Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Kitalálós poszt - Ember a vízben!

2022.02.02. 06:31 :: Hobbiszakács

sk2-ph-dsc05098.jpg

Nyugdíjas kinézetű bácsika kalauzolt a stockholmi Búvármúzeumban. Neki is az alábbi kérdéseket tettem fel:

sk-ph-dsc05100.jpg

1. Mire szolgál a búvárruhán a derékmagasságban levő csap? - A búvár ezzel szabályozza a "fűtéséről gondoskodó" meleg vizet. Anélkül nehezen bírná ki huzamosabb ideig.

sk2-dsc05146.jpg

2. Mi a szerepe a békaember kezében levő fatáblának? - Vontatás közben a navigálást könnyíti.

 

sk-ph-dsc05146.jpg

 

 

 

7 komment

Címkék: Stockholm Kitalálós poszt - Ember a vízben! Békaember Búvármúzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1617048592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.02.02. 08:11:58

Mióta Jacques-Yves Cousteau feltalálta az Aqualung légzőkészüléket, magszülettek a "könnyűbúvárok. A fényképen látható felszerelés azonban szerintem komolyabb mélységek beúszására, s talán zordabb vízhőmérsékletek elviselésére tervezett.
Tippem az, hogy a csap nem kivezető, hanem némi hőszigetelésre alkalmas lebegő bepumpálására való. A nézőkével felszerelt sisak utal a nagyobb mélységre.
Szóval a csap nem arra való hogy a búvár könnyíthessen magán :-)
A tábla már más káposzta. Szerintem alkalmas úszás közbeni navigálásra - főként mélységi kormányként. Külünösen így, hogx a búvár övén nincsenek ólomnehezékek. (Vagy jól elbújtak.)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.02.02. 09:40:03

Kieg.: Maga a légtartály is eléggé nehéz ugyan, de a mélyebb merülésekhez kellenek a nehezékek - amik általában két hosszúkás lyukkal bújtathatók az övekre. Tömegük az elérni kívánt mélységtől és persze a búvár és a felszerelése tömegétől is függ.
A "csapos" képen látható búvárruhánál a fényképen nem látok tartályokat, de ez nem jelenti azt, hogy ilyen felszerelés nem tartozik hozzá. De lehetséges, hogy a régebbi korok búvár és a mai nehézbúvár felszerelésekhez hasonlóan kívülről pumpálják bele a levegőt, vagy a keveréket. (Hélium-oxigén a mélyebb munkákhoz.)

Vidor Komor 2022.02.02. 18:25:05

Mondjak én is valamit... (hajdan a főmérnököm mondogatta gyűléseken: sa zic si eu o prostie) 1. A csapon engedi le azt a vizet, ami a maszkba beszivárgott... (ez csak akkor működik, ha a levegő nyomása nagyobb 'bent', mint a víz nyomása 'kint'). 2. Erre ír levelet a kollégának, akivel odalent dolgozik. -- Ha nem találtam el, az még nem baj, lám, Te se tudtad...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2022.02.02. 19:26:58

@Mormogi Papa: A második kérdésre adott válaszod tökéletes: a falap navigálásra szolgál vontatás közben.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2022.02.02. 19:30:37

@Mormogi Papa: A csappal a fentről érkező melegvizet szabályozza a búvár. Anélkül nem bírná sokáig a lenti hideget.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2022.02.02. 19:35:25

@Vidor Komor: Volt ott még egyszemélyes tengeralattjáró, keszonkamra és torpedó is. Nagyon tanulságos látogatás volt. Véletlenül betévedt egy pasas, akiről kiderült, hogy sokáig búvárként dolgozott. Nyomába szegődtem, és füleltem a beszélgetést.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.02.02. 23:49:17

@Hobbiszakács: Köszönöm a pontositást.
A kommunikáció is jó tipp, régebben a közösen dolgozó búvárok haasználtak kisebb táblát és törolhető, vízálló íróeszközt. Ma már persze nem gond egy vízhatlan mini adóvevő.
A csapnak tehát van köze a merülő melegen tartásához, csak radikálisabb fűtéssel. A svéd tenger hidegebb, mint a hazai vizek. A neoprén ruha meg még nem létezett ;-)
süti beállítások módosítása