Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

A svéd gazda saját piaca

2009.09.24. 07:50 :: Hobbiszakács

 

A stockholmi gazdapiacon szombatonként 10-15 óra között lehet friss árut vásárolni. A déli városrészben levő piac egy kis utca közepén, fasor árnyékában húzódik meg. A kétoldalt felállított pultok és bódék között ember ember hátán tolong.
 
 
 
A növényi és állati nyersanyagok mellett gyorsételt is lehet vásárolni. A bejáratnál heringhamburgert...
 
 
valamivel beljebb pedig sült kukoricát árulnak.
 
 
 
A répahegyek és céklakötések között mézet, kenyeret, vadból és struccból készült füstölt hústermékeket...
 
 
valamint friss bárányhúst lehet találni.
 
 
A jelenleg 14 városban működő svéd „A gazda saját piaca” honlapjából a következő derül ki:
 
A Svédországban közel tíz éve működő gazdapiacokat két alapszabály teszi egyedivé. Az első az, hogy a gazda csakis a saját maga termelte-tenyésztette terméket árusíthatja. A másik megszorítás az alacsony „élelmiszermérföldszám”, ami az adott élelem által megtett távolságot jelenti a termelési helytől a fogyasztás helyéig. Ez utóbbi a nagyon hosszú Svédországban 250 kilométer sugarú „közelséget” jelent.
 
 
A piacon található áruk garantáltan a lehető legfrissebbek, gyakran még aznap szedett, minimális távolságból odaszállított termékek. Egészséges, környezetbarát  alternatívája a fél világot átutazott, permetezett és tartósított élelmiszernek. Köztes kéz híján, a nyereségen osztozik a termelő és a vásárló.
 
 
Ki árulhat? Akárki, aki a termékeit a közeli – 250 kilométeres sugarú körzetben – levő farmján saját maga termeli meg.
 
 
Üvegkaptár
 
Mit árulhat? Akármit, amit saját maga megtermel. Gyümölcsöt, bogyókat, zöldséget, gyümölcsízt, tojást, halat, húst, diót, tejterméket, mézet valamint készételeket. 
 
 
A helyi specialitásokat forgalmazó, és ezzel a kulturális örökséget ápoló, a fogyasztó és a földműves-állattenyésztő találkozását megvalósító Farmers Market mozgalom Angliából és az USÁ-ból indult el. Az élelmiszerboltok, amelyek eleinte fenyegető konkurenciának tartották, időközben rájöttek a gazdapiacnak a választék növelésében, és a saját kereskedelmükre gyakorolt, stimuláló hatásában megnyilvánuló előnyeire.
 
 
Jó tudni azt is, hogy a közelben megtermelt – azaz a helyi javak - termékek előnybe részesítése ellenkezik az EU, azaz annak elődje a Közös Piac szabályaival. A szabad áruforgalomnak a tagállamok által elfogadott elve alapján, a felvásárlási versenytárgyalásnál nem engedélyezett a rövidebb szállítási távolság figyelembe vétele. (Erről bírósági döntés van a Bockhorn és Braunschweig ügyben.) Ez alól a döntés alól lehet - és van is - kivétel, amit az érintett ország maga kell kiharcoljon. Az olasz árufelvásárlások 30 százaléka például a gazdaságilag elmaradt dél-olasz régióknak van fenntartva.
 
 
A magyar kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről - és nehézségeiről - Eszternél olvastam, és Horasz hívta rá a figyelmem: ”Jelenleg kistermelői feldolgozott termékek nem kerülhetnek be semmilyen kiskereskedelmi és vendéglátó egységbe. [..] Tűztérben sütött, kemencés kenyér piacon nem értékesíthető. [..] Nyers hús kistermelői értékesítése jelenleg a szarvasmarha, juh, kecske, disznó tekintetében tiltott. Sem a gazdaságából, sem piacon, vásáron, nem értékesítheti, boltba, vendéglátóknak nem adhatja el. (A levágott állat húsát, gazdaságában feldolgozva értékesítheti.) [..] Nyers tejet jelenleg kistermelő helyi (a településen lévő) boltba, vendéglátónak eladhat, de közétkeztetés céljára nem.”
 
 
Ennek ismeretében azzal a kéréssel kerestem meg a svéd illetékeseket – szám szerint öt e-mail levelet írtam - árulják el azt, hogy miért szabad Svédországban az, ami Magyarországon tilos. Választ a mai napig nem kaptam. Tegnap felhívtam a szövetség elnökét telefonon. A levelemre „nem emlékezett”. Alig egy éve van hivatalban, ezért egy kérdésemre sem tudott válaszolni.  
 
 
U. I.
 
Az október 26-27-én Jönköpingben megrendezendő Elmia - 2009 vásár fő témája ”Tudásfórum és vásár a tápláléknemesítésről, a direkt eladásról és a földművelés-turizmusról” lesz. Ennek keretén belül szó esik majd az érvényben levő törvényekről és szabályzatokról is.

12 komment

Címkék: a svéd gazda saját piaca

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr161402855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.09.24. 08:17:00

Talán nem ártana nekünk valami ilyesféle is - mert a cég elektronikus levelesládájába naponta ömlenek a különböző "EU-kompatibilis" át- és továbbképzéseket hirdető reklámanyagok, amiknek úgy 98,9 %-a semmire sem jó, a maradék meg kétséges...

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2009.09.24. 09:00:36

Nem érdekel. Nem nézek oda. Észre se veszem. Nem akarok ilyet Magyarországra. Egyszerűen hidgen hagy.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2009.09.24. 09:13:25

Vicces, hogy olyasmit kéne most megteremtenünk és kitalálnunk, ami évezredek óta jól működött.
Eszternek igaza van, lehet hogy valaki esetleg a lábunkra lépne a nagy tömegben!

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2009.09.24. 09:15:55

Vicces, hogy olyasmit kéne kitalálni és megteremteni, ami évezredek óta jól működött nálunk is.
Eszternek igaza van, lehet hogy valaki a lábunkra lépne a nagy tömegben!

olzka · http://olajzoldlevelekkeken.blogspot.com/ 2009.09.24. 10:28:26

'Az élelmiszerboltok, amelyek eleinte fenyegető konkurenciának tartották, időközben rájöttek a gazdapiacnak a választék növelésében, és a saját kereskedelmükre gyakorolt, stimuláló hatásában megnyilvánuló előnyeire.'Atyavilág, hol vagyunk még ettől. Itt most támadják, szállják még meg a láncolatok a helyi piacos vidékeket.

Az 'élelmiszermérföld' legcsúfosabb bukása
Mo-n a budapesti biopiac, kénytelen Zalától-Szatmárig a termelő 'fel'vinni a portékáját, bár kis ország lévén benne van majdnem a 250 km-ben :)

Mademoiselle · http://mademoiselle-pickwickportfolio.blogspot.com/ 2009.09.24. 10:46:52

Az egyik nagy élelmiszerbolt a városunkban (egy nagy élelmiszerlánc része, mint az Auchan, vagy Tesco), időről időre kialakít egy "gazdasarkot", ahol nagyjából 10-12-féle helyi, vagy környékbeli termelő portékáját árulják, akik amúgy a heti piacon is mindig kint vannak. A legjobb benne az, hogy minden újabb "gazdasarki" termék előtt pár napig maga a gazda kínálja a termékét, a saját kis pultjánál (ott helyben kell nála fizetni), megismerteti a vevőkkel az árut, kóstoltat, stb.
Friss húst még nem láttam ott, de vannak tejtermékek, kolbászok, mézek, lekvárok, kenyérfélék, magvak, fűszerek, és persze zöldség-gyümölcs.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.24. 12:11:46

hobbiszakács! rossz helyen és rossz kérdést tettél fel. a helyes kérdés a magyar illetékesekhez: - árulják el azt, hogy miért tilos magyaroszágon az, ami svédorszában szabad?

bakker!

nálunk is kellene ilyen, mondjuk 60-70 kilométeres korlátozással...
addig vesszük továbbra is a holland, kamionban érlelt paradicsomot. mégegyszer bakker!

Benikuty 2009.09.24. 12:39:05

A kenyerek látványa(is) szíven ütött.:)
Egyébként ebben a témába itt, és máshol nem egymást kéne győzködni. Nyilván egy tehetséges lobbista talán menne valamire a vaskalapos "szakértőkkel" és rendelet alkotókkal.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.09.24. 12:39:23

@Bombadil Toma: Csatlakozom!
Kecske Bakker Eskedő !!!

Perszehogy reggel nem volt időm a szöveget is elolvasni, csak most :-(((

"Mindig az erősebb kutya veszi kutyába a törvényeket." Azt azért jó lenne tudni: mitől erősebb? Mitől jobb nagyságrendekkel az "érdekérvényesítő képessége"???
Mikor a Zunyijó (sunyiló?) elsőrendű érdeke volt, hogy szélesíthesse a piacait - velünk!
Hogy miért kellett a csatlakozási tárgyalásokon (a tárgyalók megváltozását követően) olyan gyorsan lefeküdni…
Na, itt van az eb elhantolva úgy alapvetően - és ki-ki felteheti magának is a kérdést: ugyan kit is képviselnek akiket jelenleg uralni kényszerülünk???

Vesta008 · http://vesta.blogspot.com 2009.09.24. 17:31:30

Húú, az a heringhamburger és az a sült kukorica!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.09.24. 18:06:54

Köszönöm szépen a kommenteket. Valami turpisság, kiskapuzás csak van a dolog mögött, hiszen hivatalosan kerestem meg őket, és arra mindig szoktak/kell válaszolni. A kollektív hallgatásból megértettem, hogy nem kívánnak nyilatkozni.

A múltkor az EU-ban érvényes, kötelező versenytárgyalásokról és az iskolai étkeztetésről olvastam cikket. Azt, hogy az élelmiszert ne pl. Görögországból hozassák - mert ők adják legolcsóbban - konkrétan meghatározott paraméterű áruk rendelésével lehet elkerülni. Egy példa egy ilyen rendelésre: Tíz tonna csirkehús, olyan csirkéből melyet a Svédországban kötelező állattartási normák betartásával neveltek fel.
:-)

A képen látható sült kukoricára olvadt vajat kennek...

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2009.10.09. 10:40:46

Azért próbálkozások a közvetlen értékesítésre itthon is vannak, csak kissé másmilyenek. Nézzétek meg ezt:

www.gazdapiac.com
süti beállítások módosítása