Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Ipari folyamat során kibocsátott vízgőzből készült hidratáló arcköd

2023.05.29. 06:55 :: Hobbiszakács

cara_1.jpg 

A hidratáló arcködöt a megújuló energiával előállított „zöld acél” gyártásához használt, fosszilis anyagtól mentes hidrogén reklámozása céljából fejlesztették ki.

cara_2.jpg

Cara Delevingne, aktivizmusba vonult szupermodell és a svéd energetikai cég, a Vattenfall együttműködésével készült reklámfilm célja rávilágítani a fosszilis anyagtól mentes hidrogén alkalmazásának a fontosságára.

A vasércből és szénből történő, hagyományos acélgyártás, a világ összes szén-dioxid-kibocsátásának hét százalékát adja. Nem csoda, hogy az érdekeltek - a svéd állam tulajdonában lévő villamosenergia-termelő energiaipari Vattenfall az LKAB bányászati csoporttal és a SSAB acélipari céggel közösen - célul tűzték ki a fosszilis anyagoktól mentes élet megvalósítását egy nemzedéken belül. Első lépésként létrehoztak HYBRIT néven egy kísérleti gyárat, ahol az ércalapú acélgyártáshoz hagyományosan szükséges szenet hidrogénnel helyettesítik. A szén-dioxid helyett ártalmatlan vízgőz távozik a kéményen keresztül, amely annyira tiszta, hogy ”frissítő arcápolóban használható, és közvetlenül az arcra permetezhető”.

A Vattenfall kampánya keretében készült, reklámcélra szánt hidratáló arcköd - Industrial Emissions Face Mist - adatlapján a következő összetevők szerepelnek: ”Aqua waste water”, azaz az acélgyártás során kibocsátott víz, Cucumis Sativus - népies nevén uborka, glicerin, grépfrútmag-kivonat, nátrium levulinát, hialuronát és laktát. Mindez egy 100%-ban visszanyerhető, napenergiával előállított üvegflaskában.

A kozmetikumhoz használt, a zöld acélgyártás melléktermékeként keletkezett ”Aqua szennyvízet”, előbb klinikai környezetben desztillálták. utána hozzáadták a fenti hozzávalókat, végül egy fenntartható folyamat során palackozták.

Nem kell vegyésznek lenni ahhoz, hogy az olvasó felkapja a fejét. Miért desztillálják a vízgőz lecsapódásából keletkezett vizet? Nem arról volt szó, hogy az arcra permetezhető?

Ami a "zöld acélt" illeti, már az első kalkulusok sem kecsegtettek nyereséggel. Időközben megsokszorozódott az előállításához szükséges elektromos energia ára. Ez sem lett volna baj – ”kerül, amibe kerül, ennek működnie kell” - hacsak a tervet támogató, és a kormányzásban addig fontos szerepet betöltött zöldek nem vesztik el az őszi választásokat. Itt már csak a reklám segít…

Mivel Greta éppen foglalt volt, ezért Cara Delevingnere bízták a nemes feladatot, aki így nyilatkozott a Vattenfallal való együttműködésről:

cara_3.jpg

- ”A projekt során rengeteget tanultam a hidrogénről. (A szerző megjegyzése: Eddig csak a hidrogén peroxidot ismerte.) A Vattenfall-lal való együttműködés lehetővé tette számomra, hogy saját szememmel lássam, hogyan működik ez az üzemanyag, és hogyan képes megváltoztatni az egész iparágat. Ezért örülök, hogy részese lehetek a projektnek, és felhívhatom a figyelmet egy olyan kezdeményezésre, amely bemutatja a hidrogénben rejlő hatalmas lehetőségeket a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére.”

Szólj hozzá!

Címkék: Cara Delevingne Szén-dioxid hidratáló arcköd Face mist Vattenfall SSAB LKAB Green Steel Zöld acél Hidrogén

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2718133986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása