Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

A néhai El Casa Serafin

2021.03.11. 10:45 :: Hobbiszakács

casa_serafin-3.jpg

Az „El Casa Serafin” halászcsárda mesés langusztájáról egy Kanári-szigetekről szóló svéd útikönyvben olvastam. A leírás alapján a „megér egy utat” Michelin kategóriába tartozott, ezért húsz évvel ezelőtt mi is útba ejtettük. 

Közel háromszázan lehettünk Gran Canariába tartó óriási Airbusban. Mellettem két teltkarcsú tini ült, ami látszott belőlük az halálfejjel és sárkánnyal volt illusztrálva, és ócskavassal volt telitűzdelve. Akkoriban a piercing feltűnést keltő újdonság volt, manapság legfeljebb akkor néznek meg, ha egy nagy csavart fúratsz a fejedbe, át a májadon, ki az ülepeden. A túlsó széksor szélén fekete körszakállas férfi ült. A lábánál degeszre tömött válltáska, a kezében bársonyba kötött könyv. (Csak semmi előítélet!) Egy órája sem repültünk, amikor szekéren begurították az ebédet. Már annak, aki előre megrendelte. Az én szendvicseim jobbak, és olcsóbbak. Az arab is letette a könyvét, és rövid kotorászás után imaszőnyeg illatot árasztó szendvicset vett elő a táskájából.

casa_serafin-5.jpg

Playa del Inglesből a tengerpart vonalát követve vágtunk neki a tíz kilométeres gyalogútnak. A parti dűnéket süvöltő szél tépázta, fölöttük auráként kóválygott a szmog. A szivárványszínű zászlók előtti partszakaszon bajuszos csókkal fűszerezett úszásoktatás folyt. Lesütött szemmel szaporáztuk a lépteinket.

casa_serafin-4.jpg

Maspalomas után véget ért a parti sétány. Ösvénnyé keskenyedett földúton bukdácsoltunk,  míg végül megjelent előttünk a toldott-foldott kulipintyónak kinéző “El Casa Serafin”.

casa_serafin-1.jpg

Öt perccel a záróra előtt érkeztünk, a languszta már elfogyott. A tulaj már csak tengervízben és héjában főtt, rücskös krumplival, papas arrugadassal tudott szolgálni. Adott mellé zöld mojo szószt, és egy-egy korsó hideg sört. Bezárta az üzletet, felpattant a robogójára, és elpöfögött.

casa_serafin-2.jpg

Üldögéltünk az asztal mellett, gyűjtöttük az erőt a visszaúthoz. A fürdőzők a tenger medréből markolt homokkal súrolgatták a bőrüket. Akkoriban nem volt divat a fürdőruha, ezért a közeli építkezés érthetően akadozott.

A tikkadt vándor ma már hiába keresné, mert az El Casa Serafint  még abban az évben lebontották.

7 komment

Címkék: A néhai El Casa Serafin Papas arrugadas Mojo szósz Playa las Meloneras

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr5916457426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2021.03.11. 12:54:19

Az egyik adón futott nemrég egy angol sorozat, melyben egy 1914-es kiadású angol útikönyvvel felszerelkezett úr járja végig Európa híres vasútvonalait; megszáll az ajánlott szállodákban és megnézi az ajánlott látványosságokat...
Nyilván megtervezték az utat előre, de akkor is...
A "Magyar tenger" partján is megeshetett volna, amit itt olvastam.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.03.12. 09:20:36

@Mormogi Papa: Régen olvastunk mások utazásairól, ma pedig nézzük. Ebből is látszik, hogy mennyit fejlődtünk.
:-))

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2021.03.14. 09:18:42

@Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Mindegy is, hogy olvasunk róla, vagy nézzük, de kicsit olyan, mintha mi is ott lennénk az elképzelt látvány, vagy a képek alapján. :) Ha már nem jut el mindenhova az ember, akkor legalább így legyen része egy kis "kirándulásban". :)
A jövő meg a szemüvegé lesz, amit felveszünk, és a szobánkból ki sem mozdulva sétáljuk körbe a világ látványosságait...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2021.03.14. 11:17:58

@Enchantée: Mondhatjuk "Már a régi Rómaiak is..." - de az útleírás műfaja még ennél is ősibb, bár akkor még kevesek kiváltsága volt.
Marco Polo írását már valamivel többen olvasták. A képernyő meg nézhető.
89 előtt meg a "Happy few" akik utazhattak és publikálhattak is, még keresttek is vele. Emlékszem, a Tokiói Olimpia után (már az akkorira gondolok

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.03.15. 07:58:31

@Enchantée: "A jövő meg a szemüvegé lesz ..." Hozzáteszem: Szobabiciklin ülve...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.03.15. 08:01:33

@Mormogi Papa: "89 előtt meg a "Happy few" akik utazhattak"... A világgá menésnek negatív "zengése" volt, ezért megbíztuk a képviselőinket, hogy járják helyettünk a világot.

:-)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2021.03.15. 09:39:50

@Mormogi Papa: Valakinek kenyérkereset, valakinek csupán tiszta élvezet. Valaki felfedező, valakinek elég, ha mások után mehet. :)
@Hobbiszakács: Szemüvegre egyelőre még nincs szükségem szobabiciklizéshez! :D Bár szívesen kipróbálnám a máshova elrepítő szemüveget kíváncsiságból!
süti beállítások módosítása