Az ötlet távolról sem az enyém, nem is távol-keletről származik, hanem a Stockholmhoz közeli japán fürdő, a Yasuragi mellett működő japán étteremből.
Az algák, a tengeri gezemücék, a nyers halszeletek és a szójás wasabiért kiáltó szusik után a meleg fogásokból szedtünk.
A nagy választék ellenére megelégedtünk a teriyaki szósszal és al dentére sült zöldségkeverékkel tálalt gyömbéres lazacpogácsával – pontosabban lazac- és tőkehalpogácsával. A szakács szemmel láthatóan értékelte az elismerést, és készségesen sorolta a hozzávalókat.
A szalvétára jegyzett recept a napokban került elő a yukatám zsebéből. Ízlelőbimbóim életre kaptak, és érett búzamezőként hajladoztak.
A fagyasztóban találtam két szelet lazacot és másfél szelet tőkehalat. Amíg a hal kiengedett a meleg vízben, addig átfutottam az üzletbe tejszínért és gyömbérért.
A hozzávalók (két-három személyre):
250 g lazacfilé
200 g tőkehal, vagy más fehér húsú tengeri hal filé
50 ml tejszín (40% zsírtartalmú)
½-1 evőkanál reszelt gyömbér
1/2 kiskanál fűszerpaprika (Svédországban „Chili” név alatt forgalmazott paprikapor)
¼ kiskanál só
Elkészítés:
Az apró kockákra vágott hala(ka)t mixerben összedaráltam.
Hozzáadtam a tejszínt és az ízesítőket, és villával összekevertem.
A pogácsákat tapadásmentes serpenyőben - zsiradék hozzáadása nélkül - megsütöttem.
Újításként a teriyaki szósz és a sült zöldségek helyett az előző napról megmaradt spenótfőzelékkel tálaltam.
A Zasszony a pogácsákat megette, és a spenótot nekem hagyta.
Utolsó kommentek