eltér a miénktől - már csak annyiban is, hogy a hívő (ha csak nem keresztyén-keresztény, ami ugyan ritkaság, de Japánban nem elképzelhetetlen), akár simtóista, akár budhista hisz a reinkarnációban. Tehát a riadalom nem végleges,"Lesz még folytatás" :-P
A kapcsolódó hazai vicc:
- Befizettem egy reinkarnációs tanfolyamra. K@va drága - de hát egyszer élünk!
A dán orvos neje a padlón menekült az ágy alá, pedig tudhatta volna, hogy jobbadán :-)))
AMi pedig a Királyt illeti (nem azt, aki elvisz, a másikat!) valószínűleg nem erre gondolt, mikor így kezdte híres beszédét:
"- Volt egy álmom..." (I've had a dream...)
Protestáns női Miksi helyett talán a " 3 x K " keretlegények ugrottak be neki...
De hát mindenki magából (és emlékeiből) indul ki.
süti beállítások módosítása