Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Vajkaland a svéd havasokban

2008.04.01. 18:00 :: Hobbiszakács

 

 
 
„alaposan megsózta a plasztelinhez hasonló állagú vajmasszát, és kézzel bedolgozta a sót”
 
Brindberg Stockholmtól 400 kilométerre északra, a svéd havasok déli lábánál fekvő Älvdalen városka fölött magasló hegyen van. A falucska határában működő eszténát (svédül fäbod) egy augusztusi délután, szemerkélő esőben látogattuk meg. Látogatásunk elsőleges célja az aranysárga, ízletes havasi vaj, a kärnsmör volt. A tehenek az erdőben legeltek, és Kerstin, a gazda felesége, antennával a kezében indult a keresésükre. Ilyesmiben ritkán van a városi embernek része, ezért készségesen követtük.


 

 


 

 

Kerstin időnként megállt, és körbefordulva hallgatta a tehenek nyakára erősített rádióadó egyre erősödő jeleit. Egy idő múlva halk kolompszót hallottunk. A sűrű bozótban fehér foltok villantak, és kisvártatva apró termetű, feltűnően tiszta havasi tehenek néztek szembe velünk.


 

 

 
Kerstin letört egy ágat, azzal nógatta hazatérésre a körénk gyűlt kíváncsi társaságot. Békésen ballagtunk vissza az eszténához. Kísérőink az istálló előtt még eljátszották a „nem akarok lefeküdnit”, aztán már zúgott is a fejőgép.


 

 


 

 

 
Friss vajuk nem volt, ezért felajánlottuk a segítségünket. A pincéből előkerülő a tejszínes bödönből Kerstin megtöltötte a centrifugát, amit a Zaszonnyal felváltva kurbliztunk. Mulatságos kalandnak indult, de alaposan beleizzadtunk a pergetésbe. Megváltás volt a szeparátorból hallszó jellegzetes, locsogó hang, amely a köpülés végét jelezte. A szeparátorból előkerülő masszát Kerstin egy dézsába rakta, és hideg vízzel kimosta a maradék írót a vajszemcsék közül.
 


 

 

Végezetül alaposan megsózta a plasztelinhez hasonló állagú vajmasszát, és kézzel bedolgozta a sót.


 

 


 

 

 
Munkadíjként két, félkilós dobozzal kaptunk. Legszívesebben mind elhoztam volna.
 
Jegyzet
 
Utólag megérdeklődtem és a következőt tudtam meg: A tejszínt 90-95°C fokon pasztörizálják, majd 5°C-ra hűtik, és két napig ezen a hőmérsékleten tárolják. A baktériumok elpusztulnak, és a tejben levő enzimek (peroxidáz, lipáz) is nyugdíjba vonulnak. A tejszínt ezután erőteljes pergetésnek teszik ki - köpülik – amire a tejszínben levő proteinek tejzsír-golyóbisokból álló habot képeznek. A zsírgolyócskákból író és folyékony zsír préselődik ki. Ez utóbbi vajszemcsékké ragasztja össze a zsírgolyóbisokat.
 
A vaj jellegzetes illatát - a diacetil a legfontosabb illatanyag  - speciális baktériumkultúráknak köszönheti. De a szénsav és a tejsav is fontos szerepet játszik. Manapság külön tenyésztik ezeket a baktériumokat, és utólag adják a vajhoz. A friss vajat tanácsos pár napig hidegben (+5 C fok) raktározni. Ennyi időre van szükség ahhoz, hogy elnyerje a megfelelő kinézetet és állagot.
 
 
 
 
 
 

4 komment

Címkék: vajköpülés

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr34406162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2008.04.02. 10:11:41

Azért egy kicsit irigyellek. Gyengém a finom vaj, s gondolom ilyen takarmány mellett milyen csoda lehet ez.
A centrifugában vannak lapátok?

ehran 2008.04.02. 11:09:52

:o
Ez mennyire durva, hogy így tartják a tehenet, van egy olyan gyanúm, hogy ha itthon tenyésztönek elörukkolnál ezzel az ötlettel, kinevetne :) - vagy csak én nem ismerem a hazai tenyésztöket.
Nagyon megkóstolnám az ilyen tejböl készült ételeket, és természetesen a vajat is, söt - bár a képet elnézve biztosan sajnálnám - a tehén husikáját is. :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.02. 14:31:37

Jó kérdés... Szerintem egyszerű centrifuga volt. Az "igazi" szeparátorban egy golyó van, amely forgásra kényszeríti a tejet, ami aztán tejszínné és habostejjé válik szét, és a két csövön keresztül külön-külön távozik. Kép: www.ulander.com/ljustorp/Hembygdsgarden/Samlingar/Separator.html

Amikor a fordulatszám elérte a 60/percet, akkor ráengedjük a felső tartályból a tejet.

Vajat házilag is lehet készíteni úgy, hogy kevés tejszínt töltünk egy befőttes üvegbe, rácsavarjuk a fedőt és addig rázzuk, amíg locsogó hangot nem ad.

A vaj ízletes volt és enyhén kristályos állagú. Kenyérre kenve bőven elég volt, nem hiányzott sem a sajt, sem a szalámi.
süti beállítások módosítása