Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Turóczi Gábor - Vendégségben Télapónál

2008.12.03. 09:13 :: Hobbiszakács

 

(Részlet Turóczi Gábor - a Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület alapító tagjának és elnökének - skandináv útinaplójából.)
 
Három évvel ezelőtt, november 21-én jártam a finnországi Rovaniemiben. Ott találkoztam az igazi, élő és egyetlen igazi Télapóval, akit a helyiek Joulupukki-nak hívnak, és aki a Korvatunturin, azaz a „Fül-hegyen” él. És hogy miért is ő a legautentikusabb?
 
 
Mindenekelőtt azért, mert az Északi Sarkkörön (finnül Napapiiri) verte fel a tanyáját, és rénszarvasokkal közlekedik az irodájába, azokból pedig elég sok van errefelé.
 
 
A télapó vagy húsz lelkes segítővel rendelkezik a Korvatunturin, akik a tonttun névre hallgatnak, és akik túl azon, hogy az ajándékok készítésével foglalatoskodnak, azt is figyelik, hogy világszerte jól, avagy rosszul viselkednek a gyerekek.
 
 
A Télapó – saját bevallása alapján – mintegy 400 éves télapó-családfával büszkélkedhet. Rovaniemiben körülbelül azóta él a télapó-kultusz, amit egymás közt műveltek a finnek. És ezen a helyen néhány fenyőfán kívül nem állt még semmi egészen 1962-ig. Ekkor a finn Télapót meglátogatta Roosevelt elnök felesége, és a finnek rájöttek arra, hogy ha ebből szokás lesz, az nekik jó. Elkezdtek özönleni a turisták és az érdeklődők. Nyaranta átlag 100,000 ember fordul meg itt. A télről ne is beszéljünk.
 
 
Reggeli után a Télapó felül a repülő rénszarvasaira, és meg sem áll a Rovaniemitől mintegy nyolc kilométerre fekvő „csinált tél-faluban” levő munkahelyéig, ahol délután ötig „dolgozik”. Amint eleget tett a reprezentációs kötelességeinek hazafárad Korvatunturiba, ahol a Télanyó finom süteményekkel várja. Nagyon szereti az édességet - főleg a mézeskalácsot-, és a hagyományos finn ételeket. (Hozzátenném azt, hogy szereti a külföldi ízeket is, tavaly például gulyást evett a Magyarországon tett látogatása alkalmával.)
 
 
A Télapóbirodalomhoz tartozik a ”Télaposta” is – ahol bárkinek a világon küldhetünk télapós levelet - számos bolt és étterem (például a Télapó élelmiszerboltja), souvenir shop-ok tömkelege és a Santa Park (vidámpark), mely ott jártunkkor sajnos nem volt nyitva. A Télapó irodai mindenese Pete, az önjelölt elf, elmondta, hogy a Télapó a világ többi télapóit „kuzinoknak” nevezi. A dán télapót nem szereti, mert az valami alkoholos üveggel a kezében hirdeti magát rendszerint valami melegvizű tengerben. „Nem tesz jót a Télapó makulátlan imidzsének, márpedig ennek ez a lényege” – mondta a Joulupukki.
 
 
Ami a zseniális marketingen kívül még jó, az, hogy ezek az emberek valóban hisznek abban, amit csinálnak, és tiszta szívvel-lélekkel teszik mindezt. A torkomban dobogott a szívem, amikor leülhettem a télapó mellé, és vagy 45 percig beszélgettünk. Másnak 2-3 perc adatik meg…
 
 
A beszélgetésünk végén átnyújtottam a Télapónak egy tételes kívánságlistát. A nővérem gyermekei - Flóra, Eszter és Roni – pedig nagyot fognak majd nézni, amikor megkapják majd a Télapótól a kért ajándékokat. De ehhez persze jól kell viselkedniük, amit a gyerekek nevében meg is ígértem Őjoullupukkiságának.
 
 
A télapó-bizsergés elmúlta után találtunk egy olyan helyet Rovaniemiben, amely nem szerepelt a turistakatalógusokban, lévén, hogy főleg a helyi munkások látogatják. Az egyszerű, de nagyon ízléses Maritza étel-szobában (ez volt a hely neve) Merimies pihvit rendeltünk.
 
 
Ez az étel a finn bárányragu unokaöccse, egytálétel, ami sós bárányhúsból, krumpliból, répából és hagymából készül, hasonlóképp, mint a mi rakott krumplink. A lényege a hús semmi máshoz nem hasonlítható, sós íze. Az ételhez tésztasalátát kértünk, amiben füstölt rénszarvasdarabkák és borsószemek néztek velünk farkasszemet. Az ízlésesen elrendezett „finnasztalról” ropogós házi rozskenyeret vettünk, és megkentük saját gyártású fokhagymakrémmel.
 
 
Az egészet leöblítettük jó, öreg Lapin Kultával, a legjobb finn sörrel. Kitántorogtunk, és a sarki élelmiszerboltban vásárolt még több Lapin Kultával felszerelve elindultunk a finn szaunába.

 

(A részletes útleírás megtalálható a Lucullus Baráti Társaság honlapján.)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr18799875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.12.04. 14:47:17

Éljen a Télapó !
Múlt évben emlékezetes találkozásom volt Vele: Ő vezette a 76-os trolibuszt. Mikor leszálltam, barátságosan integettünk egymásnak. Nem válthattunk szót egymással, hiszen, mint tudjuk: menet közben a vezetővel beszélgetni tilos :-)

Ez a Tonttun (ha ugyan egyikük feszit abban a veres mellényben) némileg emlékeztet az ír manókra, kiket Leprechaun (magyarul Leprikón) néven tisztelünk.
Igaz, nem túl régóta, mert (bár próbálkozott korábban is) nálunk csak a Rowling könyvek tették ismertté a nevét :-)

Zuzuka 2008.12.04. 16:51:13

mindig tudtam, hogy van igazi Télapó, egyszer már találkoztam is vele személyesen itt a Dobó téren.
remélem olvassa ez a posztot, mert JÓ VOLTAM!:)

Lapin Kultával szaunázni veszélyes dolog!

Miner.hu 2008.12.04. 19:46:44

Elnézést, hogy itt zavarlak, de nem találtam más jellegű elérhetőségedet.
Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen és a Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk.
Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni bejegyzésedet, akkor a blogodra fog eljutni. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.
Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, írj az info[kukac]miner[pont]hu ímél-címre.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.12.04. 20:27:45

:-) Elektrizált Télapó lehetett, ha trolibuszt vezetett :-))
Hm... Nem-e a lenini úton vezette azt a trolit?

Zuzuka: honnan tudod, hogy veszélyes Lapin Kultával szaunázni? Mesélj!!!
:-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.12.04. 22:34:45

Kedves Hobbiszakács !
Nem hinném azt az utat, nem olyan troli volt :-) hanem már fúziós magyar-cseh "dülöngélős"
ami Solaris névre hallgat és az ajtaja fölött olvasható: 78,5 millióba került - kérjük, vigyázzon rá. (lehet, hogy tévedtem 1-2 millát :-)
Bár igaz ami igaz: Viszeres Joszif ugyan már sehol, már Lenin mellől is elkerült - de még mindig 70 felettiek a járatszámok...

Zuzuka 2008.12.05. 16:48:59

nem nagy sztori, de nekem az volt:)
egy kemény sörözős buli után a kollegáim gátlás nélkül ledobálták magukról a megmaradt kevés ruhaneműt a szaunában...
aztán én is:)))
tudom, hogy sok helyen ez természetes, de itt elég fura volt!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.12.06. 09:12:44

A közös szaunázás jó társaságról és még jobb hangulatról árulkodik. Itt sem gyakori, mondhatni ritkaságszámba megy.

A finn és a svéd szaunákban (az utóbbiakat bastuknak nevezik) "tilos" a fürdőruha viselete: a vizes ruhanemű komoly égési sebeket okozhat. Ezért van az, hogy külön szaunáznak a férfiak és a nők. Aminek ugyebár megvannak az előnyei és a hátrányai. :-)
süti beállítások módosítása