Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Stavanger előtt - Interjú Pető Istvánnal

2008.06.24. 08:05 :: Hobbiszakács

 

„Bocuse d’Or Europe 2008” néven először rendeznek Szakács Európa Bajnokságot. A július elsején kezdődő, kétnapos verseny színhelye a norvég Stavanger, Európa kulturális fővárosa. Stavangerben húsz európai ország séfje találkozik, hogy többek között eldöntse azt, hogy ki jut a 2009-es Lyon-i Bocuse d’Or döntőbe. Öt ország – Dánia, Franciaország, Svájc, Norvégia és Svédország - versenyzője már bejutott, a fennmaradó hét helyért Belgium, Luxemburg, Hollandia, Finnország, Németország, Izland, Olaszország, Nagy Britannia, Spanyolország, Oroszország, Lengyelország, Málta, Cseh Köztársaság, Észtország és Magyarország versenyez.

A küszöbön álló EB-vel kapcsolatos kérdéseimre Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) elnöke válaszol:

HSZ: Mi az MNGSZ célkitűzése az első Szakács Európa Bajnokságon?

Pető István (ezentúl PI): A Bocuse d’Or verseny, számunkra egy nagy lehetőség ahhoz, hogy el tudjuk helyezni magunkat az európai melegkonyhai rangsorban. Itt, megtudhatjuk, hogy jó úton járunk-e a magyar gasztronómia irányvonalát illetően. Konkrét célunk, hogy bejussunk a döntőbe, de nem fogunk romokban heverni, ha az első próbálkozásunkat nem koronázza siker.

HSZ: Hogyan készül Kovács Sándor az egy hét múlva Stavangerben sorra kerülő megmérettetésre?

PI: Kovács Sándor együtt készül az erfurti olimpiai kerettel, de természetesen a saját témáját előtérbe helyezve gyakorol és kíváncsi a Vele dolgozó séfek véleményére is. Az idő rövidsége miatt, nem volt sok lehetőségünk olyan személyektől tapasztalatot gyűjteni, akik már sikeresen megjárták a Bocuse d’Or versenyeket. Az a néhány személy, akikkel felvettük a kapcsolatot, nem tudott egyértelmű trendet felvázolni, mert, mint minden verseny, állandó változásban van ez is. Javaslatuk az volt, hogy ne utánozzunk másokat, hanem a nemzeti sajátosságainkat próbáljuk meg a ma elvárásainak megfelelően, kreatívan előadni.

HSZ: Mennyire fontos a jó szereplés a magyar gasztronómia szempontjából?

PI: A jó szereplés elsősorban önbecsülésünk szempontjából fontos. Vannak azonban külső körülmények is, amelyek miatt jó volna egy tisztes helytállás. Gondolok itt azokra a konkurens szervezetekre, akik nem teljesen tisztességes eszközökkel, próbálják értéktelenné tenni azt a munkát, amit jó szándéktól vezérelve elvégeztünk. Egy jó szereplés, biztosan komoly cáfolat volna a fanyalgók számára, nekünk pedig erőt adna a további munkánkhoz.

HSZ: Ki képviseli Magyarországot a zsűriben, és milyen tapasztalattal rendelkezik a nemzetközi zsűrizésben?

PI: A zsűriben, Kreil Vilmos fogja Magyarországot képviselni. Ő, amellett, hogy végig járta a szakma ranglétráját, nagy tapasztalata van a Bocuse versenyek folyamatának átlátásában is. Mellesleg, mint gasztro esztéta, komoly írásai jelennek meg folyamatosan a szakmai újságok hasábjain, és a tárgyilagos hangvételéből kiderül, hogy pontosan tudja, miről ír és az milyen értéket képvisel a jelenlegi szakmai palettán. Az sem közömbös, hogy jól beszél angolul. Vannak Nála nagyobb tapasztalattal rendelkező séfjeink, de a nyelvi nehézségek miatt a mellett döntöttünk, hogy az információk összegyűjtéséhez olyan személy kell, aki árnyalati mélységig meg tudja érteni, nem csak a látottakat, hanem a hallottakat is.

HSZ: Hogyan értesül a magyar szakácstársadalom a verseny lefolyásáról? Készül-e TV riport a magyarországi érdeklődők számára?

PI: A verseny folyamatát, teljes egészében rögzíteni fogjuk és az itt szerzett tapasztalatok átadásához, minden fórumot felhasználunk, hogy eljusson minden érdekelthez. Az első hazai válogató versenyen nyolcvan fiatal és középkorú séf vett részt. Jövőre, ennek duplájával számolhatunk, annyit jelentett, hogy az elkészült ételek felkerültek a honlapunkra és a teljes versenyről beszámoltunk magazinunkban, a Bor és Étekben. Ha tovább jutna a versenyzőnk, ez a tény, minden séfet feltüzelne, mert pillanatnyilag azt igyekeznek egyesek sugallni, hogy a magyar szakácsok semmit sem tudnak.
 


 

4 komment

Címkék: stavanger előtt : interjú pető istvánnal

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr40535674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maybach 2008.06.24. 08:44:29

Egyszerű halandóként nagyon örülök, hogy ilyen verseny létezik. Meg, hogy magyar versenyző is indul, sőt magyar zsűritag is lesz.
A többi meg meg se lep.

Benikuty 2008.06.24. 19:18:20

Utolsó mondattal üzent másik kemény fiúnak.
Kár, hogy itt is ez megy:(

ROBERTO 2008.07.29. 11:15:24

A szakácselvtársak versenyeznek, a vendégek pedig kénytelenek mindenféle alja menzakaját enni, ráadásul rosszul elkészítve.

Mikor lesz már a magyar vendéglátás olyan szinten, ahol 1:10-hez az az esély (ma 10:1) hogy pörkölt címén NEM egy fonnyasztott hagymás, paprikás vízben főtt, ócska rágós húst kap az ember...

Nem azt kérem számon, hogy a Gundelben mit osztanak, hanem egy találomra választott útszéli vendéglő a célpont. Miért kell ma, a "magyar" azaz nemzeti ételeinket is alaposan "elkúrni" szinte minden átlagos étteremben?
süti beállítások módosítása