Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Kitalálós poszt - Egy híres és sokat idézett mondat

2019.07.01. 08:00 :: Hobbiszakács

A "híres" mondat: Dubito ergo cogito, cogito ergo sum, sum ergo Deus est".  – Kételkedem, tehát gondolkodom, gondolkodom tehát vagyok, vagyok tehát Isten létezik.

René Descartes, alias Cartesius négy hónapi magántanárkodás után – Krisztina királynőt tanította filozófiára - 1650 telén halt meg Stockholmban. Katolikus temető híján az Adolf Fredrik templom kertjében, a közeli árvaház névtelen halottai közé hantolták el. Földi maradványait tizenhat év múlva szállították Franciaországba. Nem volt sima ügy, először a Ste Geneviève-du-Mont kápolnában talált ideiglenes nyugalomra, a Francia Forradalom alatt a Pantheonban, végül 1819-ben St Germain-des-Prés-ben. Itt vették észre, hogy hiányzik a tudós feje.

skalle.jpg

Mint utólag kiderült, az 1666-os évi költöztetéskor a filozófus feje már nem fért bele a számára rendelt rézkoporsóba, ezért (állítólag) egy Isaac Planström nevű lángész saját kezűleg oldotta meg a problémát. Másfél évszázad múlva Jöns Jacob Berzelius, a kor egyik legnagyobb tudósa rábukkant egy stockholmi árverésen az akkorra már elég rozoga állapotban levő koponyára. (Hiányoztak a fogak és az állcsont.) Berzelius a kalapdobozba csomagolt koponyával Párizsba utazott, és az újratemetésig a Trocadero téren levő Embertörténeti múzeumban (Musée de l’Homme) hagyta. Az idő malmai lassan őrölnek, tíz évvel ezelőtt a filozófus koponyáját még mindig a neandervölgyi és a cro-magnoni ősök koponyáinak társaságában lehetett megtekinteni.

sk2-ph-dsc04266.jpg

Az Adolf Fredrik templomban Johan Tobias Sergel szobrász ólomból készült emlékműve őrzi a neves filozófus emlékét. Sergel a szobrot Gusztáv trónörökös – a későbbi III. Gusztáv király - kezdeményezésére ólomból készítette 1770-ben. A szárnyas őrangyal (genius) egyik kezével felemeli a földgömböt takaró leplet, a másik kezében tartott fáklya lángjával pedig „meghozza” a fényt.

 

 

 

13 komment

Címkék: Stockholm III. Gusztáv Berzelius Adolf Fredrik templom Tobias Sergel

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7314911630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2019.07.01. 08:45:04

Krisztina királynő számára - igen helyesen egyébként - nagyon fontos volt a kultúra.
Nyilván ezért volt fontos a számára, hogy a korának egyik (vagy egyenesen A) legnagyobb filozófusát Stockholmba invitálja.

Nem tudom, mennyit gondolkodott szegény filozófus a meghíváson, de egy királyi invitálás bizonyára igen jól hangzott, feltehetőleg a CV-ben is igen jól mutatott akkoriban egy efféle invitálás.
Sajnos azonban nem volt szokva a skandináv klímához, ráadául (úgy rémlik, nem vagyok benne biztos), hogy a királynő kora reggel szerette hallgatni a filozófiai előadásokat, úgyhogy a gondolkodónknak a hajnali metsző hidegban kellet eljárni a palotába.
Nem is bírta sokág, így az élete végül itt, Stockholmban ért véget.

Ezeket most csak így emlékezetből írom, a pontatlanságokat, tévedéseket majd kiigazítjátok.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2019.07.01. 18:34:35

@α Ursae Minoris: Talált, süllyed :-) @Mormogi Papa: Így van, mit meg nem tesz az ember egy jó CV-ért. :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2019.07.01. 21:57:13

Ahogyan olvasom, nem kizárólag az éghajlat volt hideg irányában :-P
"...később az udvarába is meghívta (bár ridegül bánt vele, s keveset foglalkozott a tudós vendéggel)"
A királynő viszont megengedhette magának, hogy Rómában temettesse el magát, ha már katolizált...
(Rómában, mint a rómaiak...?)
A magyar szócikk igen szófukar mondjuk az angolhoz képest.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2019.07.01. 22:14:02

@α Ursae Minoris: Pontosan hajnali öt órakor. A királynő maga nem sokat aludt: 4-5 órát csupán.
Mindenesetre nem sok órát tartottak - nézeteik nagyon eltértek.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2019.07.02. 07:51:33

@Mormogi Papa: Krisztina királynő számos tudóssal levelezett; udvarába meghívta kora híres gondolkodóit. Amikor René Descartes 1650-ben Stockholmba érkezett Svédországnak 850 000 lakosa volt, közülük 12000-en éltek Stockholmban. Négy év után, 1654-ben Krisztina királynő, az Uppsalában egybegyűlt rendek előtt lemondott a trónról, és áttért a katolikus hitre.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2019.07.02. 07:52:40

@Mormogi Papa: "A királynő viszont megengedhette magának, hogy Rómában temettesse el magát, ha már katolizált..."

A Tevere jobb partján fekvő Palazzo Riarioban lakott, könyveket és műtárgyakat gyűjtött és királyi akadémiát alapított az olasz nyelv tisztaságának megőrzésére. Öregkorára kistermetű, kövér anyóka lett, csinos kis szakállal a tokáján. - "Az öregség a halálnál is borzasztóbb." - mondogatta. 62 éves korában halt meg. Nagy pompával temették el a Szent Péter bazilikában. - "Az ember állandóan a boldogságot keresi, azt, amit nem lehet megtalálni ebben az ócska, komisz világban."
A protestáns II. Gusztáv Adolf király lánya a Szent Péter katedrálisban várja a feltámadást.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2019.07.02. 10:46:11

@Hobbiszakács: Igen, erről is olvastam. A könyv-festmény- és műtárgy gyűjtemény jó részét "einstandolta" Prágából - manapság az így szerzett javakat visszakövetelik :-P
A műkincsek gyűjtése pedig olyan sok pénzt emésztett fel, hogy a svéd állam a tönk szélére jutott.
Sajnos nem írják, melyik pápa jellemezte így: "a queen without a realm, a Christian without faith, and a woman without shame."
Furcsa módon nem a francia nyelvű, hanem a német lapon írják, hogy ajándékba kapott egy Pascaline-t - az elsű működőképes mechanikus számológépet Blaise Pascal-tól, a feltalálójától.
hu.wikipedia.org/wiki/Pascaline

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2019.07.10. 16:20:21

@Mormogi Papa: @Hobbiszakács:
Descartes nem csak a filozófia terén alkotott, a „Cartesius-búvár”-ként ismert fizikai jelenség is az ő nevét viseli:
hetikiserlet.blog.hu/2014/12/09/lent_vagy_fent_cartesius-buvar

Pedig neki annyival is nehezebb dolga volt, hogy az ő idejében a még jóval kevésbé voltak elterjedtek az átlátszó műanyagpalackok...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2019.07.11. 07:12:31

@α Ursae Minoris: Az 1960-as években volt egy játékom: vízzel megtöltött üveg, benne búvárfigurával. Dugó helyett vastag "gumikoton" volt az üveg nyakára húzva. Ha azt benyomtad, akkor a búvár lesüllyedt.

De rég volt! Köszi, hogy eszembe juttattad!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2019.07.11. 09:06:41

@α Ursae Minoris: Éppen nemrég meséltem erről az egyik unokának - még nem ismerte. Mivel éppen az utcán mentünk valahova, még nem tudtam demonstrálni, de most már nem felejtem :-)

Vidor Komor 2019.07.22. 22:11:38

Cogito ergo sum -- gondolkodom, tehát vagyok.
Ha kihagysz egy g betűt mindkét oldalról, ismét értelmes axiómát kapsz.
Coito ergo sum -- ondólkodom tehát vagyok.
(folklór)
süti beállítások módosítása