Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Vidor Komor: A múltkoriban már írtál erről a módszerről, s aggódtál, hogy túlzott a robbanásveszély. Ha nem robbannak fel és sikerül 5 év múlva tűrhető áron előállítani az acélt, azután majd kitalálják az 'olcsó... (2024.05.08. 22:42) A hidrogén és az acél országa lesz Svédország?
  • littke: Szépek. (2024.04.29. 01:10) A koratavasz virágai Stockholmban
  • Hobbiszakács: @littke: Régi szép idők... A lánghegesztőhöz az acetiléngázt kalcium-karbid (CaC2) és víz reakciójából helyben állították elő. A melléktermék ugyancsak oltott mész volt. A levegőben foszfinoknak tul... (2024.04.26. 03:55) A mészkörforgás és a biomimikri a klímavédelem szolgálatában
  • littke: Nos anyi nagyapám építészmérnök volt és ismert vállalkozó is (Báthory és Klenovits). A háború után az elkerülhetetlen államosításuk előtt, Kőbányáról a vállalat pasaréti házába és annak nagy kertjéb... (2024.04.25. 00:10) A mészkörforgás és a biomimikri a klímavédelem szolgálatában
  • Hobbiszakács: @littke: Idén a 107 000 mustrálásra behívott fiatal - fiú/lány egyaránt - közül csak 40 000-en mozdították a fülük botját. A többiek mindenféle egészségügyi problémára hivatkozva köszönték meg a fig... (2024.04.19. 06:52) Copilot bordala a rókafiról, aki rókalány akart lenni
  • littke: @Hobbiszakács: Micsoda? Nőket nem hívnak be? Mecsoda megkülönböztetés ez? Mellesleg lenne Svédben sorozás? Talán mégsem... (2024.04.19. 05:12) Copilot bordala a rókafiról, aki rókalány akart lenni
  • Hobbiszakács: @littke: Nálunk a 16 évét betöltött polgár kinézetének/viselkedésének és viseletének megfelelő "jogi nemet" - értsd: nőt - választhat magának. Ha a katonai szolgálatot meg lehet úszni, akkor miért ... (2024.04.19. 04:44) Copilot bordala a rókafiról, aki rókalány akart lenni
  • littke: Skandalum. Előre a fiatal rókák mielőbbi szabad nem választásáért. Le a fasiszta kétneműség ellen... (2024.04.16. 21:17) Copilot bordala a rókafiról, aki rókalány akart lenni
  • littke: Jó jó de nekünk magyaroknak is volt ilyen. www.youtube.com/watch?v=pjP_G7jkQnA Úttörőknek kisvasútja medve módra szusszan, Fák alatt ma messze indul, völgyből hegyre néz. Mennyi gyermek újrakelhet ... (2024.04.08. 16:10) A látogatás
  • Hobbiszakács: @littke: Csak ne felejtsd el visszaállítani "hangosra". Mint a szomszédom, akinek az ajtaja előtt megjelentek a rokonok: három napja nem válaszolt a hívásukra. (2024.04.04. 07:32) Torreádor a koncerten
  • littke: Vigyázni kell. Kétszer is előfordult velem hogy elfelejtettem a mobilomat lezárni, és valaki felhívott. Egyszer, vagy 20 éve, a Boston Symphony Hall-ban voltunk egy hangversenyen, fiam hívott, sze... (2024.04.03. 17:11) Torreádor a koncerten
  • littke: Érdekes. (2024.03.27. 13:48) Alpok az Óceánban - A Lofoten-szigetek (2)
  • Hobbiszakács: @littke: Én nem aztán. Még a járda szélén is szédülök. A kecskeszarvak mögötti hegygerincre ösvény vezet, onnan jobb képet tudtam volna csinálni. (A fénykép az utcáról készült egy 300-as objektívvel... (2024.03.24. 15:17) Alpok az Óceánban - A Lofoten-szigetek (1)
  • littke: Ugrottad? (2024.03.24. 13:58) Alpok az Óceánban - A Lofoten-szigetek (1)
  • Hobbiszakács: @littke: Ritkán fordul elő, hogy édesköménnyel találkozunk. Kíváncsiak voltunk, és kellemesen csalódtunk. Újabban inkább szeszmentes italokat fogyasztok/tunk. Azt hiszem, hogy a korral jár. (2024.03.13. 13:19) Ebéd a stockholmi "Casa Basta" étteremben - képriport
  • Utolsó 20

Címkék

Forró almás pite

2020.05.12. 07:27 :: Hobbiszakács

sk2-dsc09345.jpg

Az ötletet egy gasztro-tiktokostól lestem el, aki megesküdött arra, hogy a fahéjas almadarabokkal töltött és forró olajban sütött desszertje legalább olyan finom, mint az, amit a McDonald'sban kínálnak.

sk2-dsc09304.jpg

Hozzávalók:

2 alma

25 gramm cukor

25 gramm vaj

1 kiskanál fahéj

Leveles réteslapok (puff pastry).

Az almát aranyáron vettem (5 Eu volt egy kiló), réteslapot a mélyhűtőnkben találtam.

Elkészítés:

sk2-dsc09314.jpg

Az alapanyagokat - a réteslapok kivételével - lassú tűzön összefőztem. Az almák nagyok voltak, ezért a cukorból és a fahéjból tettem hozzá még egy kanállal - illetve fél kiskanállal.

sk2-dsc09325.jpg

Amikor úgy gondoltam, hogy elkészült, akkor két-három kanálnyit a réteslap közepére raktam.

sk2-dsc09324.jpg

Összehajtottam, és a széleket  villával - ha nem zárt jól, akkor kézzel - összenyomkodtam. Közben az olaj is forró lett, ami nálam 180 fokot jelent.

sk2-dsc09332.jpg

Az első példány úgy felfújta magát mint egy karambolozott autó légpárnája.

sk2-dsc09333.jpg

Még hat példány várt sütésre, nem hátrálhattam meg. 

sk2-dsc09335.jpg

A következő már formában és...

sk2-dsc09346.jpg

... ízben is hasonlított az elképzeléshez.

5 komment

Címkék: Forró almás pite

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1715681758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2020.05.12. 22:22:58

Nahát! Van gasztrós tiktok is? Nem tudtam! Igen, az almát érdemes megpárolni a pite előtt, én mindig így csinálom.

Benikuty 2020.05.12. 22:38:41

Spenóttal olcsóbb, és még nem is hízlal annyira ;)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2020.05.13. 12:59:56

@Benikuty: Én meg a rebarbarára gondoltam. Errefelé nagyon népszerű, de még nem jött el a szezonja.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2020.05.13. 13:03:13

@"saját levében": És ha tálalás előtt mikroban megmelegíted, épp úgy megéget, mint a mekis változata :-)

Vidor Komor 2020.07.13. 21:53:52

No ez rendben van, de ha már kommentelős napom van, akkor okoskodom 1 kicsit. Mivel az égett olajoktól ódzkodom, másképp szoktam csinálni. Gofrit 4,5o ért adnak egy csomaggal, az alma is akörül (nem euró, hanem lej). A többi ugyanaz. Ez az 'agglegény' módra készült almás pite. A legjobb Apfelstrudelt Bajorországban ettem 1994 decemberében, Reit im Winkel közepén. Hó, napsütés. A cukrászdában egy magyarországi kislány szolgált ki, alig néhány emberke lézengett arrafelé.
Hobbi bácsi! Cukor helyett mézzel próbáld, talán egy kicsit jobb lesz (a rogyasztott almára akkor tedd rá a mézet, amikor levetted az edényt a tűzről). Ha van saját gyűjtésű juharszirup, az se rossz. Bye!
süti beállítások módosítása