Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Corned beef (retro poszt)

2023.03.27. 06:43 :: Hobbiszakács

SK-AZH_6328.jpg

A sózott marhahús konzervet a kedvenc élelmiszerboltom polcán fedeztem fel. Corned beef volt ráírva. A corned nem kukoricázásra, hanem a sószemcsékre utal, amivel a darált és préselt marhahúst az elkészítés során kezelik. Na meg nátriumnitrittel, máskülönben honnan lenne az a szép, rózsaszín színe. Állaga a pástétoméhoz hasonlít. Utoljára egyenesen a dobozból ettem. Ma is emlékszem, ahogy az ujjaimról szopogatom, a zamatos, enyhén sós levét, és megesküszöm arra, hogy ennél jobb étel nincs a földön…

A néphadsereg vendége voltam. Kiesett egy félév az életemből. Mircsa, Franzi és Dani osztozott a sorsomban. Mérnökök, tanárok, származásuk miatt a rendszer megbízhatatlan elemei, akiket jóval az egyetem elvégzése után, tíz évvel fiatalabb sorkatonák közé hívtak be. Franzi volt közülünk a legidősebb, Dani a legkövérebb. Mircsa jólelkű oltyán fiú volt, nevetése a felhergelt vadkan horkanásához hasonlított.

A tél enyhe volt, inkább az éhségtől reszkettünk az esőtől ólomnehéz télikabátban. Pléhtányérból ettünk, hús nem szerepelt az étlapon, mert az altisztek kilopták. Reggel hideg káposztalevest kaptunk, délben langyos, kaviccsal dúsított bablevest, amihez száraz fekete (de tényleg fekete) kenyeret majszoltunk. Ha a vacsorára kapott makaróni után maradt lé színtelen volt, akkor túrós, ha meg rózsaszín, akkor húsos volt. Vegetáriánusok voltunk, és nagyon éhesek.

Az otthonról kapott csomagok fölött közösen ültünk lakomát. Ezek a kivételes alkalmak ahelyett, hogy csillapították volna, fokozták az étvágyunkat. Dani a százkilós óriás, kiporszívózta a csomagjainkat. Magának való ember volt, csak az étkezésnél csatlakozott hozzánk. Csomagot nem kapott, bevallása szerint nem volt hülye három embert etetni.

Egy este a szemerkélő esőben a kaszárnya fala mellett álldogáltunk, és számoltuk a katonaságból hátralevő heteket, napokat és órákat. Franzi éppen indult lefeküdni, amikor fényszórók világították meg a falat, és egy teherautó kanyarodott a tiszti étkezde elé. Immel-ámmal tisztelegtünk. A sofőrülésről kiszálló őrmester felismerte bennünk a kiaknázható lehetőséget, és rövid parancsba foglalta aljas szándékát. A rakodás fontossága mellett arra is kitért, hogy a katona tolvaj népség, ragadós a keze, de őt nem lehet átverni. Mindez ismételten megerősített minket abban a meggyőződésünkben, hogy rossz helyre kerültünk.

Franzi felmászott a teherautóra, onnan adogatta a ládákat, melyekben húsz-húsz marhahúskonzerv csücsült. A létező legjobb minőségű húskonzerv! Lelki szemeink előtt pikánsan fűszerezett, ízletes húsdarabok úszkáltak a kocsonyásodásnak indult lében.

Felkaptunk Mircsával egy-egy ládát, és bevittük az étkezdébe. Emberünk kihozott egy széket az ajtó elé, és a villanykörte sápadt fényében ellenőrizte a ládák tartalmát.

Mircsát nem hagyta nyugodni a hús közelsége, annak a gondolata, hogy köztünk és a finom falatok között csupán egy vékony fémréteg van. A rakodás felénél tarthattunk, amikor szólt az őrmesternek, hogy halaszthatatlan dolga támadt. Ezzel el is tűnt a sötétben. Cipelhettem egyedül a ládákat.

Mircsa egy vizelésnyi idő múlva megjelent, a rakterület szélére készített ládából kivett egy konzervet, és a télikabátja zsebébe dugta. A másik zsebéből elővett egy üres konzervdobozt, a fedelét visszanyomta, és fenékkel felfelé a hiányzó konzerv helyére rakta. Csodálattal kevert ámulattal néztem Mircsára, aki a fejével a sarok felé intett. Nem volt időm habozásra, felkaptam a ládát. Az őrmester végigfuttatta a szemét a katonás rendben sorakozó konzerveken. A következő turnusban én mentem könnyíteni magamon. Az épület mögött volt egy kis beugró, oda dobták a konyhai hulladékot. A szemétdomb valóságos konzervtemető volt! Két üres dobozt a zsebeimbe gyömöszöltem. Rövid időn belül Franzinak is mehetnéke támadt.

Végeztünk a rakodással. Az őrmester bezárta az étkezdét, beült a sofőrülésre, és a fejünk fölött elfricskázta a csikket. Kedvesen mosolyogtunk, és ha Mircsa nem fogja le a kezem, akkor integettem volna.

Felejthetetlen lakomát tartottunk a vegyi elhárítás bemutató termében. A polcon porosodó védőöltözet csizmájából előkerült konyakosüveg körbejárt, és Dani megható beszédet mondott a három névtelen katona hősi cselekedetének a tiszteletére.

- Nem gondoltam azt, hogy valaha ételt fogok lopni – szólalt meg Franzi.

- Ők az időnket lopják - mondta két böfögés között Mircsa. - Kvittek vagyunk. 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8818080910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2023.03.27. 15:13:57

Ez a konzerv hasonlít a Spam-hez ami világszerte ismert.
en.wikipedia.org/wiki/Spam_(food)
Az 50 es években nekem is nagyon izlett a konzerv kaja. Pl a májpástétom, avagy a keszegből készült halkonzerv.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2023.03.27. 19:55:09

Franzi - Dani - Mircea...
Egy szelet valóság abból az időből.

"Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta." (P. Howard - A három testőr Afrikában)

Igyekezzünk beszerezni - megtartani az eredeti szöveggel kiadott példányokat, mielőtt utóléri a tisztogatás - Agatha Nénit épp most takarítja a Cenz disznófejű nagyura...

Amúgy valóban ízletes volt, és a képen látható nyitókulcs sokáig nélkülözhetetlen kelléke volt a konyhaszekrény fiókjának. Azóta már a sörnyitó is nyugdíjba vonult jóformán... (Az USA sörök régóta "Csavaros a... csavaros a...")

Érdekes, hogy a nyolcvanas évek elején a kamra festéshez előkészítésekor előkerült jókora, még vöröskeresztes segélyből származó (56 vagy 46?) luncheon meat olyan volt, mintha friss lenne... Meg is ettük, semmi bajunk nem lett tőle. Előkerült még egy tulipántos "idegenforgalmi" kerámiakulacsban (viasszal lefedett dugója megóvta) legalább 20 éves pálinka is - no, az volt az igazi "nyakolaj" :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2023.03.28. 14:31:26

@littke: A spamot sertésből, a corned beefet marhából készítik.

Az olajos hal sok citromlével és vajaskenyérrel volt jó. Ha meguntuk, akkor vajjal és apróra vágott hagymával összekevertük, sóztuk-borsozuk, és a májpástétom állagú krémet kenyérre kenve ettük.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2023.03.28. 14:41:56

@Mormogi Papa: A Tomassina Sawyer kalandjait is megírták már:
www.imdb.com/title/tt6924668/

Amúgy, Agáta nénénk egyik legsikeresebb regényét, a Tíz kicsi izét már rég "ellehetetlenítették". Olvasom, hogy az "Orient" Expressbe is belekötöttek. Sebaj, ott van a Transz-szibériai... vagy lehet, hogy tévedek?
:-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2023.03.28. 14:42:13

@Hobbiszakács: Citromlével, vajaskenyérrel és sajttal...
A májkrémet is meg lehet bolondítani hagymával, mustárral, Piros Arannyal és vajjal - nem kell félni, hogy nem fogy el :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2023.03.30. 03:13:25

@Hobbiszakács: Vagy huszonegypár éve csináltunk egy filmet németekkel George Simenon egyik regényéből. Az ismert pipás felügyelő ebben a műben nem szerepel. A sztori egy kicsi árosban játszódik, és a címszereplő igen távolról jön - de alig látjuk élve. Mivé nevezhették át ezt a regény/filmet? Akkori címe
"Der Afr

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2023.03.30. 03:15:51

Közbeszólt a Cenz Ura? Még végig se írtam...
"Der Afrikaner" volt a címe.
(Már a gondolatokat is ellenőrzik?)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2023.03.30. 06:48:05

@Mormogi Papa: :-) Lehet, hogy a törpepálma védők - az afrikra "gondolva" - fojtották beléd a szót... akarom mondani gondolatot. :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2023.03.30. 10:08:17

@Hobbiszakács: Példamondat a francia nyelvkönyvből:

"Ez az, amire nem gondoltam!"

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2023.03.30. 11:33:27

@Hobbiszakács:
Mainapság műanyghab meg zsákrugó járja a matrácoknál - a fiatalabbak nem is tudják, mi az az afrik.
süti beállítások módosítása