Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Torreádor a koncerten

2024.04.03. 04:43 :: Hobbiszakács

A Zenetörténeti múzeum fapadlós dísztermében félhomály, a diszkréten megvilágított pódiumon fekete zongora. A színfalak mögül fekete estélyibe öltözött hölgy lépett elő. Tétova taps után a nézőtér elcsendesedett.

A hatásszünet alatt a mennyezetre szerelt akusztikai elemeket tanulmányoztam. Lóri bácsi, középiskolás zenetanárom jutott eszembe, aki a proletárdiktatúra alatt a hangversenytermek pocsék akusztikájáról mesélt nekünk. Mint kiderült, az estélyi ruhák nélkül a nézőtér székei alatt szabadon terjedt a hang.

Töprengésemből cincogás riasztott fel. Az első sorban ülő, ronda kalapot viselő hölgy táskájából előkerülő mobiltelefon vidáman harsogta a torreádor indulót. A zongorista szúrós tekintetet vetett a félhomályba. A kalapos kétségbeesetten nyomogatta a gombokat, de Bizet bikája nem hagyta magát. Nem volt más hátra, mint megvető pillantásoktól követve elhagyni a termet.

A művésznő hol hajlongva simogatta, hol pedig ültéből felpattanva csapkodta a billentyűket. Haja kibomlott, hosszú tincsek ostorozták a billentyűk fölötti légteret. A kottaforgató alig győzte követni. Amikor beadta a mattot, kitört az ováció. A mellettem ülő vörösre tapsolta a tenyerét.

A kalapos közben kinyírta a bikát, és lehajtott fejjel tört utat a színpad felé igyekvő gratulálók között.

(Az illusztrációt AI-vel készítettem.)

2 komment

Címkék: Hangverseny Bizet Torreádor-dal Torreádor induló

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4218368121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2024.04.03. 17:11:22

Vigyázni kell.

Kétszer is előfordult velem hogy elfelejtettem a mobilomat lezárni, és valaki felhívott. Egyszer, vagy 20 éve, a Boston Symphony Hall-ban voltunk egy hangversenyen, fiam hívott, szerencsére pont a szünetben.

A második Genfben volt pár éve, a régi városban egy kis templomban, ahol ingyenes kamarazene volt, telt házzal. Itt is mázlim volt, nem az előadás közben hanem a szünetben jött a hívás a WhatApp-on, megzavarva a zenekar vezetőjét aki éppen egy kis ismertetést adott a zenekar legutóbbi utazásairól. Ebbe csörögtem bele, és tényleg egy kis időbe tartott míg az átkozott mobilt el tudtam halgatatni. De ugyan ugy belecsöngethetett volna a Vivaldi vonósnégyesbe is. Ó borzalom....

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2024.04.04. 07:32:12

@littke: Csak ne felejtsd el visszaállítani "hangosra". Mint a szomszédom, akinek az ajtaja előtt megjelentek a rokonok: három napja nem válaszolt a hívásukra.
süti beállítások módosítása