Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Hobbiszakács: A fényképeket a Stockholmi Stadionban, a versenyt megelőző sajtótalálkozón készítettem. Régi szép idők... (2025.01.16. 08:40) Emlékeztek a 2010-es év legjobb 100 méteres futóira?
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Egy tipp: az éjszakai havazás után ezzel vígasztalom magam: www.webbkameror.se/djurkameror/namibia_desert/index.php (2025.01.11. 09:14) Ég- és földgömbök a Skokloster palota gyűjteményében
  • Mormogi Papa: Izgalmas! A hazai Levéltárban időnként kiállítanak egy többszáz éves felpumpálható (!) földgömböt a pumpájával. Kb 1 méter átmérőjű. (2025.01.10. 14:53) Ég- és földgömbök a Skokloster palota gyűjteményében
  • littke: "mindenki maga választhatja meg, hogy növény-e vagy állat."...na meg azt hogy himnemu avagy nonemu..... (2025.01.05. 19:33) A növények gyűlése
  • Mormogi Papa: Miért jó télen a kertésznek? Egyik melegágyból ki, a másik melegágyba be! (2025.01.04. 14:37) A növények gyűlése
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: A fenntartható kannibalizmus a jövő generációk iránt viselt felelősség: úgy kell ma együnk, hogy a utódaink elől ne vegyük el ennek a lehetőségét. :-) (2025.01.01. 08:52) Retro poszt - Szakácskönyv kannibáloknak
  • Mormogi Papa: Vicc a 70-es évekből: 3 kannibál beszélget - mit is ebédeltek? Az első: Ebédem egy spanyol misszionárius volt. Száraz, sótlan, sivány és rágós - nem túl jó. - Én egy francia leányzót ettem. Azok a p... (2024.12.31. 14:45) Retro poszt - Szakácskönyv kannibáloknak
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: A jégkorszakban minden előfordulhatott...Ja, hogy akkor még nem álltak a szobrok? Kicsire nem adunk :-) (2024.11.30. 08:49) A stockholmi moaik
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: No ez az eredeti lakóhelyükön nem esett volna meg :-) (2024.11.28. 22:33) A stockholmi moaik
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Lesz az is: hóból :-) (2024.11.28. 16:40) A stockholmi moaik
  • Mormogi Papa: - Te, ezeken már megint nincs sapka! (2024.11.28. 15:37) A stockholmi moaik
  • Hobbiszakács: @littke: Ma még tabu a béke, de egyszer ennek a háborúnak is vége lesz, és kezdődhet az óbégatás: "Miért hagytuk, hogy így legyen", és a "Soha többé háborút"... (2024.11.21. 07:33) Mi a teendő, ha nyakunkon a háború?
  • littke: Szóval a fehérbe öltözés nem kamu, Hirosímában akin sötét ing volt súlyos égési sebeket szenvedett. Nos nekem úgy tűnik hogy az Ukrajnai dologban russian roulett megy, nem tartom bölcsnek a nyugat ... (2024.11.20. 15:27) Mi a teendő, ha nyakunkon a háború?
  • Mormogi Papa: Gondolom, jót röhögnek a hazai "Kurultaj" fesztiválon ;-p (2024.11.20. 14:11) Mi a teendő, ha nyakunkon a háború?
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: A Figaro is felfigyelt rá: www.lefigaro.fr/international/kit-de-survie-abri-anti-aerien-stock-de-vivres-ce-que-contiennent-les-brochures-preparant-les-pays-nordiques-a-une-guerre-av... (2024.11.20. 14:10) Mi a teendő, ha nyakunkon a háború?
  • Utolsó 20

Címkék

Gázlánggal gratinírozott osztriga

2016.09.21. 11:27 :: Hobbiszakács

jimmi-eriksson_azh9873.jpg
Jimmi Eriksson, a 2016-os Év Svéd Szakácsa verseny győztese San Franciscóban járt. Tapasztalatairól a stockholmi Restaurangakademien bemutatókonyhájában tartott beszámolót, miközben Kaliforniában népszerű, modern fogásokkal és válogatott borokkal traktálta a gasztronómiában érdekelt meghívottakat.
 

jimmi-eriksson-_azh9863.jpg

A gyümölcsös salátában őszibarack, szeder mellett koktélparadicsom, sült uborka és mandula is volt.

jimmi-eriksson_azh9899.jpg

Az osztrigát Jimmi előttünk készítette el.

Hozzávalók (12 adaghoz)                        

12 osztriga

1 közepes méretű salotta (sonkahagyma)

1 e(vő)k(anál) vaj

0.5 dl tejszín (40%-os zsírtartalom)

2 k(is)k(anál) sambal oelek (chili alapú fűszerkeverék)

1 kk konyak

1 kk citromlé

1 tojás sárgája

Durva só, sóágyhoz

Az osztrigáról leöntötte a vizét, elvágta a kagylóhoz kötő izmát, és visszatette a mélyebb héjba, majd az osztrigára vajban üvegesre pirított, apróra vágott salottát szórt. A többi hozzávalót összekeverve a sóágyra felsorakoztatott osztrigákra adagolta.

 jimmi-eriksson_azh9868.jpg

Az osztrigákat karamellizáló gázpisztollyal egyenként aranysárgára pirította. (Gázégő híján 275 fokos sütőben három percig kell sütni.) 

jimmi-eriksson_azh9888.jpg

A tojásos-tejfölös-snidlinges desszertre Jimmi szarvasgombát reszelt.

 jimmi-eriksson_azh9878.jpg

A három fogás közül az osztriga volt a „legeslegebb”.

4 komment

Címkék: Årets kock 2016 gratinírozott osztriga Jimmi Eriksson Restaurangakademien

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8111732851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2016.09.25. 21:05:41

Azok a tányérkák is nagyon szépek! Csak hogy a szemnek is legyen valami finom.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.09.26. 15:07:37

@"saját levében": Üde látvány és finom is volt, csakhogy nehezen lehetett enni: ha hozzányúltál szétesett, egy falatban - néhányan megpróbálták - pedig nem fért be.

Az osztrigára az anyja sem ismert volna rá. Így sokkal finomabb, mint nyersen, ami persze más kategória.

Vidor Komor 2021.01.25. 23:25:33

Nnnnnna, azt nem értem csak: minek a szarvasgomba az osztrigára? Az osztrigát nem az íze miatt eszik, értem ezen: a SAJÁT íze miatt? A szarvasgomba Mörfi szerint: "szovjet kölnibe áztatott lófing gomba". Százezer forint kilója, annak sincs esze, aki ezért pénzt ad.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.01.26. 08:04:56

@Vidor Komor: Nekem se jön be a szarvasgomba. A csúcsgasztronómia megköveteli, ezért ellenkezés nélkül lecsúszott :-)
süti beállítások módosítása