Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Bocuse d'Or elődöntő (I.)

2008.01.26. 19:46 :: Hobbiszakács

 


Pénteken tartották a 2009-es Bocuse d’Or nemhivatalos szakácsvilágbajnokságon való részvételért folyó szakácsverseny elődöntőjét. A négy fiatal svéd szakács közül az első helyezett Stavangerben és Lyonban, a második pedig Koppenhágában (az Északi országok séf-bajnokságán) fogja Svédországot képviselni. A harmadik helyezett Franciaországba utazik, és résztvesz Laurier d’Or-on, a Nantes-ban megrendezett ifjúsági Európai szakácsbajnokságon. A negyedik helyezett stipendiumot nyer, amit tapasztalatcserére fordíthat.
A papírforma alapján a négy elődöntős közül ketten esélyesek a február 22-ére tervezett döntőbe jutásra. Björn Svensson és Jonas Lundgren. Björn többek között Gordon Ramsay-nél (3***) Londonban , az El Bulliban (3***) Spanyolországban és az oszlói Restaurang Bagatelle-ben (2** ) dolgozott. Jonas korábbi munkahelyei közül a párizsi Pierre Ganier (3***), a kaliforniai The French Laundry (3***)  és a londoni The Square (2**) érdemel említést.
A zsűriben neves séfek, köztük korábbi Bocuse d’Or érmesek foglaltak helyet. A verseny témája, - akárcsak hat hónap múlva Stavangerben az Európa bajnokságon - a lazac és a bárány. Sorban bemutatom a fogásokat – számszerint nyolcat – és csak utána fedem fel a továbbjutók személyét.

 

Jonas lazacfogása így szerepelne az étlapon:

„Észak íze 55 fokon”
Enyhén füstölt-sózott lazacfilé kaporral, citromhéjjal és koriánderrel
Szalonnazsírban pirított "szendvics" mustárral (a lazacrulád alá)
Édeskömény szerecsendióval ízesített karórépával
Tarlórépa és alga osztrigával/tengeri sün-salátával
Tormaemulzió lazacikrával és kaviárral

 

A tizenkét tányérból hat jutott a zsűrinek, kettő a fényképészeknek, a maradék négy pedig szabad préda volt :-) Kevesen voltunk, jutott bőven mindenkinek. A lazac íze és állaga tökéletes volt, a pirítósé pedig egyenesen szenzációs.

5 komment

Címkék: bocuse dor elődöntő

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr61312742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.01.27. 09:50:13

A bárány-menü leírásánál segitségre van szükségem, Landonius. Mi a pontos magyar megfelelője a svéd sadel-nek? Gerinc? És a stek-nek? Pecsenye? Előre is köszönet érte.

landonius 2008.01.28. 13:00:56

pontossan ugy: a sadel-t gerincnek hivják ( selle d´agneau), a stek pedig comb ( gigot d´agneau).
Kösz a jelentésért, én még most is nyelem a nyálam a cikk olvasása után! ;-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.01.29. 08:10:04

Köszönöm a segítséget!

ipur 2008.01.29. 13:02:12

Kedves Hobbiszakács .Lenne e lehetőség arra, hogy kiutazzak és a helyszinen nézzem meg a 22-kei döntőt./Helyileg hol lessz és meglehet-e tekinteni/Köszönöm a segitséged !

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.01.30. 17:39:04

Kedves ipur! A 22-i verseny zártkörű, oda sajnos én sem megyek. Egy év múlva megint lesz a mai napon megtartott Év Szakácsa verseny. Arra segíthetek jelentkezni. Sokkal lendületesebb, és legalább olyan színvonalas, mint a Bocuse dOr selejtező. (Ott voltam és sok képet készítettem.)
süti beállítások módosítása