Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Vidor Komor: A múltkoriban már írtál erről a módszerről, s aggódtál, hogy túlzott a robbanásveszély. Ha nem robbannak fel és sikerül 5 év múlva tűrhető áron előállítani az acélt, azután majd kitalálják az 'olcsó... (2024.05.08. 22:42) A hidrogén és az acél országa lesz Svédország?
  • littke: Szépek. (2024.04.29. 01:10) A koratavasz virágai Stockholmban
  • Hobbiszakács: @littke: Régi szép idők... A lánghegesztőhöz az acetiléngázt kalcium-karbid (CaC2) és víz reakciójából helyben állították elő. A melléktermék ugyancsak oltott mész volt. A levegőben foszfinoknak tul... (2024.04.26. 03:55) A mészkörforgás és a biomimikri a klímavédelem szolgálatában
  • littke: Nos anyi nagyapám építészmérnök volt és ismert vállalkozó is (Báthory és Klenovits). A háború után az elkerülhetetlen államosításuk előtt, Kőbányáról a vállalat pasaréti házába és annak nagy kertjéb... (2024.04.25. 00:10) A mészkörforgás és a biomimikri a klímavédelem szolgálatában
  • Hobbiszakács: @littke: Idén a 107 000 mustrálásra behívott fiatal - fiú/lány egyaránt - közül csak 40 000-en mozdították a fülük botját. A többiek mindenféle egészségügyi problémára hivatkozva köszönték meg a fig... (2024.04.19. 06:52) Copilot bordala a rókafiról, aki rókalány akart lenni
  • littke: @Hobbiszakács: Micsoda? Nőket nem hívnak be? Mecsoda megkülönböztetés ez? Mellesleg lenne Svédben sorozás? Talán mégsem... (2024.04.19. 05:12) Copilot bordala a rókafiról, aki rókalány akart lenni
  • Hobbiszakács: @littke: Nálunk a 16 évét betöltött polgár kinézetének/viselkedésének és viseletének megfelelő "jogi nemet" - értsd: nőt - választhat magának. Ha a katonai szolgálatot meg lehet úszni, akkor miért ... (2024.04.19. 04:44) Copilot bordala a rókafiról, aki rókalány akart lenni
  • littke: Skandalum. Előre a fiatal rókák mielőbbi szabad nem választásáért. Le a fasiszta kétneműség ellen... (2024.04.16. 21:17) Copilot bordala a rókafiról, aki rókalány akart lenni
  • littke: Jó jó de nekünk magyaroknak is volt ilyen. www.youtube.com/watch?v=pjP_G7jkQnA Úttörőknek kisvasútja medve módra szusszan, Fák alatt ma messze indul, völgyből hegyre néz. Mennyi gyermek újrakelhet ... (2024.04.08. 16:10) A látogatás
  • Hobbiszakács: @littke: Csak ne felejtsd el visszaállítani "hangosra". Mint a szomszédom, akinek az ajtaja előtt megjelentek a rokonok: három napja nem válaszolt a hívásukra. (2024.04.04. 07:32) Torreádor a koncerten
  • littke: Vigyázni kell. Kétszer is előfordult velem hogy elfelejtettem a mobilomat lezárni, és valaki felhívott. Egyszer, vagy 20 éve, a Boston Symphony Hall-ban voltunk egy hangversenyen, fiam hívott, sze... (2024.04.03. 17:11) Torreádor a koncerten
  • littke: Érdekes. (2024.03.27. 13:48) Alpok az Óceánban - A Lofoten-szigetek (2)
  • Hobbiszakács: @littke: Én nem aztán. Még a járda szélén is szédülök. A kecskeszarvak mögötti hegygerincre ösvény vezet, onnan jobb képet tudtam volna csinálni. (A fénykép az utcáról készült egy 300-as objektívvel... (2024.03.24. 15:17) Alpok az Óceánban - A Lofoten-szigetek (1)
  • littke: Ugrottad? (2024.03.24. 13:58) Alpok az Óceánban - A Lofoten-szigetek (1)
  • Hobbiszakács: @littke: Ritkán fordul elő, hogy édesköménnyel találkozunk. Kíváncsiak voltunk, és kellemesen csalódtunk. Újabban inkább szeszmentes italokat fogyasztok/tunk. Azt hiszem, hogy a korral jár. (2024.03.13. 13:19) Ebéd a stockholmi "Casa Basta" étteremben - képriport
  • Utolsó 20

Címkék

Sült csúcsos káposzta (Retro poszt)

2023.04.16. 06:56 :: Hobbiszakács

 A címben szereplő fogást köretként ettem tőkehal mellé egy nevesincs stockholmi étteremben.

kaposzta_1.jpg 

(A fénykép minősége a tangóvilágítás róvására írható.)

Hozzávalók:

kaposzta_3.jpg

1 fej csúcsos káposzta, 50-100g vaj, cukorszirup (vagy juharszirup, esetleg méz), só és bors.

kaposzta_2.jpg

Csúcsos káposzta, spetskål (S), pointed cabbage (GB), Brassica oleracea var. capitata for. alba subv. Conica (L).

Az édesítő és egyben ízfokozó hatású „vit sirap”, azaz fehér cukorszirup a hagyományos svéd konyha alapanyaga. Legfőképp kenyérsütéshez és az ázsiai jellegű húsfogások és mártások készítésére használják.

Elkészítés:

A tetszésnek vagy a célnak megfelelő vastagságú, vékony szeletekre vagy cikkekre vágott csúcsos káposztát sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, és megkentem cukorsziruppal/juharsziruppal/mézzel.

kaposzta_4.jpg

Sóztam, borsoztam, majd sajtvágóval vékony vajszeleteket vágtam rá.

kaposzta_5.jpg

180 fokra előmelegített sütőben 30-45 percig - a szeletek vastagságától függően – sütöttem.

kaposzta_6.jpg

Utána addig grilleztem a sütőben, amíg szépen megpirult.

Azóta töbször elkészítettem. Hús vagy hal mellé köretnek vagy egymagában, előételnek is bevált.

 

12 komment

Címkék: Sült csúcsos káposzta

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1418081328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2023.04.16. 09:29:58

A káposztás húsételeknek barátja vagyok - de nem hiányzik a tejfel?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2023.04.16. 10:18:37

@Mormogi Papa: Meglehet, hogy hiányzik, de a tejfel használata "errefelé" nem olyan elterjedt, mint Közép-Európában. A néhány éve megjelent, 35%-os zsírtartalmú Smetana sem fogy a boltokban.

littke 2023.04.16. 15:54:25

A káposzta, kelvirág is, nagyon finom a sütőben készülve. Ha megjegyezhetném, kelkáposztával, avagy rendes fiatal káposztával is lehet a receptet módosítani.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2023.04.16. 17:26:53

@Hobbiszakács: igen, tudom - sokfelé vagy nem is ismerik, vagy van valami ami... nem az :-) Pedig de jó!
A kasz árnyában (mert fénye nincs) az egyik legjobb vacsora volt a speciálisan a bakáknak sütött apró kalács egy pohár tejföllel. Abban sose csalódott az ember. (Akkoriban lányok, asszonyok nem katonáskodtak.)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2023.04.19. 06:48:24

@littke: Lehetni lehet, de a kelkáposztában és a karfiolban sok a robbanótöltet :-)

A káposztát nyersen is lehet fogyasztani, míg az előbbieket nem. (Csak úgy eszembe jutott.)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2023.04.19. 08:06:49

@Mormogi Papa: Jó pár évtizeddel ezelőtt láttam egy rajzfilmet, talán "A hegyesfejűek bolygója" volt a címe.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2023.04.19. 11:49:10

@Hobbiszakács: ez élőszereplős játékfilm, de az lehet az ihletője. Magyalerdőfalván oly' ritkaságszámba megyen az új éca, hogy ha akad egy, mindjárt többen is felhasználják. Kisfilm, nagyfilm, filmsorozat, rajzfilm... a sorrend változó.

littke 2023.04.19. 16:25:45

@Hobbiszakács: Hmmm. Nem akarok vitatkozni, de "fiatal" káposztáról írtam. Itt, É. Amerikában, szokásos ezt és fiatal karfiolt, kisebb mennyiségben, salátákban nyersen is használni.
A fiatal alatt "idényben"-t értek, persze a primőr a legjobb, de ezeket lehet egész évben kapni és a sok tárolás/utazás nem tesz jót.
Mellékelek egy hasonló recepte a NYT-ból: cooking.nytimes.com/recipes/1023053-roasted-cabbage-with-parmesan-walnuts-and-anchovies

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2023.04.20. 07:52:33

@littke: A vékonyra vágott (nyers) vöröskáposztát szendvicsbe teszem kenyérszelet, vaj, szalámi, sajt és coleslaw közé. A zöld káposzta torzsája pedig ínyencfalat volt kiskoromban. (A kristálycukorral kikavart tojássárga is!) A karfiolt nem próbáltam - igaz, hogy régen az uborkát sem ettük héjastól.

littke 2023.04.20. 15:56:20

En is szerettem a torzsat. Sok babona volt MO-n: Uborkat ne egyed nyersen, zold paradicsom nem jo, dobdd el a zoldhagyma zoldjet....csak hogy egy parat soroljak fel.

Attilajukkaja 2023.05.08. 11:04:04

@littke: Én is mindig felhasználom a torzsát, mert semmit sem szeretek kidobni. De a zöldparadicsomot inkább csak sütve vagy savanyítva javasolnám. Nyersen nem.
süti beállítások módosítása