Jimmi Eriksson, a 2016-os Év Svéd Szakácsa verseny győztese San Franciscóban járt. Tapasztalatairól a stockholmi Restaurangakademien bemutatókonyhájában tartott beszámolót, miközben Kaliforniában népszerű, modern fogásokkal és válogatott borokkal traktálta a gasztronómiában érdekelt meghívottakat.
A gyümölcsös salátában őszibarack, szeder mellett koktélparadicsom, sült uborka és mandula is volt.
Az osztrigát Jimmi előttünk készítette el.
Hozzávalók (12 adaghoz)
12 osztriga
1 közepes méretű salotta (sonkahagyma)
1 e(vő)k(anál) vaj
0.5 dl tejszín (40%-os zsírtartalom)
2 k(is)k(anál) sambal oelek (chili alapú fűszerkeverék)
1 kk konyak
1 kk citromlé
1 tojás sárgája
Durva só, sóágyhoz
Az osztrigáról leöntötte a vizét, elvágta a kagylóhoz kötő izmát, és visszatette a mélyebb héjba, majd az osztrigára vajban üvegesre pirított, apróra vágott salottát szórt. A többi hozzávalót összekeverve a sóágyra felsorakoztatott osztrigákra adagolta.
Az osztrigákat karamellizáló gázpisztollyal egyenként aranysárgára pirította. (Gázégő híján 275 fokos sütőben három percig kell sütni.)
A tojásos-tejfölös-snidlinges desszertre Jimmi szarvasgombát reszelt.
A három fogás közül az osztriga volt a „legeslegebb”.
Utolsó kommentek