Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

A kommunizmus vicces története

2023.10.15. 08:25 :: Hobbiszakács

Húsz évvel ezelőtt "Kalapács és csiklantás - a Kommunista vicckönyv" (Hammer and Tickle - the Communist Jokebook) címmel egyórás dokumentműsort sugárzott a svéd állami TV.

sk2-ph-dsc02226.jpg

A BBC, a német ZDF a francia ARTE, a svéd SVT, a kanadai Documentary Channel, a dán TV2 Danmark, a finn YLE és az ausztrál SBS TV pénzelte, terjedelmes „folklór-arkívumot” bemutatni szándékozó műsort 56-os és 68-as képsorok, a berlini fal, Reagan és Gorbacsov TV-fellépései, Trabant nosztalgia-találkozók és szoborpark-riportok közé tűzdelt viccekből állították össze.

„Mi történne akkor, ha Szaud-Arábiában bevezetnék a kommunizmust? Eleinte nem sok, de hamarosan importálni kellene a homokot.” – emlékezett vissza az egyik kelet-európai emigráns, aki azt is kiszámolta, hogy naponta átlagban három vicc született.

A műsorban „megmagyarázott” – régen úgy hívtuk, hogy papjancsis – viccek állandóan visszatérő motívuma az élelmiszerboltok előtt kígyózó sorok, és az ott folytatott beszélgetés volt. Az egyiket Gorbacsov előadásában – egy korabeli amerikai TV-showban - hallhattuk: „Iván Ivánovics kiáll a vodkasorból, azzal, hogy megy, és megöli Gorbacsovot. Félóra múlva visszatér.  – Na, megölted?! – fogadják. – Egy frászt! Ott még hosszabb a sor.”

Az egyik vicc szerint a pokolban két szektor volt. Mindkettőben forró olajban való lassú főzés várt az elkárhozottra. A kapitalista szektor előtt senki sem állt, a szocialista szektor kapuja előtt hosszú sor kígyózott.  „– Azért – szólt a magyarázat – mert a szocialista szektorban hol az olaj, hol pedig a gázellátás akadozott.” 

Ha jól emlékszem, a vicc így szólt: „Amikor van olaj, akkor nincs gáz, amikor van gáz, akkor meg nincs olaj. Amikor mindkettő van, akkor gyűlésbe megyünk .”

Apropó gyűlés: „A Kapitalizmus, a Szocializmus és a Kommunizmus gyűlésére a Szocializmus két óra késéssel állít be. - Ne haragudjatok, de útközben beálltam a hússorba. – Mi az a sor? – kérdezi a Kapitalizmus. – Mi az a hús? – vág a szavába a Kommunizmus.”

A nyugati néző mindebből annyit ért, hogy a szocializmusban nem csak szabadság korlátozásával és füstölgő Trabantokkal, hanem rossz viccekkel is gyötörték az embereket. Mert milyen vicc az, amit magyarázni kell?

Egy igényesebb műsorban a székelyről is meg kellett volna emlékezni, akit egy kocsmában elmesélt „ötéves” vicc után behívtak a rendőrségre. „– Hol voltál Góbé? – kérdezték tőle a kocsmában. - Ankéton... - ????? - Oankét pofont kaptam...” (Ötéves viccnek hívták, mert öt évet kaptál érte. Voltak „csatornaépítő” viccek is. Az egyik oldalán ástak azok, akik mesélték, a másikon azok, akik hallgatták.) Vagy Kóhnról, aki felvágatta a szekusokkal Grün tüzelőjét, és Grünről, aki hálából felásatta Kóhn kertjét. (Aranyat persze nem találtak). Vagy János bácsi, aki a TSZ-ről csak egy fél szó erejéig volt hajlandó nyilatkozni: Ló.

7 komment

Címkék: Gorbacsov Hammer and Tickle A kommunizmus vicces története

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9318204789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2023.10.15. 11:07:40

A müsor címe meg magyaríthatatlan szójáték (ezt is magyar... ázni kell :-) a a tickle és a sickle miatt...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2023.10.15. 15:00:54

@Mormogi Papa: Elsőre "Hammer and tickle"-t olvastam, az jobban passzolt volna. Szerintem. :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2023.10.15. 18:17:40

A szocialista pokolban hol olaj nincs, hol tüzelő, hol nincs aki megfoltozná az üstöt...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2023.10.15. 18:19:38

A kalap, az rendben. Az ács is érthető. A ló is jó - de mi a sar van?

littke 2023.10.15. 23:40:30

De ki hitte volna hogy itt a fene kapitalizmusban is van cenzúra. Na mongyuk "öncenzúra". Főként manapság.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2023.10.16. 05:12:02

@Mormogi Papa: Ez a sar a végső. Keverem a ticklét a sicklével. Ló, hogy észrevetted, akarom mondani jó. :-)
süti beállítások módosítása