Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Vidor Komor: A múltkoriban már írtál erről a módszerről, s aggódtál, hogy túlzott a robbanásveszély. Ha nem robbannak fel és sikerül 5 év múlva tűrhető áron előállítani az acélt, azután majd kitalálják az 'olcsó... (2024.05.08. 22:42) A hidrogén és az acél országa lesz Svédország?
  • littke: Szépek. (2024.04.29. 01:10) A koratavasz virágai Stockholmban
  • Hobbiszakács: @littke: Régi szép idők... A lánghegesztőhöz az acetiléngázt kalcium-karbid (CaC2) és víz reakciójából helyben állították elő. A melléktermék ugyancsak oltott mész volt. A levegőben foszfinoknak tul... (2024.04.26. 03:55) A mészkörforgás és a biomimikri a klímavédelem szolgálatában
  • littke: Nos anyi nagyapám építészmérnök volt és ismert vállalkozó is (Báthory és Klenovits). A háború után az elkerülhetetlen államosításuk előtt, Kőbányáról a vállalat pasaréti házába és annak nagy kertjéb... (2024.04.25. 00:10) A mészkörforgás és a biomimikri a klímavédelem szolgálatában
  • Hobbiszakács: @littke: Idén a 107 000 mustrálásra behívott fiatal - fiú/lány egyaránt - közül csak 40 000-en mozdították a fülük botját. A többiek mindenféle egészségügyi problémára hivatkozva köszönték meg a fig... (2024.04.19. 06:52) Copilot bordala a rókafiról, aki rókalány akart lenni
  • littke: @Hobbiszakács: Micsoda? Nőket nem hívnak be? Mecsoda megkülönböztetés ez? Mellesleg lenne Svédben sorozás? Talán mégsem... (2024.04.19. 05:12) Copilot bordala a rókafiról, aki rókalány akart lenni
  • Hobbiszakács: @littke: Nálunk a 16 évét betöltött polgár kinézetének/viselkedésének és viseletének megfelelő "jogi nemet" - értsd: nőt - választhat magának. Ha a katonai szolgálatot meg lehet úszni, akkor miért ... (2024.04.19. 04:44) Copilot bordala a rókafiról, aki rókalány akart lenni
  • littke: Skandalum. Előre a fiatal rókák mielőbbi szabad nem választásáért. Le a fasiszta kétneműség ellen... (2024.04.16. 21:17) Copilot bordala a rókafiról, aki rókalány akart lenni
  • littke: Jó jó de nekünk magyaroknak is volt ilyen. www.youtube.com/watch?v=pjP_G7jkQnA Úttörőknek kisvasútja medve módra szusszan, Fák alatt ma messze indul, völgyből hegyre néz. Mennyi gyermek újrakelhet ... (2024.04.08. 16:10) A látogatás
  • Hobbiszakács: @littke: Csak ne felejtsd el visszaállítani "hangosra". Mint a szomszédom, akinek az ajtaja előtt megjelentek a rokonok: három napja nem válaszolt a hívásukra. (2024.04.04. 07:32) Torreádor a koncerten
  • littke: Vigyázni kell. Kétszer is előfordult velem hogy elfelejtettem a mobilomat lezárni, és valaki felhívott. Egyszer, vagy 20 éve, a Boston Symphony Hall-ban voltunk egy hangversenyen, fiam hívott, sze... (2024.04.03. 17:11) Torreádor a koncerten
  • littke: Érdekes. (2024.03.27. 13:48) Alpok az Óceánban - A Lofoten-szigetek (2)
  • Hobbiszakács: @littke: Én nem aztán. Még a járda szélén is szédülök. A kecskeszarvak mögötti hegygerincre ösvény vezet, onnan jobb képet tudtam volna csinálni. (A fénykép az utcáról készült egy 300-as objektívvel... (2024.03.24. 15:17) Alpok az Óceánban - A Lofoten-szigetek (1)
  • littke: Ugrottad? (2024.03.24. 13:58) Alpok az Óceánban - A Lofoten-szigetek (1)
  • Hobbiszakács: @littke: Ritkán fordul elő, hogy édesköménnyel találkozunk. Kíváncsiak voltunk, és kellemesen csalódtunk. Újabban inkább szeszmentes italokat fogyasztok/tunk. Azt hiszem, hogy a korral jár. (2024.03.13. 13:19) Ebéd a stockholmi "Casa Basta" étteremben - képriport
  • Utolsó 20

Címkék

Tejszínes füstölt ingola (Enchantéenak)

2021.10.26. 17:30 :: Hobbiszakács

A füstölt ingolák az Északi-sarkkör tájékáról kerültek a konyhánkba.

sk2-ph-20210918_183143.jpg

A körszájú ”vámpírhal” svéd neve nejonöga. Szívószájával rátapad a zsákmányára, amely lehet élő vagy döglött hal. Svédországban ínyencek különleges csemegéje. (A Tiszában és a Dunában védetten él.)

sk2-dsc05645.jpg

Az ingolák fejét-farkát levágtuk...

sk2-dsc05648.jpg

...és a belsőségeket - egyes példányokból az ikrát is - eltávolítottuk.

sk2-dsc05657.jpg

Az 1-2 centiméteres darabokra vágott ingolát kevés vajban 3-4 percig pirítottuk.

sk2-dsc05660.jpg

Végül tejszínnel felöntöttük, és felforralás után fött krumplival tálaltuk.

sk2-dsc05661.jpg

Nekem ízlett, talán azért, mert az állaga és az íze a füstölt kolbászéhoz hasonlított.

 

6 komment

Címkék: Tejszínes füstölt ingola Flodnejonöga Lampetra fluviatilis nätting

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7316736298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidor Komor 2021.10.26. 20:07:25

No, ez érdekes. Úgy füstölték meg, hogy a bele benne maradt? Én 1x Debrecenben ettem a Felvidékről hozott füstölt pisztrángot (és számtalanszor füstölt makrélát az üzletből vásárolva), de ezeket füstölés előtt rendesen megtisztítják...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.10.27. 06:39:11

@Vidor Komor: Pepecs munka lenne, ezért inkább a saját vérében füstölik/sütik. Nagyszerű írás a "se nem hal se nem pióca" ingoláról: sunyiverzum.wordpress.com/2016/01/13/ingolak-csak-batraknak/

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2021.11.07. 16:50:22

Köszönöm a külön posztot! <3

Milyen szép aranyló színe van! Az ikrája nem is fogyasztható? Vagy azt külön dolgoztátok fel?

Nem vagyok nagy halas, de a leírásod és a képriport alapján lehet még meg is kóstolnám egyszer. :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.11.07. 17:29:46

@Enchantée: :-)

A lappok, jaj bocs: a számik azt is megeszik, de a recept, amit kaptunk, nem tanácsolja.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2021.11.08. 12:36:35

Füstölt pisztráng (már nem rángott) a SZalajka völgyében... Finom volt.
Jómagam nem vagyok nagy halevő, ám erre nekem kellett rábeszélnem a "halas" lányokat. Aztán álmélkodtak, milyen finom :-)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2021.11.08. 16:36:30

@Hobbiszakács: Azért kérdeztem, mert kár elpazarolni azt a finomságot.
@Mormogi Papa: Szerintem még én sem ettem olyat, vagy csak nem tudtam, hogy az. :)
süti beállítások módosítása